Interview
Læsetid: 4 min.

Rasmus Nordquist: »Klimakampen foregår på tallerkenen«

Alternativets Rasmus Nordquist har tabt sig så meget i valgkampen, at mikrofonerne ikke kan sidde fast i hans bukser. Han glemmer nemlig tit at spise frokost
Alternativets Rasmus Nordquist elsker mad, og mener at klimakampen foregår på tallerkenen.

Alternativets Rasmus Nordquist elsker mad, og mener at klimakampen foregår på tallerkenen.

Jens Dresling

Moderne Tider
25. maj 2019

Frem mod valget taler vi hver uge med en politiker om mad, identitet og ideologi. Denne uge taler vi med Rasmus Nordquist, der er spidskandidat til Europa Parlamentet for Alternativet.

– Fra 1-10, hvor madglad er du?

»10. Jeg elsker mad.«

– Fra 1-10, hvor EU-begejstret er du?

»Der er jeg også helt begejstret. Det bliver en 10’er. Vi står med kæmpe udfordringer globalt set, og hvis Europa skal være med til at løse dem – både de nære for os hver især og de store for Europa og verden – så er vi nødt til at have et tæt og godt samarbejde. EU er ramme om det. Så kan man være uenig i de politiske beslutninger, der bliver truffet inden for de rammer. Men rammerne er jeg så begejstret for, fordi de gør det muligt at samarbejde.«

– Hvad spiser du til frokost?

»Øh. Normalt spiser jeg ikke ret meget. Lidt salat. Det er sjældent, jeg har tid til at spise så meget til frokost. Særligt i de her uger får jeg ikke rigtig noget mad. Jeg har tabt mig så meget, at mikrofonerne ikke kan sidde fast i bukserne mere, så ryger de af. Haha.«

– Hvornår spiste du sidst noget, som udfordrede dig?

»Jeg bliver tit udfordret, hvis jeg er til middag nogle steder, og der er kød på tallerkenen. Det spiser jeg ikke. Og så må man jo spise noget andet.«

– Du er vegetar?

»Ja, eller nej, ikke helt – for jeg er pescetar (en vegetar, der spiser fisk og skaldyr, red.). For jeg har en stor svaghed for østers.«

– Hvad finder man altid i dit køkken?

»Man finder altid smør. Og ellers det, min mand har købt og fyldt i det. Han laver mest maden til hverdag, for jeg har ikke tid til det.«

Livretten: Pommes fritter

Bagekartofler – helst af sorten burbank – skrælles (!) og skæres i stave.

Udvand dem i koldt vand i en time. Tør dem grundigt, og forkog i mindre portioner i friture ved 145 grader – uden at de tager farve. Inden servering koges de gyldne i 190 grader varm friture og saltes

– Hvad er din mest danske madoplevelse?

»Som barn fik jeg meget dansk mad hos min farmor og farfar, når jeg var på ferie hos dem på Fyn. Dengang var jeg helt vild med medisterpølse.«

– Hvad er din yndlingsret fra et andet EU-land?

»Risotto. Fra Italien. Nu får jeg helt lyst til risotto, haha. Jeg har en god ven, der heder Ivo, som laver en risotto primavera, altså en forårsrisotto med ærter og asparges. Den er fuldstændig fantastisk.«

– Hvor bevidst er du om at bruge mad til at markere, hvem du er?

»Jeg bruger ikke mad som identitetsmarkør. Men jeg er meget bevidst om, hvad jeg spiser. Identitet er kun interessant, hvis det kommer indefra, det er ikke noget, man kan putte på udenpå.«

– Hvordan har Alternativet gjort mad til et politisk spørgsmål?

»Det er meget vores debat omkring vores produktion og forbrug af kød. Det har vi jo i den grad rejst som dagsorden helt tilbage fra, da vi startede som parti, hvor vi sagde: Kunne vi tænke over at have en kødfri dag? Vores forslag om at sænke afgifter på frugt og grønt og hæve dem på eksempelvis oksekød, er jo meget politisk og handler om vores hverdag. Men det er, fordi klimakampen også er en kamp, der foregår på tallerkenen.«

– Hvor meget fylder politik i forhold til dine egne madpræferencer?

»Jeg er meget bevidst om, hvad jeg køber i forhold til at se på økologi og på, hvor tingene kommer fra. Det betyder ikke, at jeg er et hundrede procent hellig forbruger. Men jeg er meget bevidst om, at vi altid træffer valg som forbrugere, og at vi også er med til at rykke noget politisk.«

– Hvilken EU-parlamentariker vil du gerne til middag hos?

»Jeg ville gerne til middag hos den franske EU-parlamentariker Isabelle Thomas, som også stiller op med os på European Spring (den fælleseuropæiske opstillingsliste, som Alternativet opstiller til EU-Parlamentet med, red.). Hun bor ude ved Bretagne. Og der har jeg altid fået god mad.«

– Hvad er din livret?

»Løgtærte. Ej, det er nok bare, fordi jeg har lyst til det lige nu. Det er pomfritter. Det kan jeg spise altid. De skal selvfølgelig være lavet ordentligt og ikke af sådan noget pulver.«

Joachim Sperling:

Rasmus Nordquist er en visionær politiker, der er rundet af projektmageri, designprocesser og LBGQT-miljøet. Han er prototypen på en alternativist, og så er han naturligvis pescetar – altså en vegetar, der også spiser fisk.

Jeg var målløs, da partiet forslog afgifter på oksekød, og at vi skulle have kødfrie dage, men jeg anerkender, at det har bidraget til at flytte debatten om klima. Eksempelvis ved at begrebet kødskam har vundet indpas i sproget.

Jeg kan ikke sige noget dårligt om livretten, for jeg er selv vild med pomfritter.

Fremgangsmåden er pletfri – bagekartoflerne skal udvandes, så stivelsen reduceres, for ellers bliver de bløde. Og er de ikke tørre, når man hælder dem i frituren, vil det sprutte helt utroligt. Det er også vigtigt, at sprødheden bygges langsomt op, og derfor skal varmen være lav til at begynde med. Det eneste er, at fritterne har det bedst med at blive kørt ned med friturestegt torsk og hjemmerørt tartarsauce – når nu oksekød og bearnaise er bandlyst.

Joachim Sperling er cand.polit., højreorienteret socialdemokrat og madøre. Hver uge vurderer han den politiske livret

 

Serie

Mavefornemmelsen

Selv om mad er fuld af politik og symbolik, smager det heldigvis stadig godt. I denne serie spørger vi politikere og fagfolk om deres forhold til mad, og vi guider til en aktuel ret, som du heldigvis bliver både klogere og mættere af. 

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

Altså Rasser, uanset hvor lækre hjemmelavede veltilberedte pommes frites er, men ligefrem at have det som livret, det er sgu lidt fesent for en der madglad til 10 ;)

Og skulle vi ikke holde os til: Klimakampen foregår OGSÅ på tallerkenen.

Al respekt i øvrigt :-)

Allan Madsen, Nis Jørgensen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Tobias Torfing

Ved Rasmus hvor hans smør kommer fra? Mit smør kommer fra køer, som prutter.

Jeg siger ikke ikke at der er fint at skære ned på kødforbruget (det bør vi bestemt alle gøre), men synes vi ser en typisk 'frelst' tilgang til emnet. Det er ligesom med flyvningen. Alternativet siger: det er vigtigt de andre stopper med at flyve, men selv fortsætter vi uhæmmet.

Allan Madsen

Tja, de får brug for nogle store tallerkener i Alternativet.
Der skal både være plads til diesellastbiler, kraftværker, flymaskiner, mm..
Velbekomme :-)