Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: Mueller-rapporten findes ikke

Nogle gange sker retfærdigheden bare ikke fyldest
Kan Muellers intervention ændre hans rapports status i den brede befolkning efter de to måneders bearbejdelse af dens resultater, som Trumps folk har iscenesat? Det er spørgsmålet.

Kan Muellers intervention ændre hans rapports status i den brede befolkning efter de to måneders bearbejdelse af dens resultater, som Trumps folk har iscenesat? Det er spørgsmålet.

Chip Somodevilla

22. juni 2019

Jean Baudrillards kontroversielle skrift om, at »Golfkrigen ikke fandt sted«, som blev udgivet i 1991 kort tid efter, at Golfkrigen havde fundet sted, indvarslede en ny tids sociologiske forståelse af det, man har kaldt medialiseringen af politikken.

Den franske sociolog hævdede naturligvis ikke, at der ikke var mennesker, der var blevet dræbt i konflikten mellem Irak og den USA-ledede koalition, men han viste, hvordan krigen var en asymmetrisk og på mange måder uvirkelig konflikt.

Set fra Vesten var krigen virtuel: Den fandt sted med kameraer på bombehoveder og generaler med pegepinde i tv-studier. I den vestlige erfaring fandt krigen netop ikke sted som andet end virtuelle billeder. Den blodige realitet, der er krigens virkelighed, blev overladt til modparten at erfare.

Siden Baudrillards læsning af Golfkrigen er disse tendenser naturligvis kun blevet langt mere udprægede. Medialiseringen er blevet radikaliseret, og det virker nogle gange næsten, som om man rent faktisk kan få selv alvorlige begivenheder til ikke at have fundet sted, hvis bare man kan overbevise centrale dele af offentligheden om det.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Christian Mondrup
  • Eva Schwanenflügel
  • Kurt Nielsen
Niels Duus Nielsen, Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer