Baggrund
Læsetid: 4 min.

Det er ikke nemt at være fodboldspilleren Neymar i disse dage

Han er skadet igen. Han er også sigtet for voldtægt. Fans af Paris Saint-Germain er trætte af Neymars stjernenykker og kan bedre lide franske Kylian Mbappé
Moderne Tider
22. juni 2019
Neymar – på ryggen af Presnel Kimpembe – fejrer parisernes sejr i det franske ligaopgør mellem Paris Saint-Germain og Monaco. Men festen omkring Neymar er for tiden stoppet af skader og voldtægtsanklager.

Neymar – på ryggen af Presnel Kimpembe – fejrer parisernes sejr i det franske ligaopgør mellem Paris Saint-Germain og Monaco. Men festen omkring Neymar er for tiden stoppet af skader og voldtægtsanklager.

Mustafa Yalcin

Copa America er i fuld gang. Forrige onsdag spillede Brasilien venskabskamp mod Qatar som optakt til herlighederne. Allerede efter 21 minutters spil måtte Neymar forlade banen med en skade. Det var langtfra første gang. I de seneste to år har den 27-årige verdensstjerne døjet med skavanker i mere end 200 dage. Nu venter der fire ugers pause for Neymar.

Skaden kommer i kølvandet på en anden og mere alvorlig sag, som heller ikke vil gå væk. Neymar er nemlig blevet beskyldt for at have voldtaget en kvinde i Paris. Via en advokat i Sao Paulo fortæller kvinden, hvorledes hun og Neymar udvekslede billeder og hede beskeder på Instagram, hvorefter fodboldspillerens assistent bookede både fly og hotelophold i Paris. Ifølge kvinden ankom Neymar til hotelværelset i beruset tilstand og havde seksuelt samkvem mod hendes vilje.

Efterfølgende var hun angiveligt så rystet, at hun først anmeldte episoden, da hun var kommet hjem til Sao Paulo.

Neymar og hans far, Neymar Senior, var hurtigt ude.

»Det her kommer til at blive blæst ud af proportioner,« sagde faren, som også fungerer som Neymars agent og rådgiver.

Derfor valgte Neymar – altså junior – at poste en video samt en omfattende korrespondance på Instagram, så folk kunne bevidne hans uskyld.

»Der er ikke nogen tvivl om, at det her er en fælde,« tilføjede faren.

Det er sager som dem, der har fået Real Madrids ledelse til at trække følehornene til sig. Neymar har ellers været på præsidenten, Florentino Pérez’, ønskeliste i årevis. Men der er simpelthen for meget bøvl med brasilianeren. Også selv om hans brandingværdi næppe overgås af ret mange på kloden lige nu. I stedet går den spanske kongeklub benhårdt efter Neymars kollega i Paris Saint-Germain, den blot 20-årige og langt mere stilfærdige Kylian Mbappé.

At Neymar sætter sindene i kog og producerer lige så mange og saftige historier uden for banen som på den, er ikke noget nyt.

Tilbage i 2011, da Neymar var en ranglet teenager og spillede for klubben Santos i Sau Paolo, var legenden Péle fuld af lovord. Efter triumfen i Copa Libertadores, hvor Neymar havde en hovedrolle i Santos’ 2-1-sejr over uruguayanske Club Atlético Peñarol, omfavnede Péle den purunge Neymar midt på Estádio do Pacaembu i Sau Paulo. Det var den 22. juni 2011. Men bagefter tilføjede Péle:

»Selv når han bliver fældet, må han holde op med at lave sådan et stort postyr ud af det.«

Året før, i 2010, havde Chelsea forsøgt at hente guldægget til England, men uden held. Santos designede i stedet en femårig kontrakt til Neymar og satte samtidig frikøbsklausulen op til 45 millioner euro. Neymars agent, Wagner Ribeiro, var ikke i tvivl:

»Neymar er efter min mening præics ligesom Messi. Snart vil han være verdens bedste fodboldspiller,« sagde Ribeiro.

Ronaldo, den brasilianske fodboldspiller, som lige havde stoppet karrieren, så Neymar som sin naturlige efterfølger:

»Neymar har et fantastisk stort talent, og han har stadig mulighed for at udvikle sig fysisk og teknisk. Ingen er uerstattelige, og jeg ser Neymar som min efterfølger. Jeg tror, han er fremtidens mand på det brasilianske landshold,« udtalte Ronaldo.

Da først interessen fra de store europæiske klubber tikkede ind, prøvede Santos at fremtidssikre deres investering. Neymar blev tilbudt en fireårig kontraktforlængelse, der ville indbringe ham et godt stykke over 100 millioner kroner. Klubbens præsident, Luis Alvaro Ribeiro, sagde således til den spanske avis AS:

»Hvis han har modet til at blive i Brasilien, kan han gå hen og blive et fænomen. Med det køb kan han gøre sin familie lykkelig i de næste ti generationer,« mente Alvaro Ribeiro.

Sådan gik det selvfølgelig ikke.

I 2013 købte FC Barcelona ham, og i flere år var Neymar N’et i den frygtede trio MSN – Messi-Suarez-Neymar. Paris Saint-Germain satte til gengæld en ny dagsorden for fodboldens hysteriske pengepolitik ved i 2017 at indfri Neymars klausul på svimlende 1,6 milliarder kroner.

Blæsten er ikke aftaget siden da. Transferrygterne har været konstante, og det samme har historier om deltagelse i karnevallet i Rio, mens Neymar var skadet, voldelige udbrud mod parisiske fans, famøse græsrulninger under VM 2018, skattesag for millioner, skænderier og muligvis slagsmål med klubkammerater i PSG, og nu altså en voldtægtssag.

»Han er min arvtager,« sagde Pelé om landsmanden Robinho i 1999, da Robinho blot var 15 år.

I 2011 sagde han det samme om Neymar. Problemet er bare, når man tænker tilbage, at Robinho er en rigtig dårlig succeshistorie. Sagt lidt firkantet er Robinho klicheen på en brasilianer, der spås helt op i himlen, men falder til jorden igen og undervejs slæber den ene lumre fortælling efter den anden med sig.

Tilbage i juni 2013 spurgte journalisten Lee Roden fra TalkSport, om Neymar, den debuterende spiller for FC Barcelona, ville blive en ny Ronaldinho eller Robinho. Der skulle i hvert fald mere fysik til, mente Roden. Neymar ville ikke blive beskyttet på samme måde i europæisk topfodbold som hjemme i Brasilien. Roden mente tillige, ligesom Péle før ham, at Neymar skulle droppe hyleri og skuespil.

Og frem for alt skulle han ikke blive en ny Robinho. Masser af talent forspildt i dårlige beslutninger og pressehistorier, der aldrig går væk. At dampen så også stille og roligt gik af Ronaldinho med årene, kunne Roden ikke forudse.

Neymar er en gudsbenådet fodboldspiller, velsagtens den bedste og mest spektakulære siden den gamle Ronaldo. At der samtidig klæber en Michael Jackson-agtig myte om børn, der bliver voksne alt for hurtigt og brutalt og slår sig på populærkulturens slikbutik, er den anden side af Neymar. Nu altså skadet igen og med en voldtægtssag rullende for åben skærm på de sociale medier.

»Magien har en pris,« siger Rumpelstiltskin i tv-serien Once Upon a Time.

Det er lige præcis den pris, Real Madrids Florentino Pérez ikke vil betale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her