Læsetid: 10 min.

Personligheden er vigtig, men ikke afgørende, når vælgerne beslutter sig

Siden 1971 har danske valgforskere ved hvert folketingsvalg undersøgt de danske vælgere og deres adfærd. Professor emeritus Ole Borre har været med siden begyndelsen og mener, at vores opfattelse af, hvad der afgør folketingsvalg, er præget af flere misforståelser
Socialdemokrater vurderer selvfølgelig Mette Frederiksen højere end Lars Løkke og omvendt. Men hvis der var en anden leder af Socialdemokratiet end Mette Frederiksen, ville den person med lige så stor sandsynlighed kunne høste et godt resultat, siger Ole Borre.

Socialdemokrater vurderer selvfølgelig Mette Frederiksen højere end Lars Løkke og omvendt. Men hvis der var en anden leder af Socialdemokratiet end Mette Frederiksen, ville den person med lige så stor sandsynlighed kunne høste et godt resultat, siger Ole Borre.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

18. maj 2019

Folketingsvalget beskrives ofte som et valg mellem to personer.

Hvis man følger mediernes dækning af et folketingsvalg, kan man få den opfattelse, at det ikke kun er et valg mellem forskellige politiske partier, mellem en socialdemokratisk og en borgerlig ledet regering, mellem en rød blok og en blå blok, men også et valg mellem forskellige personligheder. Det er et valg mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke. Ligesom de seneste folketingsvalg har været et valg mellem personer: Anders Fogh Rasmussen og Poul Nyrup Rasmussen, Mogens Lykketoft og Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen.

Ifølge professor emeritus og forfatter til en række valgundersøgelser Ole Borre er der i offentligheden en opfattelse af, at politikernes personlighed er afgørende for udfaldet af folketingsvalget. Den opfattelse er udbredt – og forkert.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Kurt Nielsen
Trond Meiring og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer