Feature
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Orto Ignatiussens liv var som Østgrønland: Barskt og smukt

Hver uge fortæller Information om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende. I denne uge om Orto Ignatiussen, der vandt Tasiilaqs børns tillid og blev nomineret til en Oscar, men han overvandt aldrig alkoholen
Moderne Tider
29. juni 2019
Hver uge fortæller Information om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende. I denne uge om Orto Ignatiussen, der vandt Tasiilaqs børns tillid og blev nomineret til en Oscar, men han overvandt aldrig alkoholen

Nuka Film

Orto Ignatiussens far har formentlig ikke vidst, at hans kone var gravid. For da han kom hjem efter flere måneder på havet, nægtede han ethvert kendskab til drengen.

Vreden over at føle sig bedraget gik ud over Orto Ignatiussen og moren.

De fleste dage resulterede den i vold – særligt når faren havde drukket. Værst gik det, dengang han jagtede sønnen med sit jagtgevær, så moren gemte ham under vasketøjsbunken, hvor han besvimede på grund af iltmangel.

Bygden på øen Skjoldungen i Østgrønland, hvor Orto Ignatiussen blev født i 1959, er for længst blevet forladt. Langsomt, men sikkert er husene i dag blevet opslugt af naturen. Tilbage står minderne om en barsk start på livet, og de fulgte Orto Ignatiussen frem til hans død. 

Tilflugt i skuespillet

Orto Ignatiussen søgte tilflugt i fantasien.

Han begyndte at lave skuespil og fik de andre børn på fjeldet med på legen. Han skrev manuskripter, instruerede og spillede selv med, og en dag kom en talentspejder, der havde fået nys om den unge skuespillerspire, på besøg.

Han mente, at Orto Ignatiussen var et talent ud over det sædvanlige. Og det krævede ikke meget overtalelse at få den nu 17-årige Orto Ignatiussen til at smide, hvad han havde i hænderne for at rejse til Danmark for første gang i sit liv.

Orto Ignatiussen

  • Født den 19. februar 1959 på Skjoldungen
  • Skuespiller, instruktør og malermester
  • Stifter af børne- og ungdomsteatret Qinngorniit
  • Efterlader sig to børn, et barnebarn og et gudbarn
  • Død den 4. marts 2019 i Tasiilaq

I Fjaltring nær Lemvig blev han optaget på et nyoprettet grønlandsk nationalteater. Tukak Teatret hed det, og herfra modtog han og andre grønlandske unge undervisning i discipliner som trommedans, maskedans, skuespil og instruktion.

Gennem hele sit liv holdt Orto Ignatiussen fast i, at det var skuespillet, der fik ham igennem barndommens traumer.

Han kendte om nogen til de sociale problemer, der stadig eksisterer i Grønland og særligt på den mere isolerede østkyst, og han besluttede sig for at stifte og vie sit liv til Grønlands i dag største børne- og ungdomsteater Qinngorniit; Solstrålen på dansk.

Orto Ignatiussen var ikke bange for at tale om det, de fleste fejer ind under gulvtæppet. Han tog børnene alvorligt. Lod deres vidnesbyrd blive teaterstykker – som engang, hvor han lod en dreng spille sin voldelige, alkoholiserede far.

Stykkerne var på en gang barnlig komik og samtidig tabuiseret alvor, og de blev et kulturelt trækplaster for borgerne i Tasiilaq og de omliggende bygder.

Mørkt sind

Orto Ignatiussen blev de østgrønlandske børns ven og støtte, og når han færdedes i byen, blev han mødt med glade tilråb.

På trods af dette var det ingen nem sag selv at være far. Han mistede i en årrække kontakten til sine egne to børn, da han blev skilt og ekskonen pakkede sin og børnenes kufferter og flyttede til Sydgrønland til en anden mand. 

Afstanden og rejseudgifterne var for store for Orto Ignatiussen, og afskeden med børnene blev et hårdt slag, og ligesom det var tilfældet med hans egen far, begyndte han at drikke. Selv beskrev han i sine mørkeste stunder, at hans verden brød sammen, da han så dem sejle væk.

Alkoholmisbruget betød, at kontrasten mellem de gode og dårlige dage i Orto Ignatiussens liv var stor. Én af de bedre var den dag, hvor han mødte sin senere sjæleven og kæreste, Karen Littauer.

Hun var i Tasiilaq for at lave en dokumentar om grønlandske spøgelseshistorier og indlevende fortalte Orto Ignatiussen om shamanismen og naturens ånder. Interviewet fortsatte længe efter, at kameraerne var slukket, og snart efter begyndte de to at leve og arbejde sammen.

Deres partnerskab kulminerede, da de i 2006 modtog børnesagsprisen for arbejdet med de grønlandske børn, men også her havde mørket indhentet Orto Ignatiussen, der var for påvirket til at tale ved prisuddelingen. I stedet sang han for de fremmødte.

Trods gentagne afvænningsforløb og Karen Littauers støtte overvandt Orto Ignatiussen aldrig sit misbrug.

Oscarnomineret

Heldigvis var de fleste perioder gode, som når  Orto Ignatiussen blandt andet passede Karen Littauers søn, som han betragtede som sin egen. Særligt kom det til udtryk, da han i 2011 blev valgt til at medvirke i den syvdobbelte oscarvinderfilm, Gravity.

Her var han så overbevisende i rollen som Sandra Bullocks fortabte livslinje, at instruktøren forlængede optagelserne og indspillede den oscarnominerede kortfilm Aningaaq med ham i hovedrollen.

Orto Ignatiussen fejrede sin sidste jul i Nuuk med Karen Littauer og hendes søn. Nogle måneder senere blev han fundet på en madras på et uhumsk værelse i Tasiilaq.

Kort forinden var han blevet smidt ud af sin lejlighed, og ved siden af ham lå tomme flasker og husholdningssprit. I politirapporten står der, at Orto Ignatiussen døde af alkoholforgiftning.

I kirken mødte de voksne, der engang havde været børn på Orto Ignatiussens teater, op for at mindes deres gamle ven og støtte.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her