Interview
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: En rigtig socialist går ikke op i sit hår

Hver uge fortæller Information om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende. I denne uge om Steven Johannes Lêgene, som var kendt i Svendborg som politisk aktivist og kæmpede for retten til kortere sagsbehandling for syge og svage, som ikke kan arbejde. Til sidst var det Steven Johannes Lêgenes selv, der var syg og slidt og måtte søge om førtidspension
Moderne Tider
22. juni 2019
Steven Johannes Lêgene. 

Steven Johannes Lêgene. 

privat foto

Steven Johannes Lêgene havde sagt til præsten, at hun ikke skulle tale om Gud. I stedet bad han hende holde en politisk dundertale om menneskets pligt til at stå op for de svage i samfundet. Han var socialist, ræverød og medlem af Enhedslisten. Gud passede ikke rigtigt ind i den fortælling, mente han. Så præsten blev sat på noget af en prøve, da hun kort efter skulle holde talen til hans begravelse.

»Men jeg kommer heller ikke til at holde en politisk tale,« sagde hun i kirken.

»For jeg er altså ikke nogen Pernille Skipper.«

Og så grinede de mange fremmødte, der var kommet for at sige farvel til deres allesammens ven. Salmerne var skiftet ud med protestsange og samfundskritiske viser, og da kisten blev båret ud, var der under vajende røde faner. Steven Johannes Legêne havde selv arrangeret sin begravelse, hvis nogen overhovedet kunne være i tvivl.

Steven Johannes Legêne

  • Født den 11. september 1960.
  • Arbejdede som pejsemontør, havemand og sad i byrådet i Svendborg.
  • Efterlader sig tre børn, fire børnebørn, søskende og venner.
  • Død 16. maj 2019

Som 17-årig forlod han Holland, hvor han var født, og tog til Danmark for at gå på højskole. Men han blev hængende, flyttede i kollektiv, forelskede sig, fik børn, blev skilt og renoverede et husmandssted på Fyn lidt uden for Svendborg.

Han arbejdede i mange år som freelance pejsemontør, hvor han knoklede og kørte Sjælland rundt. I sommerperioden stod den på havearbejde i eget navn. Han kaldte firmaet ’Biotop – altid ude med riven’ – et navn, der både favnede hans kærlighed til naturen og politiske indignation.

Arbejdet var hårdt og opslidende og invaliderede ham en dag, hvor han greb en pejseovn i frit fald og rev musklen over i den ene arm.

Anstændighedens Plads

Nu var han inde i det offentlige system og skulle vende sig til ord som tabt arbejdsfortjeneste og revalidering. Hans retfærdighedssans og omsorg for de syge blev for alvor vakt, og han engagerede sig i foreningen ’Syg i Svendborg’, som kæmper for kortere sagsbehandlingstid for dem, der søger om førtidspension.

Hver uge var Steven Johannes Legêne at finde til demonstration på torvet i Svendborg iført sin karakteristiske orange kedeldragt. Han døbte pladsen ’Anstændighedens Plads’ og fik lavet rigtige vejskilte, som han forærede til politikere, han respekterede. Pernille Skipper fik ét, men også Dennis Kristensen fra FOA.

I 2013 blev han valgt ind i Svendborg Byråd for Enhedslisten, hvor han altid talte de svages sag. Folk kunne på tværs af politiske skel godt lide ham, og han var altid et underholdende pust med sin kedeldragt, knastøre humor og insisteren på, at der inden byrådsmøderne for eksempel skulle synges »Manden på risten« – en vise om en fattig mands glæder på risten foran en fin restaurant.

Han mødte tit op på rådhuset med meget viltert hår, for Steven Johannes Legêne mente ikke, at udseendet var vigtigt. Når vennerne sagde, at nu var det vist tid til en klipning, sagde han tit med et smil, at en rigtig socialist ikke går op i sit hår. Men han indvilligede som regel og lod sig klippe.

Enspænder

Selv om Steven Johannes Legêne på papiret ikke havde mere uddannelse end en HF-eksamen, var han meget begavet. Han vidste alt muligt om kunst, kultur og musik, men også kakkelovne, som blev en særlig interesse for ham. Han plejede at sige, at han formentligt var den i Nordeuropa, som vidste mest om kakkelovne, som han betragtede som en slags kunststykker. Han elskede at samle på dem, nærstudere deres krummelurer og undersøge, hvor de var smedet, og hvordan de skulle samles igen.

Han havde et hav af venner og bekendte, som kaldte ham alt fra klog, sjov, omsorgsfuld, laset og pisseirriterende. Og alle vidste, hvem han var, når han kom fløjtende ned ad vejen med sin umulige hund Sigurd, hvis kvikke og uregerlige temperament passede godt til ham.

Hunden var ligesom Steven Johannes Legêne en enspænder og svær at ændre på. Den gøede som en sindssyg, var meget lidt lydig, spiste mad fra tallerkenen, og han elskede den. En dag faldt den ned af en trappe og kom slemt til skade. Han havde ikke råd til at betale dyrelægeregningen, men vennerne gik sammen og betalte for Sigurds operation.

For godt to år siden fik Steven Johannes Legêne konstateret prostatakræft. Han kom i behandling og regnede med, at han nok skulle klare det, ligesom han klarede at leve med slidgigt, nerver i klemme og andre skavanker, der generede hans krop.

Men kræften vendte tilbage og spredte sig. Han søgte om førtidspension og fik den tildelt på bare fire uger – formentligt takket være ’Syg i Svendborgs’ årelange indsats, som lykkedes med at nedbringe sagsbehandlingstiden for rigtigt mange syge i lokalområdet.

Kræften var desværre meget aggressiv og blot en måned efter tildelingen af pension, døde han på hospice. Han havde til sidst ikke længere nogen stemme, og det passede ham umådeligt dårligt. Stemmen havde nemlig altid været hans bedste redskab, og han brugte den flittigt til at synge, grine, lære fra sig og råbe op omkring uretfærdigheder med.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Hvor er jeg glad for at læse om min ven Steven netop her i Information.
Tak for det!
Jeg deler fluks

Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Erik Fuglsang, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Peter Tagesen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen
Steen K Petersen, Erik Fuglsang, Alvin Jensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Ervin Lazar og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Tak til information for "Et liv er forbi". Jeg læser dem altid med stor interesse og bliver - måske - lidt klogere, hver gang.

Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Erik Fuglsang, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Henrik Bjerre, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Bojsen

Lyder som en fed fyr. Der er ikke mange der kæmper så konkret for at forbedre verden.
Det kan være det batter mere end så meget andet.