Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Min veninde er kristen abortmodstander

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Her er det ’den syndige veninde’, som er i tvivl om, hvordan hun skal forholde sig til sin veninde, der laver kampagne mod fri abort
Hvis du vil modtage ugens brevkassespørgsmål og -svar direkte i din indbakke, kan du skrive tilmelde dig længere nede på siden.

Hvis du vil modtage ugens brevkassespørgsmål og -svar direkte i din indbakke, kan du skrive tilmelde dig længere nede på siden.

Mia Mottelson

29. juni 2019

Min veninde er kristen. Ikke bare kulturkristen, men decideret troende og aktiv i et kristent fællesskab. Det var hun også, da vi mødte hinanden som store teenagere, men med tiden – og især efter hun er blevet gift og har fået børn – er det, som om kristendommen fylder mere og mere i hendes liv.

Hun har naturligvis ret til sin tro. Men der er ét punkt, jeg har svært ved at rumme: Hun er stærkt imod abort og deler jævnligt kampagnemateriale om det, hun kalder ufødtes ret til liv, på de sociale medier.

Ikke alene er jeg politisk og moralsk uenig med hende. Jeg føler mig også personligt ramt.

Hvad gør jeg? Vi har allerede taget debatten som yngre, men blev enige om, at det var bedst, at vi ikke talte mere om vores uenigheder.

— Den syndige veninde

Svar I:

Jeg tror, de fleste vil genkende dit problem, og jeg tror faktisk også, at en del ville have lavet en lignende aftale med en ven eller et familiemedlem: Man har været så uenige om én bestemt ting – abort, indvandring, skat, børneopdragelse eller noget femte – at man har besluttet sig for ikke at diskutere emnet mere.

Det er en praktisk løsning, som desværre ofte viser sig at være praktisk i en periode, men ikke en egentlig løsning på længere sigt.

Du skriver det selv: Selv om du og din veninde for flere år siden blev enige om ikke at tale om abort, oplever du stadig, at det deler jer. Og det i stigende grad, skriver du. På den måde er abortspørgsmålet altså ved at skille jer som veninder, uanset om I taler om det eller ej, og derfor er der måske ikke andet at gøre end at tale om jeres uenighed.

Husk også, at de sociale medier på trods af deres navn generelt er overvurderede i forhold til at skabe og bevare sociale relationer, og at det at sætte sig ned og tale sammen er overraskende velfungerende. Ikke mindst i svære spørgsmål som abort.

— Otto Lerche Kristiansen

Svar II:

Det er så yndigt at følges ad, skrev Grundtvig, og selv om han nok primært tænkte på Gud og ægtefolk, gælder det også for venskaber. Venskaber, hvor man følges ad årti efter årti, livsfase efter livsfase, er noget af det smukkeste og mest berigende, man kan opnå som menneske.

Det har en helt særlig værdi, men bør ikke efterstræbes for enhver pris.

Et venskab handler, som du selv skriver, om at rumme hinanden med alle de finurligheder og irritationsmomenter, der uvægerligt er ved mennesker.

Men det går begge veje, og hvis din veninde lader sin egen overbevisning komme i vejen for at støtte dig i et afgørende livsvalg om eksempelvis at få en abort (for det er det, jeg forstår på dig, er sket), er hun ikke en god veninde for dig.

Heldigvis er venindedating det nye, og der er garanteret masser af nye, søde damer derude for dig.

— Gry Inger Reiter

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

hvis ikke du kan lide abort, så lade være med at få en, men det er meget "kristent" at blande sig i andres forhold uden at fatte, at de kan have haft et andet liv. Mit største håb for fremtiden er, at religionen vil blive i privatsfæren og ikke i den virkelige verden, hvor den har bragt langt mere lidelse end godt, og det gælder dem alle.

Torben Skov, Mogens Holme, Dennis Jørgensen og Lis Elmund anbefalede denne kommentar

Søren Bros kommentar, at "religion" og også kristendom har bragt meget mere lidelse end godt, og aT kristendommen bør være en privatsag, tegner et stærkt portræt af nutidens"progressive" main--stream bevidsthed. En venstreorientering, der ingen fortræd gør, som en leder i ALT for damerne. Er der mon ingen, der tør give udtryk for, at de er hundrede procent uenige? Det ville få mig til at spærre øjnene op.

Bent Gregersen

Ateistisk Selskab´s virke retter sig mod det religiøse arrangement. Ikke specifikt mod den luteriske reformatoriske kristendom. Når den alligevel optræder hypisk er grunden den simple at Danmark favoriserer denne religionsform ved at have den indskrevet den i grundloven og som støtter den finansielt og ved indoktrineringen. Der findes som bekendt ingen religiøse nyførte børn. Religion er kendetegnet ved indoktrinering af en særegnet samling af forestillinger.
AS her en afdeling for personer der ønsker at forlade og afskrive religiøsitet. Denne afdeling kaldes ”Eftertro” og servicere alle uanset religion. Når statskirkes officielt vælger ikke at samtale med andre om deres værdi (hvilket jeg ikke var klar over) , hvordan kan det så værre at der de facto foregår sådanne sammenkomster i en frederælig atmosfære og at AS også inviteres af skolerne?

Klaus Brusgaard

Hvad har abort egentligt med religion at gøre? Og kan etik og moral mht. liv kun forsvares i et religiøst perspektiv? Liv er liv, noget er uønsket og det dræber vi som mennesker. Den må vi så tage med vor moral med eller uden Gud.
De fleste argumenter med en eller anden vag videnskabelig baseret begrundelse. Evne til selv opretholdelse, bevidsthed, hjerteslag eller andet lignende. Jeg kan uden problem finde et hav af mennesker som vi ikke må slå ihjel selv om de ikke lever op til disse kriterier. Og igen jeg er ikke imod abort men det er noget hver enkelt må tage med sin moral med eller uden gud.

Klaus Brusgaard

Hvad har abort egentligt med religion at gøre? Og kan etik og moral mht. liv kun forsvares i et religiøst perspektiv? Liv er liv, noget er uønsket og det dræber vi som mennesker. Den må vi så tage med vor moral med eller uden Gud.
De fleste argumenter med en eller anden vag videnskabelig baseret begrundelse. Evne til selv opretholdelse, bevidsthed, hjerteslag eller andet lignende. Jeg kan uden problem finde et hav af mennesker som vi ikke må slå ihjel selv om de ikke lever op til disse kriterier. Og igen jeg er ikke imod abort men det er noget hver enkelt må tage med sin moral med eller uden gud.

Viggo Okholm

Bent Gregersen:
Pas nu på me dikke at gøre AT til en ny religion! Altså at ikke troende skal have samme ret som en forening med medlemmer m.v. Går I så ikke netop ind og bliver en form for frelste?
Religion og tro og med dertil hørende etik og moral behøver ikke være dårligt især hvis man bliver på egen banehalvdel.
Abort bør undgås så vidt muligt da jeg tror at tankerne bagefter i sig selv kan være hårde og gøre ondt. Men situationer m.v. kan gøre den som den rigtige løsning-ingen skal fordømmes af andre for det.

René Arestrup

For mig at se, er Ateistisk Selskab en religiøs bevægelse, der med baggrund i en postuleret rationalitet har sat sig for at bekæmpe enhver form for spiritualitet.
Amen!

@Rene A, du stavede overtro forkert, og nej, ateisme er ikke en religion, det er fravær af tro på en usynlig voksenven.

Da Dolores Aveiro i 1983 blev gravid for fjerde gang, tiggede og bad hun lægerne om at få foretaget en abort.
Hun var fattig, hendes mand var ramt af krigstraumer, som han forsøgte at drikke væk og hendes tre børn var for det meste overladt til sig selv, for at hun kunne få enderne til at mødes ved at vaske for folk og også arbejde som kogekone i de fleste af døgnets timer.
Hendes ønske om en abort var - set i det lys - fuldt ud forståeligt.
Men overalt i sundhedsvæsnet fik hun afslag.
Den 5. februar 1984 fødte hun Cristiano Ronaldo...!!!

@Tino, hvis det skal forestille at være et argument mod abort, hvad så med alle de, der bliver til nogle ondskabsfulde mennesker, du kan ikke vide det på forhånd og stakkels kvinde, siger jeg bare, stakkels kvinde.