Satire
Læsetid: 4 min.

Omdøb arveafgift til curlingbarnsafgift – og fem andre forslag til, hvordan rød politik kan lyde godt

Højrefløjen har i de seneste år været langt bedre end venstrefløjen til at give deres politiske tiltag de helt rigtige betegnelser, der kan få dem til at virke både tilforladelige fordelagtige. Vi kommer her med seks gode forslag til, hvordan rød politik også kan lyde godt
Højrefløjen har i de seneste år været langt bedre end venstrefløjen til at give deres politiske tiltag de helt rigtige betegnelser, der kan få dem til at virke både tilforladelige fordelagtige. Vi kommer her med seks gode forslag til, hvordan rød politik også kan lyde godt

Mia Mottelson

Moderne Tider
22. juni 2019

Lømmelpakke. Maskeringsforbud. Smykkelov. Ord er vigtige, og højrefløjen har i de seneste år været langt bedre end venstrefløjen til at give deres politiske tiltag de helt rigtige betegnelser. Ord, der kan få kontroversielle forslag til at virke tilforladelige og upopulære tiltag til at lyde fordelagtige.

Nu er rød blok i gang med regeringsforhandlingerne, og inden længe har vi formentlig en ny politisk virkelighed i Danmark. Men skal rød bloks mange politiske forslag blive en folkelig succes, er det nødvendigt at finde de rigtige ord. Vi kommer her med seks gode forslag til, hvordan rød politik også kan lyde godt.

 

Mia Mottelson

»Betalingsring« bør omdøbes til »Friskluftzonen«

Der kom aldrig »en god løsning i morgen«, men ideen om en betalingsring lever stadig i de røde kredse. Det er imidlertid de færreste, der har lyst til at krydse sådan en sag på daglig basis, og når betalingsringen var så svær at sælge sidst, vi havde en rød regering, så skyldtes det i høj grad navnet – og nej, ’trængselsring’ er ikke bedre. Det nye navn skal naturligvis være grønt. Noget, der signalerer det modsatte af tung biltrafik og partikelforurening. ’Friskluftzonen’ er det oplagte alternativ, gerne med kraftigt tryk på første stavelse, så der ligesom kommer energi og positivitet ind i ordet. Når friluftszonen skal præsenteres på et pressemøde, kan det være med en undertitel, som selvironisk refererer til Helle Thorning-Schmidts berømte ord:

»Friskluftzonen – en god løsning på morgendagens trafikproblemer.«

 

Mia Mottelson

»Skattetrykket« bør omdøbes til »Velfærdsløftssatsen«

Skattetryk er dybest set et borgerligt ord, for ingen gider at blive trykket på, og slet ikke af staten. Derfor bliver det en af de helt store, men vigtige kulturkampe at omdøbe skattetrykket til velfærdsløftssatsen. Men når det først er lykkedes, vil borgerne meget bedre kunne forstå, hvorfor velfærdsløftssatsen er så høj. Alle elsker velfærd – og hvem vil ikke gerne løfte den?

Desuden har ordet den klare fordel, at det er temmelig langt og kedeligt, og det er en klar fordel, når det kommer til potentielt upopulære ændringer. En skattestigning er som bekendt svær at slippe afsted med. Men en lille, uskyldig justering af velfærdsløftssatsen – mon ikke det glider ubemærket ned?

 

Mia Mottelson

»Minimumsnormeringer« bør omdøbes til »Gladbarnsgaranti«

Minimumsnormeringer er sådan set et ganske præcist udtryk, når det kommer til at beskrive den normering, der som minimum skal være i en dagsinstitution. Men der er slet ikke følelser og ’mave’ nok i det ord. Hallo, SF, vi har med børn at gøre!

Stakkels, små børn, som sidder alene i mørke, kolde og dårligt vedligeholdte institutionslokaler. Små børn, som græder!

Faktisk er grædende børn den oplagte illustrationsmulighed, når rød blok skal fremlægge udspillet (I ringer bare, hvis I skal bruge billeder). Og så skal det selvfølgelig have et navn, som signalerer tryghed og omsorg. Gladbarnsgaranti er det sikre valg.

Mia Mottelson

»Omprioriteringsbidrag« bør omdøbes til »Kommunekassetyveri«

Rød blok vil gerne fjerne omprioriteringsbidraget. Det er selvsagt en vindersag, men det kedelige navn gør, at den kommende regering slet ikke ser ud til at få tilstrækkelig positiv omtale ud af det. Når blå blok har valgt at benytte et ord, der er så tørt, at man når at blive i tvivl, om man egentlig selv forstår, hvad det betyder, inden man er færdig med at udtale det – er det formentlig i et forsøg på at skabe så lidt opmærksomhed om sagen som muligt. Men det skal være slut nu.

Omprioriteringsbidraget går jo dybest set ud på, at kommunerne skal spare en procent om året, som staten i stedet råder over. Kommunekassetyveri – det er, hvad det er! Ved lanceringen af tilbagerulningen af kommunekassetyveriet kan rød blok overveje at klæde symbolpolitikkens fjende nummer ét, Morten Østergaard, ud som Robin Hood. Østergaard kan blive manden, der giver de fattige kommuner deres penge tilbage fra den onde stat.

Mia Mottelson

»Koblingsprocent« bør omdøbes til »Privatskoleudgift«

Højst overraskende blev koblingsprocenten et tema i valgkampen. Koblingsprocenten er den procentdel af gennemsnitsprisen på en folkeskoleelev, som staten tildeler fri- og privatskolerne. Det lyder mere kompliceret, end det er, og det skyldes især ordet ’koblingsprocent’.

Hvis man i stedet kalder det for en privatskoleudgift, så vil mange nok være mere villige til at kigge på den. Kan man bruge udtrykket »skattefinansieret privatskoleudgift,« hver gang man omtaler begrebet, vil det være endnu mere effektivt.

I debatten er det generelt vigtigt, at man ikke falder i fælden og bruger ordet ’friskole’. Friskole signalerer frisind, glade børn og pædagogiske eksperimenter. Privatskole, derimod, er noget, den forkælede og privilegerede overklasse benytter. Og selv om de teknisk set har betalt for en skoleplads til deres børn gennem skatten, kan de rige tåle at få en ekstra afgift eller to oven i hatten.

Mia Mottelson

»Arveafgift« bør omdøbes til »Curlingbarnsafgift«

De blå kalder arveafgiften en ’dødsskat’. Det er godt tænkt, for det signalerer, at staten har sine lange fingre med helt ned i kisten. Men i et rødt perspektiv er det selvsagt ikke uretfærdigt at tage penge fra folk, bare fordi de er døde. Tværtimod er det uretfærdigt, at de riges børn får en masse penge, de ikke har gjort det mindste for selv at tjene.

Ved at kalde arveafgiften for en curlingbarnsafgift rammer man de borgerlige forældre der, hvor det gør allermest ondt: på deres insisteren på at forkæle egne børn i en grad, så de aldrig lærer at videreføre det værk, som forældrene har bygget op fra grunden. Inderst inde ved de nemlig godt, at det er en fejl.

Curlingbarnsafgiften er derfor både rimelig økonomisk udligning på tværs af samfundslag og en tiltrængt hjælp til de uduelige og dovne rigmandsbørn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nils Bøjden

"Omdøb arveafgift til curlingbarnsafgift "

Eller firmaafviklingsafgift

Carsten Svendsen

@Niels Bøjden
Har du tal på, hvor mange firmaer, der faktisk er blevet afviklet p.g.a. arveafgift,
eller er det blot noget du har grebet ud af luften?

Mette Holten Haagerup, Carsten Nørgaard, Katrine Damm, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Elisabeth Andersen, John Poulsen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Mogens Holme, Michael Waterstradt og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
patrick scholer

"Udgifter til klimaomstilling" kunne med rette omskrives til "klimainvestering" - det er jo reelt det der er tale om...

Mette Holten Haagerup, Morten Balling, Katrine Damm, Susanne Kaspersen, Elisabeth Andersen, Thomas Tanghus, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Randi Christiansen, Mogens Holme og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Jens Winther

@Patrick Scholer, den ene betegnelse er ikke mere "reel" end den anden. Tværtimod handler artiklen jo netop om at besmykke den samme politik med nye betegnelser, hvis eneste formål er at vække mere positive associationer - uden at realiteterne ændres. Sædvanligvis kaldes den slags new-speak, spin eller markedsføring.

Nils Bøjden

"Har du tal på, hvor mange firmaer, der faktisk er blevet afviklet p.g.a. arveafgift,
eller er det blot noget du har grebet ud af luften?#

Nej, har du? Hvis ikke er mit bud lige så godt som dit.

John Poulsen

Nils Bøjden
De fleste undersøgelser af virksomhedsarv viser at arvtagerne oftest klarer sig væsentligt dårligere end den der efterlod sig arven.
Samtidig viser de, at de fleste virksomheder klarer sig bedre ved et salg end ved arv.
Endvidere kalkuleres lavere samfundsgevinst ved arv-situationer end hvis den der efterlod sig arv havde brugt sine penge i stedet for blot at stable dem og give dem videre til den næste i rækken.

Det er et genialt princip ikke kun at beskatte midler een gang, når vi står foran en ny rød regering. Hvis enderne skal kunne nå sammen, og formuerne tager på interrail, handler det om at smede så længe der er lang tid til næste valg. Ryst træerne før de går ud.

Arveafgift = Afgift på ReformAmokLykkeridere ...

Nils Bøjden

Arveafgift = Afgift på udholdenhed og kreativitet

Ole Rasmussen

Er det at være Curlingbarn ikke nærmest et skældsord? En ting er, at nogle forældre bekymrer sig unødigt om sit barn, men er det barnets skyld? Hvis man arver sine Curling forældre er man så for altid defineret som et Curlingbarn. Jeg synes det er plat.

Marie Jensen

Nemlig Ole Rasmussen, det er bare gas og du kan godt tage det.

Morten Balling

I disse dage ville det være smart at kalde en skovl for en skovl.

F.eks. er der gået inflation i at kalde problemer for udfordringer. En udfordring klinger af noget man kan løse hvis man bare prøver hårdt nok. Et problem er der ikke nødvendigvis en løsning på.

Det er selvfølgelig altid "befordrende" at tænke positivt, men så er det heller ikke andet. At erkende et problem er ikke nødvendigvis negativ tænkning.

Carsten Nørgaard

@Nils Bøjden:
»Hvis ikke er mit bud lige så godt som dit«

Men Carsten Svendsen har ikke sagt noget om en sammenhæng. Det har du med betegnelsen »firmaafviklingsafgift«. Derfor er det dig, der ender med aben (at fremvise belæg for din påstand), ikke ham. Han beder dig bare rent faktisk gøre det, og det kan vi så forstå ikke lader sig gøre.