Læsetid: 4 min.

Peter Kofod: »Vi spiser og værner om det, vi er vant til og altid har kendt«

Peter Kofod mener ikke, at politikerne skal blande sig i, hvad borgerne har hjemme i køleskabet. Men i offentligt regi er frikadeller og dansk madkultur helt rimelige identitetspolitiske anliggender
»Mad er noget, vi alle sammen dyrker og har brug for. Derfor fortæller det naturligvis også en historie om, hvem vi er. Jeg er på mange måder traditionelt anlagt, men jeg spiser langtfra kun traditionel dansk mad. Det gør nogle af mine partikolleger. Kristian Thulesen Dahl er for eksempel utrolig glad for flæskesteg. Det er ikke noget, han bare siger.«

»Mad er noget, vi alle sammen dyrker og har brug for. Derfor fortæller det naturligvis også en historie om, hvem vi er. Jeg er på mange måder traditionelt anlagt, men jeg spiser langtfra kun traditionel dansk mad. Det gør nogle af mine partikolleger. Kristian Thulesen Dahl er for eksempel utrolig glad for flæskesteg. Det er ikke noget, han bare siger.«

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

18. maj 2019

Frem mod valget taler vi hver uge med en politiker om mad, identitet og ideologi. Denne uge taler vi med Peter Kofod, der er retsordfører og spidskandidat til Europa Parlamentet for Dansk Folkeparti.

– Fra 1-10, hvor madglad er du?

»Jeg oppe på en 7’er. Jeg er glad for mad. Jeg holder meget af god mad. Men jeg kan også sagtens tage en dag, hvor jeg arbejder igennem og ikke spiser så meget. Min verden bryder ikke sammen, hvis jeg går glip af et måltid.«

– Hvor nationalistisk er du på en skala fra 1-10?

»Jeg er meget national. Jeg er glad for at være dansker, og jeg er stolt af mit land, men ordet nationalistisk lyder voldsomt og grumt. Jeg betragter mig som national, og der er jeg nok en 8’er.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Æbler og danskvand. Når man kommer ind ad døren, eller er på vej ud ad døren, er det rart at have et æble i hånden.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Livretten :
Et kilo kviksølv i min fisk
Beredt af DF og Venstre i skøn forening.

Katrine Damm

I mit barndomshjem var det Mormor, der lavede frikadunserne, og de gange min mor forsøgte sig var begejstringen ikke særlig stor, mor meddelte så at hun ikke længere gad lave frikadeller til os, hvis det skulle være på den måde - det er helt fint momse, så laver du bare noget andet lækkert på din maddag ;)

For nogle år siden kendte jeg en, der boede på værelse og der var en anden værelsesbeboer fra vistnok Rumænien eller Ungarn, hun lavede rigtig meget mad og havde et stærkt nøde-gen, en dag skulle jeg smage noget noget, der eftersigende var en meget national ret fra hendes hjemland - og tænk sig den delle smagte præcis som min mormors ;-)
Selv tror jeg ikke, jeg nogensinde har lavet frikadeller, ikke at jeg som sådan ikke kan lide dem, synes bare de er særligt spændende.

Uha nu står jeg vist til deportation, så må det gerne være til Grækenland, her kan de lave kødboller i tomatsovs - sozukakia, der smager fantastisk.
Men nok en god ide lige at tjekke med Grækenland, om de synes det er fedt at få mig tørret af på sig ;-)

Niels Duus Nielsen, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

DF og Venstre går stærkt ind for dunser af svinekød.
Men i Grækenland og andre lande er de lavet af lamme - eller oksekød

Katrine Damm

Både rigtigt, men så ikke helt rigtigt Eva, kødbolle-retterne er ofte blandet.

Men rent faktisk, af en årsag jeg endnu ikke har fundet svar på, så smager deres oksekød sjældent særligt godt, derimod smager deres svine-grisekød rasende godt, smagfuldt og saftigt, helt anderledes end her i vores egen lille grise-nation.

Touhami Bennour

Dansker laver også god mad. Flæskesteg med ris a la mand og bikse mad og mange andre lækker mad. Men dansker som andre folkeslag holder meget af traditionen til en vis grad. Da jeg var ny i landet, hørte jeg mange skælds ord mod lamme kød, det feder og jeg ved ikke hvad. Men nu spiser måske alle lamme kød. Jeg tror der findes også noget der hedder "lammesteg". Man vænner sig til noget andet mad. jeg kan spiser al mad danskere spiser selvom ønsker nogle gange mig en Nord afrikansk "Couscous". Men meget sjælden at det skeer. Couscous er national ret i Nord Afrika. Men det findes ikke på restaurant. modsat i Paris, hvor der er mange. Jeg tror ikke det er Udansk at tale om arabisk mad, Jeg har lavet en gang Couscous til kollegaer på arbejde. De kunne lide og folk jeg ikke kender men de kender andre bad mig om de får lov at spiser Couscous, Jeg selvfølgelig sagde jeg hver gang.

Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Fortæl mig hvad du spiser, så skal jeg fortælle dig hvem du er, kun en tåbe frygter ikke kødspiser (muskel gnavere) i flok. Fortsat god dag.