»Nu er det Arnes tur,« hed det i en socialdemokratisk annonce i valgkampen. Arne er byggeriarbejder i Fjelstrup, og annoncen var en henvisning til partiets løfte om tidligere pension til nedslidte.
Det viste sig desværre, at det ikke var Arnes tur alligevel, for der var ikke flertal for forslaget blandt de partier, som sent tirsdag blev enige om at støtte en socialdemokratisk mindretalsregering. Derfor var nedslidning og tidlig pension ikke nævnt med et ord i det ’forståelsespapir’, som regeringen kunne præsentere.
Forståelsespapiret var ikke et regeringsgrundlag, selv om ingen helt kunne blive kloge på, hvad forskellen er. Nemmere blev det ikke, da Mette Frederiksen på det efterfølgende pressemøde sagde:
»Det er selvfølgelig det grundlag, vi kommer til at arbejde på.«
Én ting stod dog helt klart på mødet: Nu er det Mettes tur! Og Arne har allerede tilgivet hende, fortalte han dagen efter til B.T. For selv om han er skuffet, så er Arne også en god socialdemokrat, så han gav straks De Radikale skylden.
En ny retning
Trods forklaringsproblemerne over for de nedslidte, er det værd at bemærke, at Mette Frederiksen har formået at skabe flertal for en ny retning for landet.
Af dokumentet, som ikke er et regeringsgrundlag, fremgår det, at der kommer et opgør med bureaukrati og dokumentationskrav i det offentlige, at besparelserne på uddannelse bliver droppet, at de nationale test og præstationskulturen bliver begrænset, at der kommer bedre normeringer i børneinstitutionerne, at public service skal styrkes og meget andet guf, hvis man ellers er venstreorienteret.
Og så selvfølgelig frem for alt: De ambitiøse klimamål, som gør Danmark til et ægte foregangsland.
Udlændingene blev der dog ikke gjort det helt store for, og flere kommentatorer udnævnte straks De Radikale som den største taber blandt de fire partier.
Morten Østergaard havde på udlændingeområdet nærmest ikke fået andet igennem end en tilbagerulning af nogle af V-regeringens symbolpolitiske tiltag, herunder Lindholm-lejren. Og det er jo svært at argumentere for, at den slags kan have andet end symbolsk betydning.
Den stramme udlændingepolitik bliver således videreført.
Onsdag sagde Mette Frederiksen så, at Margrethe Vestager skal fortsætte som EU-kommissær, hvorefter der gik et kollektivt ’aha!’ igennem de politiske kommentatorer.
Joy Mogensen og Jeppe Kofods tur
Hvis Arne – og altså til dels Morten – blev forbigået, så er det intet at regne imod Alternatives formand.
Det er på ingen måde Uffes tur. Partiet med den mest progressive klimapolitik blev ikke en del af den klimamæssigt progressive regeringsaftale. Og Elbæk står tilbage som den triste klovn i grønt tylskørt med omtrent samme indflydelse, som Jacob Haugaard havde i 1990’ernes folketing. Og så er der ikke engang udsigt til en tidlig pension for den nedslidte partileder.
Til gengæld er det Jeppes tur. Torsdag morgen præsenterede Mette Frederiksen sin nye regering, og Jeppe Kofod er til manges overraskelse ny udenrigsminister, hvilket kan ses som en stor sejr for den særlige skandinaviske resocialisering.
Roskildes borgmester, Joy Mogensen, er udnævnt til kulturminister, selv om hun – oh ve, oh skræk – skal være alenemor.
Prisuddelinger er populære, og socialdemokraten Simon Simonsen kunne godt fortjene en lille statuette for valgkampens dummeste statusopdatering, da han skrev, at det var tragisk, at Joy Mogensen ikke fik børn med en af de »500.000 skønne og vidunderlige« singlemænd.
Et tal, som DR’s Detektor i øvrigt meget gerne må faktatjekke, da det umiddelbart lyder utroværdigt, at så mange af dem skulle være skønne og vidunderlige. Men nu har Simonsen mindre indflydelse end selv Uffe Elbæk, og Joy Mogensen er minister, så nogen retfærdighed er der altså til.
Og lad os i det hele taget huske at være glade for, at det blev Mettes tur. Om ikke andet så weekenden – eller måske ligefrem sommeren – over. Der kan tids nok komme en situation, hvor spot, hån og latterliggørelse, som det hedder, vil være mere på sin plads.
Ugerevyen
Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.
Seneste artikler
Ugerevy: Det var kulturen, der gjorde det
24. oktober 2020Endnu en uge hvor Donald Trump fortsatte sin heroiske kamp mod realiteterne, mens Frank Jensen opdagede, hvad en forrået kultur havde gjort ved hamMinken er dødsens, europæerne er corona-trætte, og feminismen er ikke, hvad den har været
17. oktober 2020Endnu en uge er gået skævt og går lykkeligvis på hældUgens maskespil: Trump uden maske, Morten Østergaard demaskeret og en ansigtsløs russer
10. oktober 2020Dette blev ugen, hvor Donald Trump smed ansigtsmasken på åben skærm, Morten Østergaard blev demaskeret i sagen om Lotte Rod, og en ansigtsløs russer førte Udenrigspolitisk Nævn bag lyset
Jeg tænker det er Søren og Mettes tur. De kører på første klasse. Søren er 64 og har kronisk ondt i ryggen siden han var 28 og slæbte cement på en byggeplads, ganske vist som arkitektstuderende, men det bliver cementen jo ikke lettere af. Tvært imod, for Søren er slet ikke bygget til den slags arbejde, så man kan godt sige han selv har været ude om det. Han skulle måske hellere være gået ind i politik eller være blevet optiker. Men, nu har han tilbragt det meste af sit liv i en lang og brudt række af aktiveringsprojekter, som hverken har givet bonus i fagforenings- eller lærebogen.Til gengæld har han været med til at rive et hønsehus ned og plukke bjørneklo i Sydhavnen og han ved han alt (for meget) om pipfuglekurser, yoga og mindfulness. De seneste år har han arbejdet som vicevært, ganske vist på nedsat tid, men det er kun godt for arbejdet er både støvet, beskidt og dårligt lønnet. Men hvad gør man ikke for at medvirke til den fulde beskæftigelse, især når alternativet er at skulle møde jobcentrets inkvisitoriske sadister, som ikke har andet mål i livet end at pine og plage folk, som har mere end rigeligt af den slags i forvejen. Altså arbejder Søren videre, ofte på piller, mens han lytter interesseret til hvad Mette siger om at hjælpe de nedslidte (som har arbejdet i mange år). Fælles for Søren og Mette er at de bor i et af verdens rigeste lande, så på den måde kan man godt sige Søren og Mette kører på første klasse. I den næste bog skal vi høre om de kører den samme vej.
Mette når altid hvad hun sætter sig for, så vent blot, dels kommer der en seniorpension, og der vil komme en ret til tidligere folkepension også for de allermest nedslidte, så der bliver jo faktisk to pensionsformer til de nedslidte.
Det er Mettes tur, men spørgsmålet er hvad hun kan opnå med Morten på bagsmækken?
Jeg tænker nu stadig det er Søren og Mettes tur. Men det rigtigt at Morten er med. Han sidder ved siden af Mette og om-programmerer GPS-en. Nogle gange, når han synes det går den helt forkerte vej, tager han fat i gearstangen, som i virkeligheden er håndbremsen, derfor bliver det sådan lidt stop and go - eller go and stop, som de siger i Brexit. Søren sidder bag Mette og ånder hende i nakken og hans ånde er ikke alt for god, for tandtråd er en af de ting han har valgt fra, for at få råd til både fagforening, A-kasse og Netflix. Bilen er den nyeste minimikro-model på markedet, specielt designet til småbørnsfamilier der gerne vil blive boende i byen, på trods af enorme huslejestigninger; den har automatgear og er fuldstændig CO-2 neutral, idet den kører på lattergas og selvsagt er humøret helt i hopla, selv om der måske i virkeligheden slet ikke er så meget at grine af endda.