Feature
Læsetid: 5 min.

I retten: »Havde politiet beholdt dåsen, kunne det bevise min uskyld«

Hver uge følger Information en helt almindelig retssag fra tilhørerbænken: I retssal 8 i Københavns Byret er en 42-årige tysk mand tiltalt for at have kastet en temmelig fuld dåseøl mod politiet efter en fodboldkamp mellem FCK og Brøndby
En 42-årig mand fra Hamborg er tiltalt for vold mod politiet.

En 42-årig mand fra Hamborg er tiltalt for vold mod politiet.

Mia Mottelson

Moderne Tider
29. juni 2019

Information følger hver uge en af de otitusindvis af sager, danske domstole afgør hvert år. Det er historier om gerningsmænd og ofre, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om.

Til trods for at P har været varetægtsfængslet i over to måneder, virker han mere forvirret end opgivende og vred. Han ryster på hovedet, som om intet kan passe. Som om han er gået forkert, og det hele er en beklagelig misforståelse. Som om han ikke kan begribe, at dansk politi udstedte en international arrestordre på ham.

Forvirringen preller af på anklageren. Tiltalte er ikke gået forkert. Kristi himmelfartsdag for to år siden kastede han en mere eller mindre fuld øl mod politiet efter en fodboldkamp. Selv om øllen ramte ved siden af, bør P’s handling takseres som grov vold.

P er tysker. Han er bygget som en bryder: tæt og muskuløs. Men smilehullerne i ansigtet og de isblå øjne er lune og venlige.

Pokalfinalen 2017

For at forstå, hvorfor han sidder i et dansk retslokale, skal vi tilbage til den 25. maj i 2017. Den formiddag stod solen højt på himlen, og i Københavns gader ladede FCK- og Brøndbyfans op til årets kamp: pokalfinalen.

Anklageren kalder sagen ’indlysende’ og mener, det er uden betydning, at øldåsen ikke ramte nogen.

Mia Mottelson
Den dengang 40-årige P var taget med to kammerater fra Hamborg for at overvære opgøret, og sammen med 5.000 andre FCK-fans deltog de tre venner i et optog mod Parken.

I en merchandisebod købte P en hvid FCK-T-shirt, der med blå skrift markerede klubbens 25 års jubilæum.

Optoget gik, som det skulle, og i Parken kunne P se FCK slå ærkerivalerne 3-1.

»Hvad gør du efter kampen,« spørger anklageren.

P forklarer, at han og vennerne stod uden for nationalarenaen og festede og drak og sang med de jublende FCK-tilhængere.

»Hvad drak I,« indskyder anklager.

»Altså jeg var ikke fuld – jeg skulle køre, så jeg drak … Jeg ved ikke, hvad I kalder det, men øl blandet med citronvand,« siger P.

Han forklarer, at omtrent 30 tilhængere snart efter bevægede sig op mod Trianglen. Parallelt – på modsatte fortov – følger en politipatrulje dem. På Østerbrogade går stemningen fra festlig til anspændt.

P gestikulerer ivrigt. Hæver sine hænder for at illustrere et selvopfundet indeks, der går fra meget god og til virkelig dårlig stemning. Hånden er hævet over hans hoved.

»Det hele eskalerer, da der bliver kastet en dåse,« siger han.

Anklageren vil vide, om P på nogen måde kastede en dåse – om den så var møntet på politiet eller ej.

»Nein!,« siger han: »Hvordan skulle jeg kunne kaste en dåse – jeg drak ikke af nogen dåser. Jeg har maksimalt kastet et cigaretskod.«

»Hvis bare der var en video, så ville I kunne se det. Eller hvis nogen havde taget et fingeraftryk af den dåse. Havde politiet beholdt dåsen, kunne det have bevist min uskyld.«

Straffeloven § 119 og § 134a

  • §119 Den, som øver vold, truer med at øve vold eller offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter trussel om vold mod nogen, hvem det påhviler at handle i medfør af offentlig tjeneste eller hverv, under udførelsen af tjenesten eller hvervet eller i anledning af samme, eller som på lige måde søger at hindre en sådan person i at foretage en lovlig tjenestehandling eller at tvinge ham til at foretage en tjenestehandling, straffes med bøde eller fængsel indtil 8 år. Ved fastsættelse af straffen skal det indgå som en skærpende omstændighed, at forholdet er begået, mens eller i umiddelbar forlængelse af at der i området foregår grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted, eller at forholdet er begået mod den pågældende i dennes fritid.
  • § 134 a Deltagere i slagsmål eller i anden grov forstyrrelse af ro og orden på offentligt sted straffes, såfremt de har handlet efter aftale eller flere i forening, med fængsel indtil 1 år og 6 måneder.

Det var ham

Vidnet, en af de politimænd, der fulgte P og de andre FCK-tilhængere fra det modsatte fortov, er ikke et sekund i tvivl.

P er gerningsmanden. Det var ham, der kastede den halvfulde øldåse mod dem, insisterer han.

»Så du ham kaste den,« spørger forsvareren.

»Nej, ikke direkte – men jeg så kastebevægelsen, idet dåsen kom ind i mit synsfelt.«

Forsvareren spørger til den videre procedure. Han vil vide, om de anholdt hans klient, selv om det lader til, at han kender svaret.

Det gjorde de ikke, men det er »en helt normal procedure for ikke at optrappe konflikten«, svarer betjenten.

»Vi indrapporterer sådan set bare hændelsen og giver et signalement, og så er det op til indsatslederen at beslutte, hvad der videre skal ske.«

Betjenten beskriver P’s signalement. Højde, hårfarve, formodede alder, og så den hvide FCK-jubilæumstrøje med den blå påskrift.

Indrapporteringen minder om en hviskeleg, hvor det gælder om at lytte og gengive så præcist som muligt. Betjenten, som ser kastebevægelsen, siger det videre til sin gruppefører. Gruppeføreren giver det videre til delingsføreren. Delingsføreren til indsatslederen. Og derfra videre til den politimand, der har ansvaret for de civilbetjente, der arresterede P.

Til sidst spørger forsvareren om politiet »sikrede dåsen«. Altså om betjentene konfiskerede ’gerningsvåbnet’, så de kunne tage fingeraftryk.

»Nej,« svarer politimanden, der efterfølges af en kollega med et næsten identisk vidneudsagn.

Lige meget om dåsen rammer

For anklageren er sagen »indlysende«. To politibetjente kan ikke tage fejl: Det var P, som kastede dåsen, med henblik på at skade betjentene. Hun siger, at det er underordnet, at dåsen landede på jorden.

»Det handler om forudsætningen,« siger hun og påpeger, at der bør være tale om grov vold mod tjenestemand, da dåsen var halvfuld og derfor landede tungt.

»Det kræver ikke meget fantasi, at forestille sig, hvor grueligt galt det kunne være gået,« siger hun.

P bør idømmes seks måneders fængsel, mener hun.

Forsvareren lægger vægt på, at ingen har set tiltalte kaste dåsen, og kræver frindelse.

Mia Mottelson

Forsvareren finder sagen besynderlig og kræver sin klient frifundet.

Han lægger vægt på, at ingen decideret så P kaste dåsen. At den lange kommandovej fra betjentenes indrapportering til anholdelsen og det meget generelle signalement, gør det tvivlsomt, om de har fanget den rette.

Sidst mener forsvareren ikke, at det skal tjene P til last, at politiet ikke sikrede dåsen.

Mens dommerne voterer, bliver P transporteret tilbage i en celle, der formentligt ligner en af dem, han har tilbragt de seneste to måneder i.

Tyve minutter senere kommer han tilbage, og håndjernene løsnes foran retslokalet.

Dommerne har været uenige, men han frifindes med stemmerne to mod en.

»Du løslades til gaden,« siger dommeren.

»Die strasse? Vil det sige, at jeg bare kan gå,« spørger P, stadig forvirret.

Han smiler og omfavner hovedkulds forsvarsadvokaten og tolken. Han lader derefter alle i retslokalet forstå, at han gerne vil hurtigst muligt hjem til Hamborg.

Serie

I retten

Hvert år afgør de danske domstole titusindvis af sager, hver med sin egen bagvedliggende historie. Ofre, gerningsmænd – almindelige mennesker i dramaer, der er for små til at blive til avisoverskrifter, men som vores retssystem må tage hånd om. Information følger hver uge en retssag fra tilhørerbænken.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her