Læsetid: 3 min.

Vestager er regelret og kompetent – ikke en politiker med store visioner

Margrethe Vestager er blandt favoritterne til at blive formand for EU-Kommissionen. Danskerne har samlet sig omkring det danske kandidatur og hepper, som om det var en landskamp. Men hvordan er Vestagers politiske linje egentlig? Information har talt med to internationale EU-eksperter om, hvad det vil betyde politisk, hvis Vestager får posten
Hvis Margrethe Vestager har slået sig op på én ting i EU, er det, at reglerne skal overholdes, siger Iain Begg. Og hendes bekendelse til et frit og effektivt marked ses ikke som noget ideologisk i et EU, hvor det snarere betragtes som en selvfølge, forklarer han.

Hvis Margrethe Vestager har slået sig op på én ting i EU, er det, at reglerne skal overholdes, siger Iain Begg. Og hendes bekendelse til et frit og effektivt marked ses ikke som noget ideologisk i et EU, hvor det snarere betragtes som en selvfølge, forklarer han.

Aris Oikonomou

1. juni 2019

»Sådan er det jo,« konstaterede Margrethe Vestager tørt, da hun i 2012 blev spurgt til de mange tusinde arbejdsløse, som stod til at miste deres dagpenge.

Det er sådan mange, særligt på venstrefløjen, husker økonomi- og indenrigsministeren Margrethe Vestager: Den kølige arkitekt bag SRSF-regeringens nedskæringspolitik.

Siden har vi lært en anden politiker at kende. EU-kommissæren Margrethe Vestager. Den kompetente og progressive powerwoman, som med stor succes har bekæmpet monopoldannelse og skattesnyd hos verdens største og mest magtfulde firmaer.

»The tax lady,« som Donald Trump har kaldt hende.

Hun er nu blandt favoritterne til at afløse Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens næste formand.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er dog ikke alle danskere, der hepper på Vestager. Nok ser det ud til, at hun gør det godt som konkurrencekommissær, men om hun vil være en god formand er mindre sikkert.

Morten Fals, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, Torben Skov, Christel Gruner-Olesen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
christen thomsen

Et simpelt spørgsmål: ja, Vestager har f.eks. sagt, at Apple skal betale skat i Irland. Aha. Har Apple så faktisk efterfølgende betalt skat i Irland (hvor selskabsskatten som bekendt er lav-lav)? Har Vestager faktisk fået Google, Amazon og de andre amerikanske gigantfirmaer til at betale skat, der hvor de tjener pengene ?

Bjarne Bisgaard Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

At DK med 4 EU forbehold skulle besætte stolen som formand(kvinde) synes lidt vel optimistisk

Jens Winther

I dagens Danmark og dagens EU er det blevet sådan, at det at være kvinde betragtes som en kvalitet i sig selv.

Vestagers største (eneste?) konkurrencemæssige fordel er hendes køn!

I øvrigt er det kvalmende at besættelsen af topposter i EU er en landskamp. Sådan burde det ikke være!

Vestager er regelret og kompetent. Desværre er EU´s regler til for arbejdsgiveren, som skal stilles lige konkurrence i udsigt, herunder sikring at aktiekurserne. F.eks. er det som det nævnes ikke muligt at kick-starte økonomien Nyrup-style, da en sådan Keynesiansk økonomisk politik ikke huer det konservative Tyskland. Og skattely-hullerne forbliver i systemet, det vigtige er bare at alle internationale virksomheder kan benytte dem, herunder at Apple faktisk betaler den latterlige lille skat de har aftalt med det altid fattige Irland, hvis BNP pludselig, med hjælp af det lukrative skattehul, ligger væsentligt over det danske og svenske.

Jeg er ihvertfald enig i, at det ikke bør være en landskamp at besætte topposter i EU. Det strider mod hele EU-tanken.

Jeg ved ikke om hun er så klog, som hun selv mener. Men hun er en forbandet elitær teknokrat som efter eget udsagn er sat i verden for at tage de 'rigtige' beslutninger for alle andre. En slags noblesse oblige idé. (Fra en radioudsendelse en sen aften for ca. 15 år siden, hvor hun fortalte om sig selv og ønskede musik. Den aften mistede jeg enhver sympati for hende og de radikale! )

olivier goulin

@christen thomsen

Ja, jeg har stillet mig selv det samme spørgsmål.
Har disse monstrøse bøder reelt nogle sanktioner, der bakker dem op?

/O