Baggrund
Læsetid: 6 min.

Sejrer Mette Frederiksen, vil det være endnu et tegn på europæiske socialdemokraters fremgang

Hvis Socialdemokratiet vinder valget, vil det være tredje gang på to måneder, at et socialdemokrati erobrer magten i det Europa, der dømte dem ude i årene efter finanskrisen. Den spanske vinder Pedro Sánchez og Mette Frederiksen repræsenterer til gengæld to veje i udlændingepolitikken
Moderne Tider
11. maj 2019
Europas socialdemokrater bruger forskellige strategier for at få magten. Udfaldet af det danske valg kan afgøre, hvilke konklusioner det røde Europa vil drage.

Europas socialdemokrater bruger forskellige strategier for at få magten. Udfaldet af det danske valg kan afgøre, hvilke konklusioner det røde Europa vil drage.

Tim Kildeborg Jensen/ Ritzau Foto

Det er ikke kun i Danmark, at valgets resultat afventes med spænding. Rundt omkring i de europæiske socialdemokratier har man længe bemærket S-formand Mette Frederiksens føring i meningsmålingerne og hendes kurs mod statsministerkontoret.

Går Socialdemokratiet hen og vinder både magten og flere stemmer end ved forrige valg den 5. juni, vil det blive set som endnu et tegn på, at det socialdemokratiske projekt langtfra er dødt, sådan som mange har spået i årene efter finanskrisen, hvor det ene socialdemokrati efter det andet smuldrede i hænderne på deres ledere.

For to uger siden trak det spanske socialdemokrati, PSOE, med premierminister Pedro Sánchez i spidsen overskrifter internationalt, da partiet vandt 29 pct. af stemmerne på en progressiv Centrum-Venstre-dagsorden med blandt andet højere sociale ydelser og en ny bæredygtig økonomi. Men også de finske socialdemokrater sikrede sig sejren et mulehår foran det indvandrerkritiske parti De Sande Finner den 14. april og blev det største parti i Finland siden 1999 med 17,7 pct. af stemmerne.

Vinder de danske socialdemokrater, vil det være tredje gang på knap to måneder, at et socialdemokrati sætter sig i spidsen for et europæisk land og føjer sig til Sverige, Portugal, Slovakiet og Malta, hvor socialdemokrater leder regeringer.

»Måske har vi været for hurtige til at erklære de europæiske socialdemokratier for døde. I fire EU-medlemslande, hvor der skal være valg – Spanien, Finland, Danmark og Portugal – ser vi de bedste meningsmålinger siden før finanskrisen,« tweetede professor i statsvidenskab ved Manchester University Robert Ford allerede få dage før de finske og siden de spanske socialdemokraters sejr.

Derfor vil det danske valg blive set som strømpil på, hvordan det socialdemokratiske projekt vil udvikle sig i fremtiden, mener Noa Redington, der er politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Helle Thorning-Schmidt.

Hvor store bliver S?

»Socialdemokratierne er ikke færdige som politisk kraft. Derfor er det også enormt spændende, hvordan det danske socialdemokrati klarer sig ved valget, fordi det repræsenterer den ene af to positioner blandt de europæiske socialdemokratier lige nu,« siger han og peger på, at spanske Pedro Sánchez er »rykket markant til venstre på fordelingspolitikken og gået til valg på, at udlændinge skal have adgang til sociale ydelser.«

Omvendt vil det vække genklang i hele Nordeuropa, hvis det lykkes et socialdemokrati at finde formlen og kombinere en mindre venstredrejning i fordelingspolitikken »med det længste ryk til højre i udlændingepolitikken blandt europæiske socialdemokratier, som Mette Fredriksen står for,« siger Noa Redington.

Derfor er det også efter hans opfattelse et af valgets vigtigste spørgsmål, hvor stor vælgertilslutning socialdemokraterne vil få. Partiet svinger i meningsmålinger mellem ca. tre procentpoint over og to pct. under valgresultatet på 26,3 pct. i 2015.

»Der er noget omkring Socialdemokratiet. Vi kender ikke partiets vekselkurs ude i folkedybet. Det er noget af det mest interessante ved det her valg, fordi det danske Socialdemokrati på mange måder er et eksperimentarium for de andre skandinaviske lande, Holland og Tyskland,« siger Noa Redington.

Ganske vist prægede det catalonske spørgsmål om løsrivelse i høj grad den spanske valgkamp, og der er stor forskel på Syd- og Nordeuropas socialdemokratier. Samtidig sker den socialdemokratiske erobring af regeringsmagten i Finland og Sverige på baggrund af tilbagegang ved valgene i en længere årrække. Stefan Löfven har desuden været nødt til sælge ud af socialdemokratisk hjerteblod for at erobre regeringsmagten, som han baserer på to borgerlige midterpartier.

Men symbolikken kombineret med stemmeprocenterne er til at tage at føle på.

Som Financial Times skrev i kølvandet på den spanske sejr, vil »de europæiske socialister se Spanien som endnu et bevis på genopretningen af socialdemokratierne efter kriseårenes eksistentielle problemer«.

Ud over de svenske socialdemokraters bedrift med at holde fast i magten med det yderste af neglene og den finske sejr i april noterer avisen, at Italiens socialistparti, der led stort nederlag til blandt andet Femstjernebevægelse og endte på 19 pct. af stemmerne, er på vej til et comeback i meningsmålingerne. Her ligger de nu side om side med regeringspartneren Femstjernebevægelsen. Samtidig styrer de portugisiske socialdemokrater mod at genvinde magten ved deres parlamentsvalg i oktober. Til gengæld er socialdemokratierne i de store kerne-EU-lande Tyskland og Frankrig stadig kun blege skygger af sig selv.

Men når det er så lang tid siden, at der har været gode nyheder for de europæiske socialdemokratier, er der forhåbninger om, at de nye valgsejre kan veksles til fremgang ved det europaparlamentsvalg, der ligger lige om hjørnet.

»Vi har brug for en stor bølge på venstrefløjen til at balancere nationalisterne og de liberale,« som den franske socialistleder Olivier Faure sagde til Reuters efter det spanske valg:

»Socialisterne er genfødt i Spanien, efter de er blevet hånet og erklæret for døde.«

Samtidig skal man hæfte sig ved, at spørgsmålet om migration og udlændinge nu også skaber problemer for de borgerlige partier. For eksempel blev det konservative spanske parti PP kannibaliseret af det højrepopulistiske Vox og det moderate liberale parti Ciudadanos, der har et nationalistisk program.

Dermed deler de skæbne med traditionelt borgerlige partier i Frankrig og Italien, der også taber til yderligtgående højrenationale partier, påpeger Cas Mudde, ekspert i europæisk politik ved University of Georgia, i en mail til Information. Det har bare ikke fyldt så meget i offentligheden som den socialdemokratiske krise.

Desuden er socialdemokratierne langt fra fordums tiders styrke, hvor flere af dem var vant til at have 40 pct. af stemmerne. Derfor er den mest markante tendens i europæisk politik stadig ifølge Cas Mudde »fragmentationen af det europæiske partisystem, hvor en til to dominerende partier er blevet afløst af tre til fire mellemstore partier« plus en række mindre partier.

Han peger ligeledes på, at det er lykkedes både de portugisiske og spanske socialdemokrater at gå frem uden at bruge antimigrationsretorik og i stedet fokusere på socioøkonomiske forhold og ulighed.

I Portugal er det ovenikøbet lykkedes at føre en progressiv økonomisk politik inden for rammerne af EU’s vækst og stabilitetspagt, pointerer politisk kommentator Noa Redington.

Hvor rød er Mette F.?

Han mener, at de danske socialdemokrater er blevet mere røde på fordelingspolitikken, end de var i starten af Mette Fredriksens formandsperiode. Som eksempler på det peger han blandt andet på partiets ulighedsudspil, afvisningen af at privatisere elselskabet Radius, som ifølge Redington også er et opgør med 25 års socialdemokratisk privatiseringspolitik, krav om loft på direktørlønninger og åbenhed for medarbejderejede virksomheder.

»Det danske Socialdemokrati er slet ikke så langt til venstre som spanske Sánchez. Men det røde er heller ikke spin længere. Vi mangler så at se, hvad der kommer til at ske i virkelighedens verden. Men de er på vej derhen forstået på den måde, at deres pensionsudspil f.eks. – uanset om det hænger sammen eller ej – er tænkt til at begunstige arbejdervælgere. Det er første gang i umindelige tider, at Socialdemokratiet har fremlagt et reformudspil, der er målrettet de mest nedslidte i samfundet,« siger Noa Redington.

Til gengæld er der ingen tvivl om, at får de danske socialdemokrater et dårligt valg, vil man rundt om i Europa kunne konstatere, at partiet alligevel ikke har fundet vinderformlen, fortsætter han:

»Så vil man kunne sige, at man aldrig skal konkurrere med højrefløjspartierne om udlændingepolitikken, og at man skræmte en masse vælgere væk på bekostning af et strategisk ønske om at flytte partiet i udlændingespørgsmålet og gøre partiet attraktivt for nogle andre vælgergrupper – som der måske ikke er så mange af, som der har været, som i øvrigt er utrolig troløse og altid vil kunne få the real thing hos en overbydende højrefløj.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Andersen

Hvad ligger der i kortene?

Alle tegn tyder på at der er fundamentale forandringer på vej udenfor Danmark, men sejrer Mette Frederiksen får vi mere af den samme politik. Hun har ikke afsat en eneste krone til at fjerne fattigdommen. De to vigtigste problemer i dag er klimaforandringerne og den fattigdom som politikerne har skabt, men det sidste må for alt i verden ikke blive et tema ved Folketingsvalget.

Samfundet bærer tydelige tegn på diverse følgevirkninger af årtier manglende politisk variation; stressepidemien som er afledt af erhvervslivets grådighed, den stærkt accelererende fattigdom, overgivelse af magten til erhvervslivet, hvilket igen medfører udnyttelse af billig arbejdskraft. Folketingsvalget tyder ikke på at indeholde muligheden for en kursændring.

DI og DA vil have yderligere nedskæringer i bunden af samfundet, og om nødvendigt med flere ydmygende krav og sanktioner, flere nedskæringer, og mere fattigdomskabelse, uden at nævne virkeligheden for de mennesker som nedskæringerne har gået ud over. Det handler mere om politisk magt end om hvad der er godt for landet.

Det er de samme partier, det er de samme kort politikerne sidder med, det er de samme muligheder, eller mangel på samme. Status quo skal oprettes, flere nedskæringer, formuerne skal plejes, fattigdom skal der skabes.

De politiske partier spejler sig i hinanden. Pludseligt er alle sociale, men kun så længe valgkampen foregår. Hvad kommer der til at ske efter valget? Vi kender Folketinget, vi ved hvad de plejer at gøre.

En omgang absurd teater og samfunds-fornægtelse. Det hele drejer sig åbenlyst om manipulering med det formål at bevare status quo. S vil ikke rulle en eneste nedskæring tilbage, og det er tydeligt, at Folketinget ikke har Paris-aftalens mål for øje.

Går Socialdemokratiet hen og vinder både magten og flere stemmer end ved forrige valg den 5. juni, vil det blive set som endnu et tegn på, at det socialdemokratiske projekt ikke er rødt. Socialdemokraterne vil ikke ændre den retning som landet styrer efter, et valg ændrer intet.

Danmark styres af en sort ideologi - penge, magt og neoliberal ideologi er eneste parametre. Retningen bestemmes udelukkende af, hvad der giver flest penge til toppen af samfundet. Magten udøves uden skyldfølelse eller skam. Dem som dømmes uværdige, bliver skidt ud og smidt overbord. Det er bevist at der ingen grænser er for hvad centrum-højre vil gøre for at holde på magten, men Danmark har ikke brug for mere af det samme.

Vi ved at det er politikerne som konstant mindsker eksistensgrundlaget for bunden af samfundet, 85 % af folketingets politikere er utryghedsskabende eller direkte skadelige for de fattige. Derfor må vi bruge de samme midler som i forrige århundrede; bekæmpe uligheden ved fælles organisation og genskabe sammenholdet. Det er op til borgerne at forandre landet.

jens christian jacobsen, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Per Torbensen, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tor Brandt, Hanne Ribens, Benny Jensen, Birte Pedersen, Steffen Gliese, Jan Nielsen, Flemming Berger, Torben Jensen, Ida Larsson, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen, John Andersen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Andersen

Sejrer Mette Frederiksen, vil der ikke blive nogle politiske ændringer. Same procedure as last time.

Susanne Kaspersen, Estermarie Mandelquist, Gert Romme, Mogens Holme, Alvin Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Frode Sørensen

Mette Fredriksen vil også sikre et dårligt arbejdsmiljø med Socialdemokratiets deltagelse i arbejdsmiljøforliget. Kun Enhedslisten var ikke med. Forliget sikrer 6 tusinde døde af snigende sygdomme, især arbejdsbetinget kræft p.g.a. af dårligt kemisk arbejdsmiljø.
Som beskæftigelsesminister ville Mette Frederiksen ikke engang forbyde kræftfremkaldende stoffer, som i mange år havde været forbudt i nabolande.

jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanne Ribens, Mogens Holme, Jan Nielsen, Alvin Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

"Sejrer"?
Det er faneme ikke nogen fodboldkamp, vi skal stemme om.
Det er blodigt alvor - ikke mindst hvis vi vil overleve på kloden.
Ligegyldigt hvilken kandidater som kommer ind har de ALDRIG sejret.

Erik Fuglsang, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Hanne Ribens, Nille Torsen, Mogens Holme, Flemming Berger, Alvin Jensen og Dennis Tomsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Tøv nu en kende, Mette F er jo ikke en novice, hun har været i Politik, siden hun var ganske ung, og bestred sine ministerposter udmærket. Hun ved godt, hvor skoen trykker og hvor fremtiden trues.
Men at komme med en masse ting nu, før valget er afgjort, det er jo vildt, ikke klogt, for hvad er muligt og hvad ikke. Spærregrænsen bør være 4%, 13 partier i FT er helt bananas.
Mette F har retninger, planer osv. og bør komme med en økonomisk plan inden 5.6, og så må vælgerne jo afgøre om de vil have mere af det samme fra Løkke eller en anden retning med Mette F.

Torben K L Jensen

Hun (Mette Frederiksen) vil vise sin økonomiske plan i løbet af valgkampen - tids nok til at det siver ind hos vælgerne men ikke tid nok til at køre de store kanoner i finansministeriet i stilling.
Genialt ? Nej - Løkke lavede det samme nummer med kontanthjælpsloftet før valget 2015.

Ida Larsson

Hvis Social demokratiet vinder, er det ikke pga. de sejrer og vi alle er vilde med deres politik. Det er fordi alternativet Venstre er historisk upopulære.

Erik Fuglsang, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Hanne Ribens, Gert Romme, Ole Frank, Mogens Holme, Anders Reinholdt, Kim Houmøller og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar