Læsetid: 9 min.

100 km fra grænsen til Nordkorea ligger et lille stykke Amerika

For at sikre, at Nord- og Sydkorea overholder deres våbenhvile, har USA en stor tilstedeværelse i Sydkorea – og amerikanerne har netop etableret en ny, stor base i landet. Ifølge iagttagere er basen interessant, da den også ligger strategisk smart i forhold til Kina. Information har været på besøg på den omdiskuterede Camp Humphrey
Selv om stramt snørede militærstøvler nok ikke er det bedste fodtøj at træne golfslag i, er træningsbanen på basen flittigt besøgt af de amerikanske soldater.

Selv om stramt snørede militærstøvler nok ikke er det bedste fodtøj at træne golfslag i, er træningsbanen på basen flittigt besøgt af de amerikanske soldater.

Harry Chun

8. juni 2019

Den lille by ligger på den tange, som Ansongfloden former i sit sidste sving, inden floden bliver til Asanbugten. Byen er ny og endnu ikke helt bygget færdig, de sidste indbyggere flytter ind i 2020, hvis alt går efter planen.

Der er dog allerede en del, som er flyttet ind. Store nybyggede lejlighedsblokke tårner sig op, og små villakvarterer ligger trygt bag en lav mur, der afskærmer kvarteret. Her prydes alle husene stolt af amerikanske flag. Man skulle ikke tro det, men det her er Sydkorea.

Små grønne skilte med et hvidt omrids navngiver den asfalt, vores tildelte minibus kører på. Freedom Road strækker sig det meste af vejen rundt om byen, og den landingsbane, der ligger i midten af det hele. En apachehelikopter lander, mens en anden gør klar til at lette.

Byen er egentlig ikke en rigtig by, den hedder Camp Humphrey og er en militærbase. Den skal huse størstedelen af de amerikanske styrker i Korea (USFK) og andet personale, når den står helt færdig: 43.000 indbyggere anslås det.

Basen er en konsolidering af de andre amerikanske baser i Sydkorea, som er bygget til at holde naboerne til nord i skak:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Stig Larsen
Stig Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Endnu en ny amerikansk militær gigant-base. I forvejen havde USA omkring 800 baser rundt om i verden ifølge Politico.com.
Til sammenligning har Storbritannien, Frankrig og Rusland tilsammen 30 udenlandske baser.

Imperier dør når de ikke længere har råd til at opretholde deres grænser. Halvdelen af det amerikanerne betaler i skat går til militærudgifter. Imens forfalder offentlig uddannelse infrastruktur og sundhed. Det hjælper ikke at have verdens stærkeste militær hvis det dræner kassen.

Søren Knudsen

Ja, USA har alt for stort et militær og det er alt for dyrt. Men 50% af de amerikanske skatteindtæger, Stig Larsen? De bruger ca. 3,3 % af deres BNP på militæret. 645 mia. dollars. Selv om de ikke betaler meget i skat, kan det aldrig blive til halvdelen af skatteindtægterne. Mener det ligger på omkring 9%.

David Joelsen

Ja, og så spiller de golf, hvilket er ret uskyldigt.

@Søren Knudsen - , inkl.sociale udgifter til militærpersoner, og andet udbetalt til bl.a. veteraner udgør militærbudgettet henved 25% af BNP sådan som jeg husker det.
Her i forhold til hele verden:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Military_Expenditure...
Og her i udgifter (direkte militærudgifter ca 12% af stat og federale udgifter):
https://www.usgovernmentspending.com/index.php

Interessant link, David Joelsen. Det viser, at det, der fremhæves som den største fare for os - nemlig Rusland - bruger langt mindre end en tiendedel af det USA bruger på militæret.