Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Skal jeg forbyde mine børn at se Rasmus Paludan på YouTube?

En mor
8. juni 2019

Kan og skal jeg forbyde mine børn på 11 og 14 år at se Rasmus Paludan på YouTube?

Svar I:

Nej, for helvede. Det er blinkende spild af tid at indføre regler og forbud, som du ikke kan håndhæve. Hvis ungerne vil se de videoer, så ser de dem, uanset hvor blå i hovedet du bliver, når du skriger ’forbudt’.

Husk, hvordan du selv reagerede over for dine forældres miserable forbud. Sådan et forbud er et tillidsbrud over for dine børn. Stol på dem og deres dømmekraft, men husk, at du har pligt til at sikre dine børns dannelse.

Den pligt indebærer, at du for hulan skal give dine unger ballast til at tage diskussionen med vennerne og skolekammeraterne om Paludan og for den sags skyld også ballast til at diskutere med Paludan selv, sådan som det skete den 2. juni på Korsør Torv, hvor en 13-14-årig pige stillede spørgsmål, der endte med at få Paludan til at nedsmelte og råbe: »Du lyver, eller også er du bare retarderet, måske,« til pigen, der ikke så meget som blinkede, da Paludan krøllede sammen foran hende.

Ungerne HAR gennemskuet strammerklovnen – i skærende kontrast til de voksne, der afbryder deres børns kritiske spørgsmål for at få taget selfies med V-tegn sammen med partiføreren.

– Bo Elkjær

Svar II:

Hvis de havde været yngre, ville jeg have svaret ja.

Jeg synes godt, man må forbyde børn at se ting, man skylder bare en forklaring på, hvorfor de ikke må se det. Men nu er de ved at være i den alder, hvor man i gamle dage blev sendt ud at tjene på en fremmed gård, og så skal de kunne begå sig på internettet.

Som Donna Martin fra ’Beverly Hills 90210’ siger i en diskussion om, hvorvidt der skal være en kondomautomat på hendes high school, så kan man forbyde sine børn at bruge en svømmepøl, og man kan bygge et hegn rundt om den, men hvis man ved, de alligevel går i vandet, så bør man lære dem at svømme.

Der er selvfølgelig stor forskel på sex og Rasmus Paludan-videoer (og det er også lidt mærkeligt, at forældrene i metaforen har en svømmepøl, de ikke vil have, at deres børn bader i), men jeg tror, det virker bedre at afmystificere fænomenet end at afskærme børnene fra det.

Tal med dem om, hvad Rasmus Paludans adfærd gør ved samfundet, og hvordan det påvirker dem, han chikanerer og taler så hadsk om. Spørg dem, hvorfor de vil se hans videoer, og hvad de tror, han får ud af at blive set. Måske kan det gå hen og blive en hel gevinst for opdragelsesprojektet at tale om de ting.

– Lone Nikolajsen

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjørn Pedersen
  • Britta Hansen
  • Thomas Tanghus
Bjørn Pedersen, Britta Hansen og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Brøndum

Selv under 2. Verdenskrig, fik det nazistiske parti ret få stemmer i Danmark. Så opskriften med at styrke den modsatte strategi: Lad os nu prøve at leve med de skiderikker, har endnu engang vist sig succesfuld.

Niels Duus Nielsen, Katrine Damm og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Næ lad dem se idioten.
Naturligvis med en forklaring og lidt relevant historie oplysning.
Paluadan gør det bare for pengene skyld.

Jan Weber Fritsbøger

nej lad dem se hvad de vil, men lær dem at være bevidste så de ved hvad de ser, i paludans tilfælde en galning som siger en masse vrøvl fordi han har hidset sig selv alt for meget op til at kunne tænke klart