Læsetid: 7 min.

Ligaerne er ulige: Europas rigeste fodboldklubber samler magten omkring sig

For første gang i moderne tid genvandt alle mesterholdene i de fem store ligaer titlen. Og samtidig vokser forskellene mellem top og bund. Hvis udviklingen fortsætter, vil det om få år være slut med ligaernes rolle som rammerne for de bedste fodboldklubber
Juventus’ midtbanespiller Rodrigo Bentancur i spring for at fange bolden under opgøret med Sampdoria sidst i maj. Juventus har vundet sit ottende mesterskab i træk, og klubbens formand, Andrea Agnelli, er frontfigur i bestræbelserne på at gøre Champions League til en turnering for de største.

Juventus’ midtbanespiller Rodrigo Bentancur i spring for at fange bolden under opgøret med Sampdoria sidst i maj. Juventus har vundet sit ottende mesterskab i træk, og klubbens formand, Andrea Agnelli, er frontfigur i bestræbelserne på at gøre Champions League til en turnering for de største.

Marco Bertorello

8. juni 2019

Den 12. maj 2012 blev der afviklet den måske mest betydningsfulde kamp på tysk grund i dette århundrede.

Kampen var den tyske pokalfinale på Olympiastadion i Berlin mellem Borussia Dortmund og Bayern München, og den endte med en 5-2-sejr til de sort-gule fra Dortmund, efter at Bayerns spillere var blevet kørt rundt på grønsværen i samtlige 90 minutter.

Det retfærdige i nederlaget blev straks efter opgøret anerkendt af Bayern Münchens administrerende direktør, Karl-Heinz Rummenigge, der over for sponsorer og VIP-gæster ved den efterfølgende banket sagde:

»Det her var ikke tilfældigt. Dette var en ydmygelse. Hvert eneste mål var som et slag i ansigtet på os.«

Det var dog Dortmunds administrerende direktør, Hans-Joachim Watzke, der som den første så kampens resultat som det varsel – eller den trussel – der også lå i det.

Brutal reaktion

Som han selv har berettet til journalisten Raphael Honigstein i portrætbogen Bring the Noise om Jürgen Klopp:

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nils Bøjden

Så er det bare for de nationale forbund at sige: Hvis du spiller i denne liga kan du ikke spille på landshold. Og klubberne er udelukket af de nationale turneringer.

Lars Kjeldsen

Den godt beskrevne udvikling i international fodbold er jo ikke overraskende.
Stordrift, stordrift. Det er en grundlæggende nærmest naturlov i al økonomi. På nationalt plan: Hvor blev de små husmænd af? Og købmanden på hjørnet af Vestergade og Nørregade? På verdensplan: Windows og Apple - eller Bezos og hans Amazon milliarder.
Tak for en god artikel, Martin Østergaard-Nielsen.

Nils Bøjden

"Stordrift, stordrift. Det er en grundlæggende nærmest naturlov i al økonomi."

Udfordringen er at der her er tale om en blanding. Dels om sport som ofte har et stort folkeligt engagement (ikke økonomisk), dels ofte har en parlamentarisk forankring i sportsministerier eller offentligt støttede formål (som EM/VM/NM osv) samt sportsanlæg men samtidigt en kæmpestor økonomi.