Kommentar
Læsetid: 3 min.

Ugerevyen: Valgkampen blev udskrevet, og så talte vi alle om Stram Kurs

Efter valgkampen blev skudt i gang, har det været svært ikke at tale om Rasmus Paludan. Det tegner til at blive en beskidt omgang
Han opfører sig, så ethvert medie mister lysten til at beskæftige sig med ham. Alligevel løber vi lige efter ham for at vise, hvor rabiat han er.

Han opfører sig, så ethvert medie mister lysten til at beskæftige sig med ham. Alligevel løber vi lige efter ham for at vise, hvor rabiat han er.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
11. maj 2019

Valgkampen er i gang, og gad vide, om Lars Løkke Rasmussen helt bevidst valgte at udskrive valget, mens Mette Frederiksen lå indlagt i en hospitalsseng med drop i hånden, blot for at få et forspring?

I så fald er valgkampen i hvert fald dømt beskidt fra begyndelsen. Og selv hvis ikke den allerede var præget af kraftig opkast, spruttende diarré og ufine tricks – ja, så har vi jo Rasmus Paludan som garant for, at det hele nok skal blive møgbeskidt.

Allerede på valgudskrivelsesdagen, hvor både DR1 og TV 2 samlede alle partierne til den indledende partilederrunde, gjorde Rasmus Paludan sit bedste for at provokere. Værst var håndtegnet, som klæber til ham, og som han aldrig forspilder en chance for at vise. Hippierne kender det som peacetegnet, patrioterne kender det som V for victory, og når Rasmus Paludan stikker pegefinger og langemand op i luften, drømmer han om sejr over islam og lykke til alle etniske danskere.

Hvor de andre politikere markerede, at de ønskede ordet med en diskret løftet pegefinger, hævede Rasmus Paludan sit håndtegn langt op over hovedet, og sådan blev han stående, indtil ordet blev hans. Nogle seere lagde måske ikke mærke til det. For andre løb det dem koldt ned ad ryggen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Men Rasmus Paludan er iskold. Han brænder bøger af, kaster håndtegn og taler om etnisk rene blodlinjer helt uden at mene, at han har noget tilfælles med nazismen. Faktisk afskyr han nazismen og bruger ordet nazist som skældsord.

Det så man i denne uge, da hygge-nygge-pusse-nusse-tv-programmet Aftenshowet fandt på den hovedløse idé at invitere lederen af Stram Kurs ind sammen med Mimi Jakobsen. Helt umotiveret sagde Rasmus Paludan, at han ikke kendte nogen i hele verden, der mindede ham mere om Adolf Hitler end Mimi Jakobsen, som han mener »hader danskerne« og derfor flere gange kaldte et »nazisvin«.

Værterne, Mikkel Fønsskov og Mark Stokholm, som er dygtige til at få folk til at føle og grine og græde, viste samtidig, at de slet ikke er gearet til at levere kritisk journalistik. Rasmus Paludan fik i hvert fald – helt uden deres indgriben – lov til at svine Mimi Jakobsen til.

Er vi ved at lave en Trump?

Det er den slags opførsel, der gør, at man som medie kan få lyst til overhovedet ikke at gide beskæftige sig med Rasmus Paludan og Stram Kurs. Alligevel løber vi alle sammen efter ham i et forsøg på at udstille, hvor rabiat han egentlig er.

At denne ugerevy stort set kun handler om ham, er netop et udtryk for dette. Som medier bør vi spørge os selv, om vi er ved at lave en Trump? Begår vi samme fejl som de amerikanske medier, der trods kritiske historier, latterliggørelse og hånende ledere, alligevel var med til at bære Trump frem?

For uanset hvor hårdt, medierne går til ham og desuden skriver, at han er hjerneskadet, racismedømt og koster det danske politi en formue, så ser det ud, som om det hele bare er vand på hans mølle. Fænomenet Rasmus Paludan – vildt, oprørsk og ukontrolleret som det er – taler til noget i folkedybet. Hvor mange han appellerer til, vil valgresultatet vise.

Sidst på ugen rejste Mette Frederiksen sig så fra sin sygeseng, og det fik maksimal presseomtale. Lille Lars fra Græsted var i virkeligheden ikke den smarte. Det var Mette Frederiksen derimod. Hun høstede masser af sympati ved at dele sin opkastfortælling i gribende ord og billeder, og sygdomsforløbet vakte maks. identifikation, for hvem kan ikke huske, hvor elendigt man har det, når roskildesygen sender alt, hvad man indtager direkte ud i kummen igen.

På den måde slap hun også for at deltage i partilederrunderne og forsvare sit kritiserede pensionsudspil. I stedet sendte hun verdens kedeligste mand – Nicolai Wammen – som ingen kunne høre, hvad sagde, fordi det var så kedeligt. Det er snedigt lavet af Mette Frederiksen. Måske er det i virkeligheden hende, der bruger de mest beskidte tricks.

Serie

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Runa Lystlund

Lærke Cramon.
Hvad var det egentlig du ville fortælle Informations læsere? Ville du fortælle, at vi ikke burde skrive om Paludan? Man kan ikke ikke skrive en artikel om Paludan. Var det for at fortælle os, at Lars Løkke snød, fordi han startede uden den syge Mette Frederiksen eller var det for at fortælle os, at det faktisk var Mette der snød Lars fra sygesengen? Ved du selv hvad du ville skrive. Jeg er usikker efter at have læst dit indput.

Nogen gange bør man bare tænke og ikke udtrykke sig. Det burde jeg måske have gjort, men nu betaler jeg for mit abonnement, derfor forventer jeg noget mere.
Med venlig hilsen Runa.

Trond Meiring, Grethe Preisler og Maya Lumina anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Dette er måske en ikke artikel om Paludan?

jens peter hansen

Og Information har haft 20 indslag 10. og 11 maj om fænomenet. Det er da i høj grad det der er med til at eksponere ham. Stop dog med at være hans halehæng, det er som om bladet bader sig i hans modbydelige klovnerier.

Sara Al-Khafaje

Stop. Med. At. Skrive. Om. Ham.

Skriv om vigtigere ting - I kan godt. Der er masser at tage af.

Tine Birgitte Søndergaard Nielsen

Hr. Nygaard
Jeg læste dit indlæg i umiddelbar undren, som transformeredes til tanker om impressive forståelsesrammer, som muliggør en fejlagtig antagelse af, at højrefløjspolitik er forankret i historien..
Jeg håber faktisk i den grad, at højreorientede IKKE har hørt efter i historie- og samfundsundervisning, for det vil tegne et dæmoniseret billede af deres ideologiske, etiske og moralske tænkning..
.."History will tell us nothing.." Sting

Katrine Damm

Øh, hr Nygaard, som ved at være en ældre dame og gammel BZ-sympatisør-medløber og rocker-foragter, hvad nyt skulle der være i gadekampe, bandeskyderier, grundlovsforagt? Og voldtægt er der såmænd heller ikke noget nyt i, så langt man kan se tilbage i historien...