Læsetid: 8 min.

På Nørrebro udkæmpes slaget mellem klima- og udlændingepolitik

Bliver 2019 valget, hvor klimakrisen trumfer truslen fra udlændinge? Information inviterede 19-årige Oliver Theodoor Feldvoss fra Alternativet Unge og 22-årige Ivan Al-Hilali fra Venstres Ungdom til at udpege steder på Nørrebro, der repræsenterer løsninger og udfordringer – for at teste valgkampens to definerende dagsordner
19-årige Oliver Theodoor Feldvoss (t.h.) fra Alternativet Unge og 22-årige Ivan Al-Hilali fra Venstres Ungdom har begge blik for trafik- og miljøtiltagene på Nørrebro. For Oliver Theodoor Feldvoss er de et bevis på, at regulering virker; for Ivan Al-Hilali på, at man netop skal gå andre veje end reguleringsvejen.

19-årige Oliver Theodoor Feldvoss (t.h.) fra Alternativet Unge og 22-årige Ivan Al-Hilali fra Venstres Ungdom har begge blik for trafik- og miljøtiltagene på Nørrebro. For Oliver Theodoor Feldvoss er de et bevis på, at regulering virker; for Ivan Al-Hilali på, at man netop skal gå andre veje end reguleringsvejen.

11. maj 2019

Der er stort set kun tre partier repræsenteret i lygtepælene på Nørrebro. Radikale og Folkebevægelsen mod EU har hængt enkelte plakater op, men ellers er det Enhedslisten, SF og Alternativet, der dominerer. Det er, som om højrefløjen slet ikke findes, og at klimakrisen er valgets altoverskyggende tema. Ved valget i 2015 fik de tre partier da også mere end halvdelen af bydelens stemmer.

Alligevel indfanger Nørrebro på sin vis de første dage af valgkampens store spørgsmål. Bliver udlændinge igen det afgørende tema, eller får vi et klimavalg?

I det øvrige Danmark peger mange på problemer med parallelsamfund og bandekriminalitet i områder som netop Nørrebro som eksempler på, at udlændinge og integration stadig er det mest presserende spørgsmål i dansk politik. Omvendt er der ingen tvivl ifølge meningsmålingerne om, at de fleste vælgere håber på et klimavalg.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Viggo Okholm
  • Bjørn Pedersen
Viggo Okholm og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

»Hvis Danmark var fuldstændig CO2-frit, kunne vi lægge et endnu hårdere pres«
citat fra artiklen, Oliver Theodoor Feldvoss

Gid det var så vel; men Danmark kan ikke lægge pres på hverken USA eller Kina.
Det er en forrykt tanke.

Det takker os i bedste fald for indsatsen -
og så er der plads til, at de kan svine lidt mere med deres kulfyrede kraftværker.

Steffen Gliese

Det begynder med én selv. Hvis den enkelte lader være med at undskylde sig med, at de andre jo gør det eller er værre eller... begynd med dig selv og sæt grænser for, hvad du vil være med til.

Henning Krog, Birte Pedersen, Jens Winther, Viggo Okholm, Randi Christiansen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Karin Hansen, Anne Mette Jørgensen, Carsten Wienholtz, Ole Frank, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Torben Lindegaard og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og det er jo ikke symbolsk at lægge fliser, vandet siver ned fra, det er forudseende - ligesom når man planter bede, hvor planterne opsuger meget væde.

Randi Christiansen, Anne Mette Jørgensen, Ole Frank, Trond Meiring og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Klimapolitik hænger fuldstændig sammen med politik for social lighed, og hvis udlændinge-politik er analog med indvandrepolitik, så må dette løses under politik for social lighed.

Og hvis ikke vi selv gør noget, er det da svært at fordre, at andre gør det. Derfor - gå igang.

Men ærligt talt så kan man da ganske hurtigt begynde i et lille hjørne af klimapolitikken:
- Offentlig transport. Klimadeklarere det, så enhver kan se hvad det koster klimaet.
- Sætte klimapolitik på skatteopgørelsen så borgerne kan se, hvad de koster.
- Giv naturen rettigheder på lige fod med vores menneskerettigheder.
- Kræv bræmmer mellem markområder og ud til alle former for vand.
- Lav sammenhængende bio-korridorer igennem landskabet.
- Stop en gang for alle alle udledninger i havet.
- Kræv at alle svin opfodres med eget dyrket og fremstillet foder.
- Kræv at alle nye boliger skal være energi- og klimaneutrale. Det koster op til 12% mere i Sverige.
- Sætte gang i øget isolering af boliger, og giv dem solceller og solpaneler.
- Kræv at rutebiler gradvis udskiftes til el-, hybrid- eller naturgas.

Og der er faktisk mange andre muligheder for at gavne klimaet. Men det hele bør kompenseres, så det ikke vender den socialt tunge ende ned.

Maya Lumina, Birte Pedersen, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Ole Frank og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

»Og jeg mener ikke, der er noget galt i at leve et simpelt liv, hvis man kommer til Danmark og søger beskyttelse. Til gengæld skal vi åbne mere op for folk, der gerne vil komme hertil og arbejde.«
Tak for ærligheden, og den nøgterne analyse af vilkårene som flygtning.
Interessant med de to unges partivalg.
Det siger vel mest om den unge der er så begejstret for Alternativet, men han blive vel klogere med alderen.

Anne Mette Jørgensen

Simpelt liv er simpelthen et liv i fattigdom, men det kan kolde hjerter ej forstå.

Randi Christiansen

Da blågårdsgade i 2011 var oversvømmet netop den dag, hvor jeg skulle tømme min forretning, havde klimafliser været det fedeste. Det tror jeg, hele gaden især de handlende er enige med mig i - selvom det også var lidt sjovt at plaske rundt sammen.

Det er faktisk ret dumt, at lade alt det gode regnvand bare pisse ned i kloakerne i stedet for at bruge det til noget fornuftigt.

Torben Lindegaard, Birte Pedersen, Trond Meiring og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Man kan jo ud af den artikel her lære at vestjyderne har præget Ali godt og det er vel i sig selv fint at ikke alle vore flygtninge bliver røde .) Når det er sagt skal der sgu mod til at stikke ud i det område han er vokset op i. Ps: det er min barndoms gade om end lidt udenfor.