Læsetid: 8 min.

En rejse ind i ungdommens identitære, højrenationalistiske Europa

I en ny bog rejser en dansk journalist Europa tyndt for at afsøge og forstå den højrenationale bevægelse Generation Identitær. En aktivistisk bevægelse, der ligesom Stram Kurs bekender sig til ’etnopluralismen’ og som ofte afvises som højreradikal og fascistisk – selv insisterer den på at være fredelig og demokratisk
Formummede franske Identitaire-aktivister demonstrerer i Le Mans i det vestlige Frankrig. I Danmark er bevæglsens mål at tale til mainstreamen. De vil ikke være et randfænomen, der kun appellerer til yderligtgående nationalister, forklarer Rasmus Hage Dalland.

Formummede franske Identitaire-aktivister demonstrerer i Le Mans i det vestlige Frankrig. I Danmark er bevæglsens mål at tale til mainstreamen. De vil ikke være et randfænomen, der kun appellerer til yderligtgående nationalister, forklarer Rasmus Hage Dalland.

Jean-Francois Monier

11. maj 2019

Særligt ét spørgsmål stod tilbage, da chokket efter sidste måneds terrorangreb mod to muslimske menigheder i Christchurch, New Zealand, havde lagt sig. Hvad havde fået en 28-årig mand til at likvidere 50 muslimske medborgere og såre lige så mange?

Manifestet, som attentatmanden, australieren Brenton Tarrant, havde efterladt sig, blev gransket, og det samme gjorde hans finansielle transaktioner. Og kort efter pegede en af pilene mod Østrig og en mand ved navn Martin Sellner.

’Identitær – En rejse ind i Europas nye højre’. 211 sider. 249 kr. Atlas Forlag

Sellner er navnet på lederen af den østrigske gren af den voksende paneuropæiske bevægelse Generation Identitær, og han bliver af mange betragtet som bevægelsens ukronede, internationale leder.
 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Gert Hansen

En del af forklaringen ligger også i at venstrefløjen sjældent har erkendt, at der er et problem. Hermed ikke sagt, at stram kurs er løsningen, men floskler om næstekærlighed uden reelt kontakt med flere danskere (og andre) europæers dagligdag, er intet værd. Faktisk bør venstrefløjen påtage sig en stor del af ansvaret for den aktuelle krise.

Grethe Preisler

Hvilken 'venstrefløj', Gert Hansen?

Dem der 'fik tæv af lovens lange arm' i 1965 for at lade håret gro, skifte konfirmationstøjet ud med blue jeans og afghanerpels og hænge ud sammen ved det store stygge storkespringvand på Amagertorv? Dem der lå i krig med med 'motorcykelbisserne' om friheden til at lade sig underholde af filmen 'De grønne Baretter' i 1968? Dem der røg hash på kulturministeriets trappe i 1970? Eller dem der 'besatte' Bådsmandstrædes Kaserne og Prinsessegården på Christianshavn i 1971 og udråbte førstnævnte til 'Fristaden Christiania' og sidstnævnte til 'kulturhus' og 'øvelokaler' for fattige husvilde rockmusikere?

Jeg har ikke den blegeste erindring om, at alt dette var noget, journalisterne på dagbladet Information beskæftigede sig videre med for daværende, selvom jeg har været fast og daglig køber og læser af samme siden 1964.

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Steen Sohn, Ole Frank, Torben K L Jensen, Peter Andersen, Steffen Gliese og Kåre Nissen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Gert Hansen, der har ikke været andet end talt om et problem i 30-40 år, og det har ikke ført til andet end opgivenhed og manglende reel indsats, fordi ingen har ØNSKET at beskæftige sig med integration. I stedet har man konsekvent arbejdet på at fjerne det velfærdssamfund - også i andre europæiske lande - der kunne have gjort integrationen forholdsvis let og smertefri til en vis grænse.
Men man begynder hele tiden med at definere den ganske lille mængde flygtninge og indvandrere, der kommer til Europa, som et problem, i stedet for et vilkår.

Trond Meiring, Rikke Nielsen, Niels Duus Nielsen, Ole Frank, Anders Reinholdt, Estermarie Mandelquist, Marie Jensen, Christel Gruner-Olesen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Mennesker er bange for at være overflødige, og vi har skabt under kapitalismen et system, hvor belønning og god opførsel i forhold til nogle i et hierarki højere placerede, bestemmer, hvordan vi kan betragte os selv indenfor det system.
Det er selvfølgelig hamrende udemokratisk, tværtimod er den forståelse, den kunnen, den viden og de øvrige menneskelige egenskaber, man besidder og dyrker, netop kunne udfoldes med den generøsitet, som er det egentlige menneskelige behov, når det ikke korrumperes.

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Venstrefløjen har svigtet; Hvilket en Enhedsliste-repræsentant er enig i.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/enhedslisten-vi-har-ladet-h%C3...

Og det gælder for flere partier. Vi på venstrefløjen har lagt for meget vægt på at kritisere højrefløjens ensidige propaganda og dermed , i manges øjne, fremstået som inkonsekvente/blinde overfor de radikale blandt indvandrerne.
Venstrefløjen bør tage et ansvar for dette, men samtidig slå fast, at det udelukkende er højrefløjen der kører hetz mod indvandrerne .

Torben K L Jensen

Marx sagde : Religion er opium for folket og med det mente han vel den barmhjertige samaritaner.

Carsten Hansen

Naturligvis skal vi ikke gøre dette emne til et dansk anliggende.
Grunden til at højre-nationalismen har grobund for at få fat i mennesker, er jo ganske simpelt at ingen har løst problemerne med radikale elementer blandt indvandrere; Heller ikke venstreorienterede regeringer i Europa, gennem tiden.
Det er nu lykkes højrepopulisterne , via overdrivelser og generaliseringer, at narre folk over på deres side.

Det er venstrefløjens opgave at afsløre denne overdrivelse og generalisering; Ikke at påstå der ingen problemer er.

David Engelby, Jens Thaarup Nyberg, Lotte Tvede og Gert Hansen anbefalede denne kommentar
Gert Hansen

Grethe Preisler. Du bekræfter en del af min tese om at venstrefløjen ofte reduceres til noget, der skete fra 60-70 og frem til 90'erne. Her skete en masse godt, som vi i dag nyder godt af alle sammen. Men fra 90 og frem har problemet med indvandring, flytninge, immigration mv. vekslet mellem at være "vores" frelse (fx. arbejdskraft, skat, reproduktion) til at være "vores" ødelæggelse (tager 'vores' arbejde, snyder og underminerer vores system, og føder børn, der ikke ønsker vores demokrati, etc) - og det er et sted midt imellem, at sandheden nok findes. Der er reelpolitiske problemer forbundet med mange flygtninge, der er områder i Danmark, hvor de færreste nok ville bo (hvis de skal være helt ærlige og ikke frelste sofaintellektuelle), men stramninger og regler løser sjældent noget, men det gør fine og nydelige begreber heller ikke, heller ikke hvis de har lange og smukke idehistoriske rødder.
Var det ikke Lenin, der spurgte: Hvad skal vi gøre?

Grethe Preisler

P.S. Til alle andre end 'de sidste dages hellige' og de i forvejen frelste førstegangsvælgere og fortabte sjæle fra læsersegmentet 'ældrebyrden':

Se eller gense gårsdagens 'Debatten' på public-servicekanalen DR-tv med superfeministen 'Rapperen Nikoline', hvis I trænger til et billigt grin, før I skal til stemmeurnerne igen ;o)

Gert Hansen

grethe Preisler min viden eller manglende viden om venstre fløjens historie undermineret ikke det faktum, at den ikke har formåret at addressere et reelt problem, som er forbundet med flygtninge, immigrationer, religioner og kulturforskelle. Mange ventreorienterede tror - sikkert fordi de aldrig har bevæget sig uden for et universitet - at alle forskelligheder er berigende og nyskabende, selvom de ofte skaber problemer og gnidninger, som en stor del af befolkningen ikke har midlerne til at løse.
Det er fint nok at anvende abstrakte begreber, og på et vist plan ved alle godt at vi skal hjælpe og forstå hinanden, men i praksis - for nogen - er det svært. Ikke alle har ressourcer (tid, penge, muligheder) for efteruddannelse, empatikursuer og alverdens godhed, men må prøve at få hele lortet til at hænge sammen. Denne gruppe kan sikkert til tider søge sig misfordelt mht boliger, fordi de ikke lige kommer fra et krigsramt område.

Jens Thaarup Nyberg

Torben K L Jensen; - 08:56
Hvilken kobling, mellem humanisme og økonomi, tænker du på.

Steffen Gliese

Ja, økonomien burde altid have været et underordnet spørgsmål i forhold til at behandle hinanden ordentligt.
Mht. opium for folket er det meget ligetil: det handler om at dulme smerten i livet.

Torben K L Jensen

Jens - Hvis vi nu tager udgangspunkt i den aktuelle situation i Venezuela udstiller den samlede vestlige presse Manduro - den valgte præsident - som den hovedansvarlige for den humanistiske katastrofe befolkningen lider under vel vidende at USA´s sanktioner er skyld i mindst 40.000 død pga. af manglende medicin,mad osv. Selvfølgelig har Manduro en del af ansvaret men på den anden side har vores regering også skylden for de 60.000 børn der lever i uværdig fattigdom. Jeg fatter det ikke - Kan folk da ikke forstå at USA er ude efter deres olie,den olie der i følge FN skal blive i undergrunden - og der bliver den sgu ikke hvis Trump og Koch-brødrene får fingre i den.
Penge har ikke noget med humanisme at gøre - snarere tvært imod. Og hvem hopper med på den limpind - Verdens humanister.

Torben K L Jensen

Jens - Hvis vi nu tager udgangspunkt i den aktuelle situation i Venezuela udstiller den samlede vestlige presse Manduro - den valgte præsident - som den hovedansvarlige for den humanistiske katastrofe befolkningen lider under vel vidende at USA´s sanktioner er skyld i mindst 40.000 død pga. af manglende medicin,mad osv. Selvfølgelig har Manduro en del af ansvaret men på den anden side har vores regering også skylden for de 60.000 børn der lever i uværdig fattigdom. Jeg fatter det ikke - Kan folk da ikke forstå at USA er ude efter deres olie,den olie der i følge FN skal blive i undergrunden - og der bliver den sgu ikke hvis Trump og Koch-brødrene får fingre i den.
Penge har ikke noget med humanisme at gøre - snarere tvært imod. Og hvem hopper med på den limpind - Verdens humanister.

Torben K L Jensen

I øvrigt er jeg socialist,går ind for et socialistisk,solidarisk,humanistisk samfund hvor man tager ansvar for hinanden i en fri meningsudveksling der aldrig skader fællesskabet og individet.

Niels Duus Nielsen

Gert Hansen: "Var det ikke Lenin, der spurgte: Hvad skal vi gøre?"

Jo, men han svarede selv på spørgsmålet.

Jens Thaarup Nyberg

Torben K L Jensen; 13. 05.´19 - 11:00
" ... vel vidende at USA´s sanktioner er skyld i mindst 40.000 død pga. af manglende medicin,mad osv."
De økonomiske sanktioner mod Venezuela er altså skyld i en human katastrofe. Og det er vel bl.a. en kobling mellem økonomi og humane forhold.
Bortset fra, mennesker lever i økonomier.