Feature
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: Den pligtopfyldende murerarbejdsmand fra Rødovre

Hver uge fortæller Information om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende. I denne uge om Per Bossen fra Rødovre, der mødte livet og døden med det samme gode humør
Per Bossen med sønnen Jacob. Forholdet til Ingelise gik i stykker, da Jacob var fire.

Per Bossen med sønnen Jacob. Forholdet til Ingelise gik i stykker, da Jacob var fire.

privat foto

Moderne Tider
15. juni 2019

I begyndelsen af maj 2019 fik 64-årige Per Bossen besked om, at lægerne havde fundet en stor kræfttumor i hans lever. Der var ikke udsigt til helbredelse, men da han blev informeret om muligheden for at komme på hospice, sagde han:

»Det lyder kraftedeme som et lækkert sted. Der vil jeg gerne hen.«

Murerarbejdsmanden med det ukueligt gode humør blev født i 1954 ind i en arbejderfamilie i Rødovre og voksede op i et lille, lejet rækkehus med forældrene Hans Richard og Grethe. Der var kun et år og fire måneder mellem Per og hans storebror, Ole. På de grønne områder i nærheden spillede brødrene fodbold, hvis de ikke lå på lur med slangebøsserne efter nogle af kvarterets mange andre børn. Da 1960’erne eksploderede i hippietid og rock’n’roll, lod Ole og Per Bossen håret gro, røg sig skæve og gik til koncerter sammen til datidens store navne Frank Zappa, Jimmy Hendrix og Led Zeppelin.

Per Valbo Bossen

  • Født den 16. oktober 1954. Opvokset i Rødovre.
  • Søn af Hans Richard og Grethe Bossen. Bror til Ole Bossen. Farbror til Stine og Sidsel.
  • Murerarbejdsmand fra 1969.
  • Far til Jacob Bossen i 1980. Farfar til Frederik og Freja.
  • Død den 9. maj 2019

Brødrene var del af samme vennekreds og gjorde alting sammen. Men mens Ole uddannede sig som socialrådgiver, begyndte Per som murerarbejdsmand efter 10. klasse. Per Bossen var medlem af SID og satte en stolthed i at få en ordentlig løn som arbejdsmand på forskellige byggepladser. Han var en skattet kollega, der aldrig havde en sygedag, som knoklede med en naturlig styrke og i sine velmagtsdage uden besvær kunne bære to 15 liters spande med mørtel op til fjerde sal.

Damernes ven

Med arbejdsmandsmiljøet fulgte et stort forbrug af øl, og Per Bossen lagde aldrig skjul på, at han drak for meget. Men selv om han dagligt fik mellem ti og 15 øl, slingrede han aldrig rundt. Han stod op hver dag klokken 06 – også i ferierne – spiste sin havregrød og tog et bad. Han var pæn i tøjet, havde sirligt orden i alle sine papirer og passede sit arbejde.

Han drak ikke for at blive fuld, men fordi han elskede bajere og godt selskab. Han blev aldrig ubehagelig, og han lod sig ikke provokere. Tværtimod charmerede han sine omgivelser med sin smittende optimisme. Ikke mindst kvinderne. Tilmed var han en flot mand: 1,85 høj, lyshåret, bredskuldret og naturligt muskuløs.

Da han var i 20’erne, flyttede han sammen med Ingelise Dyrlund Frederiksen, der også var fra Rødovre. I 1980 fik de sønnen Jacob, men da han var omkring fire år, gik forholdet i stykker.

Parret forblev dog venner livet igennem, og Jacob besøgte sin far hver anden weekend og i ferier, hvor de blandt andet gik i Damhus Tivoli, til fodboldkampe på Rødovre Stadion og tog i sommerhus. Ofte sammen med broren Ole og hans tvillingedøtre.

Hårdt for helbredet

Per Bossen var børnenes midtpunkt. Han elskede at kaste sine niecer op i luften og spille fodbold og stangtennis. Han var typen, der sagde: »Hiv mig i fingeren,« hvorefter han slap en kæmpe prut. Hans humor var grov, men sjov, og på grund af charmen slap han for øretæver, selv om han indimellem fortjente dem. Som da han engang på et værthus råbte til fire skaldede rockere: »Har I alle sammen fået cancer …? Det er jeg sgu ked af.«

De senere år hang han ud med et slæng, der mødtes hver eftermiddag under et halvtag bag en kiosk i Rødovre. ’Synagogen’ kaldte de sig. Her drak de øl og vendte stort og småt frem til spisetid. De tog også på rejser sammen, blandt andet til Frankrig for at se Tour de France.

Alkoholforbruget og cigaretterne sled på helbredet. Han pralede ind imellem med, at han formentlig var den længstlevende dansker med skrumpelever – han var kun midt i 30’erne, da han fik diagnosen. Senere kom maveblødninger til, han blev opereret flere gange og fik også en blodprop. Men han kom sig hver gang.

Indimellem, hvis han havde været indlagt, holdt han pause med smøgerne og skiftede Tuborg ud med citronvand og kamillete. Men han tog ikke lægernes eller familiens bekymrede formaninger særlig tungt. Og lige så hjælpsom han var over for hjemløse til jul og familiemedlemmer, når noget skulle slæbes, males eller mures, lige så lidt ønskede han selv at være til besvær.

Svandt ind

Selv da helbredet for alvor begyndte at svigte, bad han aldrig om hjælp, og Ole måtte insistere i flere år, før Per søgte førtidspension. Efter årevis med undersøgelser og arbejdsprøvninger og to år med fleksjob i Irma, fik Per Bossen faktisk endelig tilkendt pension – en måned før sin død.

Da Per Bossen blev indlagt i foråret 2019 med blødninger i maven og halsen, gik det hastigt ned ad bakke, og hen over april måned svandt den før så store mand ind til ingenting i hospitalssengen på Herlev Hospital. Han brokkede sig ikke over smerterne. Han ville hellere tale om, at hans favorithold Liverpool havde »lammetævet« Barcelona i Champions League.

Og Per Bossen nåede aldrig på hospice. Knap en uge efter kræftdiagnosen sov han ind på hospitalet med sønnen Jacob ved sine side. Forinden sagde han til alle, der besøgte ham i den sidste tid:

»Jeg har haft et helt fantastisk liv.«

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen K Petersen

God tur Per, tak for din store indsat for andre mennesker og samfundet.

En stor tak til jer, der har skrevet om en helt almindelig arbejders liv.

Lise Lotte Rahbek, Anne Mette Jørgensen, Vivi Rindom, Søren Munck, Morten Damborg, peter juhl petersen, Søren Kristensen, Katrine Damm, Arne Albatros Olsen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Har en fornemmelse af at jeg kender dig, selvom jeg aldrig har mødt dig.
Livet uden klynk og krænkelse, det er efterhånden en mangelvare.
Alt for megen hype fra brokvarters segmentet.
Per fra Rødovre var den ægte vare.

Torben Bruhn Andersen, Anne Mette Jørgensen, Søren Munck og Morten Damborg anbefalede denne kommentar

A workin class hero

Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen og Morten Damborg anbefalede denne kommentar
Morten Damborg

Læser ofte nekrologerne her i Information. Jeg er fuldkommen rørt over den her! Hold kæft, hvor er den fed (undskyld min til lejligheden påtagede jargon)! Jeg er jævnaldrende med dig, søn Jacob, og er desuden også kommet meget selv på både Rødovre Stadion og i Damhus Tivoli. Så den rammer!
Alt det bedste til Per Bossens minde og hans efterladte!

Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Anne Mette Jørgensen og Søren Munck anbefalede denne kommentar