Læsetid: 10 min.

Stemmer vi som danskere eller som europæere til EP-valget?

Vi spurgte en politiker, en historiker, en politolog, en forfatter, en klimaaktivist og en tidligere EU-kommissær
Valgplakaterne afspejler, at partier og kandidater har svært ved at beslutte sig for, om de stiller op for Europa eller for Danmark.

Valgplakaterne afspejler, at partier og kandidater har svært ved at beslutte sig for, om de stiller op for Europa eller for Danmark.

Christian Lindgren

25. maj 2019

Søndag er der valg i Europa. I Danmark skal der vælges 14 medlemmer til Europa-Parlamentet. Men der er ingen fælles europæiske partier, og stort set ingen politisk debat på tværs af landene. De fleste vælgere vil stemme som danskere, oplyst af en dansk debat og med danske interesser i baghovedet. Men forpasser vi muligheden for politisk påvirkning, hvis vi kun stemmer som danskere til et parlament, der først og fremmest deler sig efter anskuelser i politiske blokke på tværs af grænser og nationale tilhørsforhold.

Vi spørger en politiker, en historiker, en politolog, en forfatter, en klimaaktivist og en tidligere EU-kommissær. Læs deres svar her:

Uffe Østergaard

Historiker

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Torben Lindegaard
Ervin Lazar og Torben Lindegaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mathias Sindberg & Mette-Line Thorup

Det er fint nok med en Voxpop til lørdag eftermiddag - og helt bestemt et spændende emne.

Men Voxpop-formatet afslører sin begrænsning, når en NOAH aktivist optræder på lige fod med en tidligere miljøminister & klimakommissær.

Det er ikke helt fair over for nogen af dem.

Steffen Gliese

Marie Krarup viser først og fremmest, at hendes kendskab til europæisk tradition, som hun sætter så højt, er noget mærkværdig.
For der er virkelig afgørende forskel på de lande, der er ortodokst kristnede og så de lande, der oprindeligt var katolske, men hvoraf reformationen er vokset - og som igen har virket afgørende tilbage på den katolske kirke.

Jesper Pedersen

European Council on Foreign Relations har undersøgt befolkningernes holdning til europæisk vs national identitet:
"Er det at være europæer lige så vigtigt for dig som din egen nationalitet"
Ungarn har den stærkeste europæiske identitet, hvor 60 % er enige i ovenstående udsagn, og kun 10% er uenige - altså det at være ungarer er vigtigere for de 10 % end at være europæer.
Danmark har den laveste europæiske identitet - 26% mener, at det at være dansk og europæisk er lige vigtigt, men hele 39% mener, at det at være dansker er vigtigere end at være europæer.

https://www.ecfr.eu/specials/what_europeans_really_want_five_myths_debun...

Steffen Gliese

Jesper Pedersen, man skal huske, at som EU udviklede sig, var det stort set kun den danske befolkning, der måtte opleve forringelser i sin velfærd indenfor stort set alle områder.
Da liberaliseringen desværre vinder i slutningen af 90erne, har det meste af det daværende EU faktisk formået at opbygge velfærdssystemer, delvist efter skandinavisk forbillede, men ingen så gennemgribende og vellykket som Danmark.
Herefter begynder en tilpasning, hvor det desværre ikke bliver minimumskrav, som landene mindst skal leve op til.