Baggrund
Læsetid: 3 min.

Vestager er regelret og kompetent – ikke en politiker med store visioner

Margrethe Vestager er blandt favoritterne til at blive formand for EU-Kommissionen. Danskerne har samlet sig omkring det danske kandidatur og hepper, som om det var en landskamp. Men hvordan er Vestagers politiske linje egentlig? Information har talt med to internationale EU-eksperter om, hvad det vil betyde politisk, hvis Vestager får posten
Hvis Margrethe Vestager har slået sig op på én ting i EU, er det, at reglerne skal overholdes, siger Iain Begg. Og hendes bekendelse til et frit og effektivt marked ses ikke som noget ideologisk i et EU, hvor det snarere betragtes som en selvfølge, forklarer han.

Hvis Margrethe Vestager har slået sig op på én ting i EU, er det, at reglerne skal overholdes, siger Iain Begg. Og hendes bekendelse til et frit og effektivt marked ses ikke som noget ideologisk i et EU, hvor det snarere betragtes som en selvfølge, forklarer han.

Aris Oikonomou

Moderne Tider
1. juni 2019

»Sådan er det jo,« konstaterede Margrethe Vestager tørt, da hun i 2012 blev spurgt til de mange tusinde arbejdsløse, som stod til at miste deres dagpenge.

Det er sådan mange, særligt på venstrefløjen, husker økonomi- og indenrigsministeren Margrethe Vestager: Den kølige arkitekt bag SRSF-regeringens nedskæringspolitik.

Siden har vi lært en anden politiker at kende. EU-kommissæren Margrethe Vestager. Den kompetente og progressive powerwoman, som med stor succes har bekæmpet monopoldannelse og skattesnyd hos verdens største og mest magtfulde firmaer.

»The tax lady,« som Donald Trump har kaldt hende.

Hun er nu blandt favoritterne til at afløse Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens næste formand.

I Danmark har tidligere politiske fjender fra både højre og venstre stillet sig bag hendes kandidatur. Senest har Lars Løkke Rasmussen betegnet hende som »den bedste kandidat,« og tidligere i år viste en Norstat-måling, at 70 procent af befolkningen håber, hun fortsætter i kommissionen.

I Danmark er Margrethe Vestagers kandidatur nærmest blevet afpolitiseret. Det er blevet et nationalt projekt. Danskerne holder med hende på samme måde, som de holder med fodboldlandsholdet.

Men hvad er det egentlig for en politiker, nationen har samlet sig omkring? Information har bedt to eksperter i europæisk politik om at vurdere, hvilken politisk linje man kan forvente, hvis Margrethe Vestager bliver formand for kommissionen.

Administrator

Når Margrethe Vestager overhovedet er i betragtning til at blive udpeget, skyldes det, at hun har efterladt et markant og særdeles positivt indtryk i løbet af sine fem år som konkurrencekommissær.

Det forklarer Matthew Karnitschnig, der er EU-korrespondent ved det internationale medie POLITICO. Den måde, hun har håndteret de højt profilerede sager mod firmaer som Google, Amazon og Apple, har aftvunget respekt blandt journalister, embedsmænd og politiske kolleger.

»Hun bliver betragtet som dygtig og handlekraftig. Ingen sætter spørgsmålstegn ved, at hun er kompetent,« siger han.

»Og så fremstår hun meget regelret. Kompromisløst regelret. Hun tager ingen hensyn til særinteresser. Alle skal overholde reglerne. Også de største firmaer.«

Professor ved London School of Economics, Iain Begg, betragter Margrethe Vestager som en forholdsvis upolitisk politiker og har svært ved at placere hende på en klassisk politisk højre-venstre-skala.

»Skal jeg placere hende et sted, er det i det præcise centrum. Jeg ser hende mere som en administrator end en ideologisk drevet politiker,« siger han.

Matthew Karnitschnig er enig. I det omfang, hun har markeret sig ideologisk, har det været som tilhænger af et frit og effektivt marked.

»I EU-sammenhæng bliver det ikke set som ideologisk overhovedet. Tværtimod. EU er et liberalt, markedsorienteret univers,« siger han.

Principfast

Posten som kommissionsformand er EU’s mest magtfulde embede. Ud over at godkende de 28 kommissærer og fordele dem på de forskellige områder har formanden også afgørende betydning for at håndhæve de fælles regler, der gælder for medlemslandene.

Her vurderer Iain Begg, at Vestager vil anlægge en langt mere håndfast linje, end Jean-Claude Juncker har gjort. For eksempel havde Spanien og Portugal i 2016 større underskud på statsbudgettet, end det er tilladt ifølge finanspagten.

Juncker lod imidlertid landene slippe med en bøde på nul euro.

Han vurderede, at politiske hensyn vejede tungere end gældende regler. Juncker har også engang udtalt, at Frankrig skulle have særlig lang snor i forhold til budgetreglerne, fordi »Frankrig er jo Frankrig«. Det vakte harme i Tyskland og andre nordeuropæiske lande.

»Det er meget svært at forestille sig Margrethe Vestager reagere sådan. Har hun slået sig op på én ting i EU, er det, at reglerne skal overholdes,« siger Iain Begg.

På den måde ligner hun også en naturlig allieret for den tyske kansler, Angela Merkel, vurderer Matthew Karnitschnig. Også selv om Merkel naturligvis støtter sin partifælle Manfred Webers kandidatur.

Et muligt dilemma for en kommende kommissionsformand er, hvad man stiller op, hvis den polske, ungarske eller italienske regering nominerer en kommissær, som er åbenlyst EU-modstander. Kan kommissionen acceptere, at politikområder i EU forvaltes af EU-modstandere?

»Jeg tror, hun ville afvise sådan en kandidat. Eller alternativt parkere vedkommende i en meget uvæsentlig position som for eksempel oversættelseskommissær,« vurderer Karnitschnig.

Det er ganske almindeligt, at europæiske toppolitikere opfattes anderledes i hjemlandene end i det øvrige Europa, mener Karnitschnig. Ingen i Europa forbinder Vestager med nedskæringsreformer eller stram økonomisk politik. Hvis europæerne overhovedet har et indtryk af Vestagers tid i dansk politik, stammer det fra tv-serien Borgen, hvis hovedperson er inspireret af Vestager. Alligevel er han ikke overrasket over at høre om Vestagers ikoniske »sådan er det jo«.

»Intet i hendes arbejde tyder på, at hun er konfliktsky,« siger han.

Iain Begg er enig. Vestager er en hårdfør leder og en dygtig forhandler.

»Men er hun en politiker med store visioner? Jeg tvivler«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er dog ikke alle danskere, der hepper på Vestager. Nok ser det ud til, at hun gør det godt som konkurrencekommissær, men om hun vil være en god formand er mindre sikkert.

Morten Fals, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, Torben Skov, Christel Gruner-Olesen, Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
christen thomsen

Et simpelt spørgsmål: ja, Vestager har f.eks. sagt, at Apple skal betale skat i Irland. Aha. Har Apple så faktisk efterfølgende betalt skat i Irland (hvor selskabsskatten som bekendt er lav-lav)? Har Vestager faktisk fået Google, Amazon og de andre amerikanske gigantfirmaer til at betale skat, der hvor de tjener pengene ?

Bjarne Bisgaard Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

At DK med 4 EU forbehold skulle besætte stolen som formand(kvinde) synes lidt vel optimistisk

Jens Winther

I dagens Danmark og dagens EU er det blevet sådan, at det at være kvinde betragtes som en kvalitet i sig selv.

Vestagers største (eneste?) konkurrencemæssige fordel er hendes køn!

I øvrigt er det kvalmende at besættelsen af topposter i EU er en landskamp. Sådan burde det ikke være!

Vestager er regelret og kompetent. Desværre er EU´s regler til for arbejdsgiveren, som skal stilles lige konkurrence i udsigt, herunder sikring at aktiekurserne. F.eks. er det som det nævnes ikke muligt at kick-starte økonomien Nyrup-style, da en sådan Keynesiansk økonomisk politik ikke huer det konservative Tyskland. Og skattely-hullerne forbliver i systemet, det vigtige er bare at alle internationale virksomheder kan benytte dem, herunder at Apple faktisk betaler den latterlige lille skat de har aftalt med det altid fattige Irland, hvis BNP pludselig, med hjælp af det lukrative skattehul, ligger væsentligt over det danske og svenske.

Dennis Tomsen

Jeg hepper kun på hende fordi jeg ikke ønsker hende tilbage i dansk politik.

Jeg er ihvertfald enig i, at det ikke bør være en landskamp at besætte topposter i EU. Det strider mod hele EU-tanken.

Jeg ved ikke om hun er så klog, som hun selv mener. Men hun er en forbandet elitær teknokrat som efter eget udsagn er sat i verden for at tage de 'rigtige' beslutninger for alle andre. En slags noblesse oblige idé. (Fra en radioudsendelse en sen aften for ca. 15 år siden, hvor hun fortalte om sig selv og ønskede musik. Den aften mistede jeg enhver sympati for hende og de radikale! )

olivier goulin

@christen thomsen

Ja, jeg har stillet mig selv det samme spørgsmål.
Har disse monstrøse bøder reelt nogle sanktioner, der bakker dem op?

/O