Læsetid: 4 min.

Folkemøderne skal udfordre samtaleformerne

Det myldrer frem med folkemøder: Kulturmøde på Mors, Naturmødet, Skivemødet, Møns Folkemøde, Madens Folkemøde – og selvfølgelig Folkemødet på Bornholm. Men vi skal gøre os umage for at udnytte potentialet, involvere flere stemmer og sikre, at det bliver en samtale frem for envejskommunikation, mener vært og kulturel iværksætter Helle Solvang
Der kommer over 100.000 til Bornholm, 25.000 til Kulturmødet på Mors og 30.000 til Naturmødet. Så mange journalister og politikere har vi trods alt ikke i det her land, siger Helle Solvang til påstanden om, at Folkemødet er en fest for mediefolk og politikere.

Der kommer over 100.000 til Bornholm, 25.000 til Kulturmødet på Mors og 30.000 til Naturmødet. Så mange journalister og politikere har vi trods alt ikke i det her land, siger Helle Solvang til påstanden om, at Folkemødet er en fest for mediefolk og politikere.

Mads Claus Rasmussen

15. juni 2019

— Hvad skyldes den opblomstring, vi ser i folkemøder i disse år?

»Det bunder i en sult efter den ægte samtale. Det har stået lidt stille, siden Aakjær holdt sine fantastiske folkemøder for 100 år siden, men i det seneste tiår er det gået helt grassat, og det er livsbekræftende. Man kan ikke lade være med at blive opmuntret over den indsats, så mange mennesker gør for få disse møder op at stå. Vi kan forbinde os så let som ingenting på Facebook og Twitter, men alligevel vil vi også gerne mødes fysisk, og jo højere til loftet, desto flere kommer der faktisk.«

— Du er blandt andet moderator og tjener således også penge på disse folkemøder. Er det derfor, du er begejstret?

»Nej, man kan ikke leve af folkemøder og kulturmøder – og hvis du regnede sammen, hvor mange ekstra timer vi alle sammen bidrager med for at få noget så skørt og vildt til at lykkes år efter år, så kommer vi ud med den ringeste timeløn.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

"Det må være Anette Prehn og Rasmus Skov Borrings »Klodens sommerfuglevinger« fra 2018. Det er noget så skønt som en smuk nyskrevet sang om, at alt er forbundet på kloden. Det er vor tids vigtigste erkendelse på linje med dengang, man opdagede, at Jorden er rund."

Hvorlænge er det lige, vi har kendt til f.eks. fotosyntese og til kvantefysik? Til vejrsystemer, til månens tiltrækningskraft ... med videre?

Det er en mærkelig form for omtågethed, som har dysset menneskeheden i søvn på trods af, at alt omkring os og i os interagerer levende og konstant.