Læsetid: 6 min.

Sejrer Mette Frederiksen, vil det være endnu et tegn på europæiske socialdemokraters fremgang

Hvis Socialdemokratiet vinder valget, vil det være tredje gang på to måneder, at et socialdemokrati erobrer magten i det Europa, der dømte dem ude i årene efter finanskrisen. Den spanske vinder Pedro Sánchez og Mette Frederiksen repræsenterer til gengæld to veje i udlændingepolitikken
Europas socialdemokrater bruger forskellige strategier for at få magten. Udfaldet af det danske valg kan afgøre, hvilke konklusioner det røde Europa vil drage.

Europas socialdemokrater bruger forskellige strategier for at få magten. Udfaldet af det danske valg kan afgøre, hvilke konklusioner det røde Europa vil drage.

Tim Kildeborg Jensen/ Ritzau Foto

11. maj 2019

Det er ikke kun i Danmark, at valgets resultat afventes med spænding. Rundt omkring i de europæiske socialdemokratier har man længe bemærket S-formand Mette Frederiksens føring i meningsmålingerne og hendes kurs mod statsministerkontoret.

Går Socialdemokratiet hen og vinder både magten og flere stemmer end ved forrige valg den 5. juni, vil det blive set som endnu et tegn på, at det socialdemokratiske projekt langtfra er dødt, sådan som mange har spået i årene efter finanskrisen, hvor det ene socialdemokrati efter det andet smuldrede i hænderne på deres ledere.

For to uger siden trak det spanske socialdemokrati, PSOE, med premierminister Pedro Sánchez i spidsen overskrifter internationalt, da partiet vandt 29 pct. af stemmerne på en progressiv Centrum-Venstre-dagsorden med blandt andet højere sociale ydelser og en ny bæredygtig økonomi. Men også de finske socialdemokrater sikrede sig sejren et mulehår foran det indvandrerkritiske parti De Sande Finner den 14. april og blev det største parti i Finland siden 1999 med 17,7 pct. af stemmerne.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jan Andersen

Hvad ligger der i kortene?

Alle tegn tyder på at der er fundamentale forandringer på vej udenfor Danmark, men sejrer Mette Frederiksen får vi mere af den samme politik. Hun har ikke afsat en eneste krone til at fjerne fattigdommen. De to vigtigste problemer i dag er klimaforandringerne og den fattigdom som politikerne har skabt, men det sidste må for alt i verden ikke blive et tema ved Folketingsvalget.

Samfundet bærer tydelige tegn på diverse følgevirkninger af årtier manglende politisk variation; stressepidemien som er afledt af erhvervslivets grådighed, den stærkt accelererende fattigdom, overgivelse af magten til erhvervslivet, hvilket igen medfører udnyttelse af billig arbejdskraft. Folketingsvalget tyder ikke på at indeholde muligheden for en kursændring.

DI og DA vil have yderligere nedskæringer i bunden af samfundet, og om nødvendigt med flere ydmygende krav og sanktioner, flere nedskæringer, og mere fattigdomskabelse, uden at nævne virkeligheden for de mennesker som nedskæringerne har gået ud over. Det handler mere om politisk magt end om hvad der er godt for landet.

Det er de samme partier, det er de samme kort politikerne sidder med, det er de samme muligheder, eller mangel på samme. Status quo skal oprettes, flere nedskæringer, formuerne skal plejes, fattigdom skal der skabes.

De politiske partier spejler sig i hinanden. Pludseligt er alle sociale, men kun så længe valgkampen foregår. Hvad kommer der til at ske efter valget? Vi kender Folketinget, vi ved hvad de plejer at gøre.

En omgang absurd teater og samfunds-fornægtelse. Det hele drejer sig åbenlyst om manipulering med det formål at bevare status quo. S vil ikke rulle en eneste nedskæring tilbage, og det er tydeligt, at Folketinget ikke har Paris-aftalens mål for øje.

Går Socialdemokratiet hen og vinder både magten og flere stemmer end ved forrige valg den 5. juni, vil det blive set som endnu et tegn på, at det socialdemokratiske projekt ikke er rødt. Socialdemokraterne vil ikke ændre den retning som landet styrer efter, et valg ændrer intet.

Danmark styres af en sort ideologi - penge, magt og neoliberal ideologi er eneste parametre. Retningen bestemmes udelukkende af, hvad der giver flest penge til toppen af samfundet. Magten udøves uden skyldfølelse eller skam. Dem som dømmes uværdige, bliver skidt ud og smidt overbord. Det er bevist at der ingen grænser er for hvad centrum-højre vil gøre for at holde på magten, men Danmark har ikke brug for mere af det samme.

Vi ved at det er politikerne som konstant mindsker eksistensgrundlaget for bunden af samfundet, 85 % af folketingets politikere er utryghedsskabende eller direkte skadelige for de fattige. Derfor må vi bruge de samme midler som i forrige århundrede; bekæmpe uligheden ved fælles organisation og genskabe sammenholdet. Det er op til borgerne at forandre landet.

jens christian jacobsen, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Per Torbensen, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tor Brandt, Hanne Ribens, Benny Jensen, Birte Pedersen, Steffen Gliese, Jan Nielsen, Flemming Berger, Torben Jensen, Henrik Peter Bentzen, Ida Larsson, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Andersen

Sejrer Mette Frederiksen, vil der ikke blive nogle politiske ændringer. Same procedure as last time.

Susanne Kaspersen, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Mogens Holme, Alvin Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Frode Sørensen

Mette Fredriksen vil også sikre et dårligt arbejdsmiljø med Socialdemokratiets deltagelse i arbejdsmiljøforliget. Kun Enhedslisten var ikke med. Forliget sikrer 6 tusinde døde af snigende sygdomme, især arbejdsbetinget kræft p.g.a. af dårligt kemisk arbejdsmiljø.
Som beskæftigelsesminister ville Mette Frederiksen ikke engang forbyde kræftfremkaldende stoffer, som i mange år havde været forbudt i nabolande.

jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Ribens, Mogens Holme, Jan Nielsen, Henrik Peter Bentzen, Alvin Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

"Sejrer"?
Det er faneme ikke nogen fodboldkamp, vi skal stemme om.
Det er blodigt alvor - ikke mindst hvis vi vil overleve på kloden.
Ligegyldigt hvilken kandidater som kommer ind har de ALDRIG sejret.

Erik Fuglsang, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Hanne Ribens, Nille Torsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Alvin Jensen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Tøv nu en kende, Mette F er jo ikke en novice, hun har været i Politik, siden hun var ganske ung, og bestred sine ministerposter udmærket. Hun ved godt, hvor skoen trykker og hvor fremtiden trues.
Men at komme med en masse ting nu, før valget er afgjort, det er jo vildt, ikke klogt, for hvad er muligt og hvad ikke. Spærregrænsen bør være 4%, 13 partier i FT er helt bananas.
Mette F har retninger, planer osv. og bør komme med en økonomisk plan inden 5.6, og så må vælgerne jo afgøre om de vil have mere af det samme fra Løkke eller en anden retning med Mette F.

Torben K L Jensen

Hun (Mette Frederiksen) vil vise sin økonomiske plan i løbet af valgkampen - tids nok til at det siver ind hos vælgerne men ikke tid nok til at køre de store kanoner i finansministeriet i stilling.
Genialt ? Nej - Løkke lavede det samme nummer med kontanthjælpsloftet før valget 2015.

Ida Larsson

Hvis Social demokratiet vinder, er det ikke pga. de sejrer og vi alle er vilde med deres politik. Det er fordi alternativet Venstre er historisk upopulære.

Erik Fuglsang, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Hanne Ribens, Gert Romme, Ole Frank, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Kim Houmøller, Henrik Peter Bentzen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar