Læsetid: 4 min.

Center for Vild Analyse: Det er en form for dødsdrift, der sætter sig i klimatosserne

Pia Kjærsgaard blev den, der satte den ironiske prik over i’et i klima, da hun gav klimatosserne skylden for Dansk Folkepartis dårlige valg
Pia Kjærsgaard blev den, der satte den ironiske prik over i’et i klima, da hun gav klimatosserne skylden for Dansk Folkepartis dårlige valg

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

15. juni 2019

Der er efterhånden bred enighed om, at det netop overståede folketingsvalg blev et klimavalg. Pia Kjærsgaard blev den, der satte den ironiske prik over i’et, da hun efter europaparlamentsvalget brokkede sig over, at det var alle klimatossernes skyld, at det lige pludselig ikke længere gik Dansk Folkepartis vej. Men hvorfor bliver folk klimatossede? Eller rettere hvorfor lige netop nu?

Det er jo ikke, fordi vi ikke ganske længe har vidst, at det var galt, helt galt, med klimaet. Vi har bare været mere optagede af andre spørgsmål (spørgsmålet om de såkaldt ’fremmede’ for eksempel). Hvis man går psykoanalytisk til værks, vil det være oplagt at analysere problemet med dette skifte med begrebet om dødsdrift.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
  • Thomas Tanghus
  • Michael von Haven
  • Kim Folke Knudsen
  • Olaf Tehrani
  • Lise Lotte Rahbek
  • Kurt Nielsen
  • Katrine Damm
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Steffen Gliese
Ejvind Larsen, Thomas Tanghus, Michael von Haven, Kim Folke Knudsen, Olaf Tehrani, Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Nå ja. Det vigtigste er at Dansk Folkeparti fik et dårligt valg. Man bliver lidt gladere for at være dansker igen.

Ejvind Larsen, Michael Svennevig, Lillian Larsen, Arne Albatros Olsen, Nette Skov, Birte Pedersen, Søren Fosberg, Alvin Jensen, Søren Jensen, Karsten Lundsby, Helene Kristensen, Ole Frank og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Sandheden om den frie vilje, den selvstændigt velovervejede positionering, og alt det der ... er så tragisk for den aktivistiske bevidstheds tilhængere at jeg ....... tror jeg stopper her.

Kim Folke Knudsen

Pia Kjærsgaard har faktisk varetaget posten som Folketingets Formand godt. Hun har været en god ordstyrer og grebet ind, når der var for meget småsnak under Folketingsdebatterne.

Omkring klima. Måske er Pia Kjærsgaard et symbol på en generation som ikke vil forholde sig til klimaforandringerne, fordi løsningen er så pokkers besværlig og fordi resultatet af en klimaindsats er svær at gøre op i et regneark. Klimapolitik passer ikke ind i en sort og hvid verden med en sandhed og ikke flere sandheder. Det kan blive besværligt at blive politiker,der skal gøre op med magtfulde interesser i landbruget og industrien altså den del, der ikke vil men modarbejder den grønne omstilling. Heldigvis er andre dele af landbruget og industrien på egen hånd i gang med den store omstilling. Deres viden og know how og engagement er en livsnødvendig del af klimaomstillingen.

Men Pia dine kommentarer om Greta Thunberg, dem kunne du godt have sparet os for. Greta er et modigt ungt menneske, som har vist et ufatteligt stort mod og engagement ved at stille op med det budskab, vi andre stiltiende kan se foran os. Vi kommer til at ændre vores produktion og levevis. Vi kan ikke lade som om klimaproblemerne forsvinder af sig selv eller at svaret: det kan lige udskydes til om 50 år, når 20 tænketanke og andre store nationer har ordnet alt for os.

At du Pia vælger at tweete om Gretas helbred og misbruge dine påstande til at udskamme en ung kvinde. Det er simpelthen under lavmålet for en Formand for Folketinget og under lavmålet for en professionel politiker. Autisme er ikke en sygdom, den er en reaktion på et råt og ufølsomt samfund. Det er vores samfund og vores måde at håndtere mennesker på der er problemet og ikke menneskene selv, deres reaktion er et selvforsvar mod en unormal og ødelæggende verden for dem. At udskamme folk med autisme svarer til at sige, at personer med handicap deres holdninger tæller ikke i den offentlige debat. Den holdning har vi set før i tiden, men den bygger på løgne og fordomme, som jeg tager skarpt afstand fra.

I min omgangskreds er nogen af mine bedste venner omfattet af en såkaldt diagnose, men deres politiske råd og indsigt rækker langt ud over min egen erfaring. De har fortalt mig om sammenhænge, som jeg ikke selv havde set. De har en intuition, hvor de helt præcist beskriver sammenhænge i samfundet, som næsten aldrig omtales i medierne. Deres erfaring er guld værd for mig, og der er Greta Thunbergs indsats ligeså.

Dine bemærkninger om Greta Thunberg minder mig om den forbitrede person, som ikke har flere argumenter og derfor må ty til beskidte tricks for at udskamme dine modstandere.

Drop surmuleriet og kig dig i spejlet - måske er klimatosserne ikke helt gal på den.

VH
KFK

Link til Informations artikel med dit tweet om Greta Thunberg.
https://www.information.dk/debat/2019/06/greta-thunberg-andre-autisme-ps...

Ejvind Larsen, Oscar Hey, Arne Albatros Olsen, Birte Pedersen, Søren Fosberg, Kim Houmøller og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar
Søren Jensen

Pia K. var en skændsel som formand for folketinget. Ganske enkelt uværdig.

Michael Svennevig, Nette Skov, Steffen Gliese, Birte Pedersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

Klimatosse :
En person, der mener, at en landmand ved sin personlige indsats kan redde verden.
En person, der har dårlig samvittighed over rat spise kød.
Personer, der vækker angst for fremtiden hos børn og unge.
Et flyselskab, der reklamerer med plantning af træer som kompensation for CO2.
Alle deltagere i internationale aftaler, som hovedparten af verden ikke er med i, herunder USA, der meldte sig ud !

Lige oplyst : Der ryddes 1 km2 regnskov i timen verden over.