Læsetid: 9 min.

Det har været misbrugt og udskældt. Men faktisk kan elektrochok redde liv

Forfatteren Peter Øvig Knudsen har i flere interviews fortalt om, hvordan behandlinger med elektrochok hjalp ham ud af en dyb depression. Læs historien om en behandlingsmetode, der på 80 år er gået fra at være et mirakel til at blive misbrugt og miskrediteret, men siden har fået oprejsning
’Jeg vil gerne råbe fra tagene, at hvis man er dybt deprimeret, så virker elektrochok,’ sagde forfatteren Peter Øvig Knudsen i denne uge her i avisen.

’Jeg vil gerne råbe fra tagene, at hvis man er dybt deprimeret, så virker elektrochok,’ sagde forfatteren Peter Øvig Knudsen i denne uge her i avisen.

The Granger Collection

4. maj 2019

De misser med øjnene i den stærke sommersol. Flere af kvinderne under stråhatte. Mændene i jakkesæt og slips.

Det er den 21. august 1939, og de mange mennesker på trappen foran Københavns Universitet på Frue Plads er deltagere i en international neurologkongres – den tredje af sin slags i verden nogensinde.

Kong Christian den 10. har netop erklæret kongressen for åben, og blandt de 187 mænd og kvinder, der stiller op til fotografering, er en række af datidens forskernotabiliteter. Herunder en af verdens fremmeste fortalere for det hvide snit, den amerikanske læge Walter Freeman.

Iklædt et lyst jakkesæt, yderst til højre neden for trappen, lige ved siden af lygtepælen, står den italienske neurolog Ugo Cerletti. Han er endnu ukendt, men den høje italiener med det tilbagestrøgne hår og de mørke buskede øjenbryn kommer senere til at skrive sig ind i historiebøgerne.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • David Zennaro
  • Thomas Tanghus
  • Niels-Simon Larsen
  • Trond Meiring
Katrine Damm, David Zennaro, Thomas Tanghus, Niels-Simon Larsen og Trond Meiring anbefalede denne artikel

Kommentarer

Katrine Damm

Tjae, mon ikke det er med ECT som med antidepressiv medicin, som min læge temmelig tørt og lakonisk bemærkede for nogle år siden: ja det virker - på nogen.