Læsetid: 14 min.

Sådan mistede Dansk Folkeparti sin fornemmelse for folket

En epoke i dansk politik sluttede i juni, da Dansk Folkeparti leverede et af historiens største valgkollaps. Men kimen til nederlaget blev lagt allerede for fire år siden, da partiet blev størst i den borgerlige blok. Til sidst sprak bukserne på folkepartiet, der på samme tid ville være både protest- og magtparti. Både rødt og blåt
Partiformand Kristian Thulesen Dahl ankom som den første partleder til Christiansborg på valgaftenen for at kommentere Dansk Folkepartis knusende nederlag.

Partiformand Kristian Thulesen Dahl ankom som den første partleder til Christiansborg på valgaftenen for at kommentere Dansk Folkepartis knusende nederlag.

Anders Rye Skjoldjensen

8. juni 2019

Hvordan pynter man op til et nederlag? Det er det, man kan observere i Snapstinget hos Dansk Folkeparti onsdag aften.

De andre partier er vant til nederlag. Og til sejre med malurt i bægeret.

For Dansk Folkeparti er det noget andet. De er ikke vant til at pynte op til noget, der burde ligne en begravelsesfest.

For fire år siden gav de den gas med opulente blomsteropsatser domineret af danske bøgegrene, en bar af is og en rød løber helt ud i vandrehallen til at modtage festens sejrherre, Kristian Thulesen Dahl.

»And you’ll never walk alone,« lød det dengang til tonerne af Liverpools slagsang, da partiet fik en femtedel af stemmerne, mens formanden med crooende solo ud til sine kampfæller, der var skjult bag en bølgende kødrand af fotografer og andet godtfolk.

Denne gang har meningsmålingerne vist samme sikre tendens. Bare med omvendt fortegn: nedad og nedad. Så selv om der er flæskesteg, rødspættefileter og rødternede duge, er der ingen fancy bar eller tre meter høj plakat af Kristian Thulesen Dahl med sloganet: »Du ved, hvad vi står for,« som i 2015.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Frede Jørgensen
  • Carsten Mortensen
  • Jakob Trägårdh
  • Espen Bøgh
  • Eva Schwanenflügel
Christian Mondrup, Frede Jørgensen, Carsten Mortensen, Jakob Trägårdh, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Rodgers og Hammerstein, forfatterne til 'You'll Never Walk Alone', ville vende sig i deres grave, hvis de havde kendt til dette misbrug af et parti, der på alle punkter går imod deres universelle budskab om fred, kærlighed og lighed mellem mennesker.

Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Helene Kristensen, Karsten Lundsby, Bjarne Andersen, Jan Bisp Zarghami, Carsten Kvistgaard, John Andersen, Anders Reinholdt, Vibeke Hansen, Alvin Jensen, Mogens Holme, Trond Meiring, Rikke Nielsen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

DF er historien om et parti der skamred sine 2 kæpheste til det yderste, for at skaffe mandater til endnu flere folketingsmedlemmer af underlødig kareter, og tvivlsomme egenskaber til jobbet som politikere, i et tvivlsomt absolut topstyret parti.

Det måtte ske før eller siden, og da dagen oprandt for det store "hestevæddeløb"(folketingsvalg) og oddsene var tydeligt imod dem, trak de alligevel de skamredne heste ud af folden til starten en sidste gang, selv om løbet gik som oddsene pegede tydeligt på, faldt hestene døde om undervejs.

Partiet(DF) stod tilbage med døde heste, og et par jockeys der måtte gå hjem fra banen slukørede, for ligesom der intet mere liv var tilbage i de gamle kæpheste, var der heller ingen politik tilbage i partiet top, som de kunne halte videre med, - kun tomheden var tilbage hos DF, og formanden med partiets top i øvrigt ville ikke anerkende deres deroute og tage deres tøj og forlade partiet, så der kunne komme andre og bedre kræfter til, - "og ingen ville alligevel være bedre egnede end dem selv.

Frækheden med undervej i tidens løb at kalde sig et arbejderparti, var også en skuffelse for mange, for partiet førte på intet tidspunkt arbejderpolitik for arbejderne.

- Det var et stort blufnummer der kun havde 2 kæpheste som det eneste politiske at benytte, og de mange sidespring i tidens løb, skete ikke altid med meget held, ligesom den seneste tids hævntogter mod henholdsvis DR og raido24syv har heller ingen succes historier - tværtimod!

Nu er partiet en hensygnende paria i folketinget, og en genrejsning med de døde kæpheste har næppe nogen fremtid, selv om Nye Borgerlige har taget en lilleportion af DFs kernevælgere for udlændingeområdet.

Partiets fremtid afhænger af nye folk i toppen af partiet med et mere demokratisk ansigt, men ikke meget tyder på det vil ske, så derouten kan sagtens fortsætte for DF, indtil ledelsen må indse deres fejltrin kan de ikke selv rette op på, fordi de ikke selv har formatet!

Ole Frank, Karsten Lundsby, John Andersen, Svend-Erik Runberg, Alvin Jensen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Benta Victoria Gunnlögsson og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

For mig er det tankevækkende

At de to partiere, der promere sig ved nedskæring af DR er gået tilbage
ja mere end halveret.

Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Carsten Munk, P.G. Olsen, Jan Weber Fritsbøger, Alvin Jensen, Carsten Mortensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Steffen Gliese og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
niels astrup

Karsten - jeg vil formulere det anderledes.
Den, der sætter ild på en andens platform, ender med at få svedet røven.

Torben Bruhn Andersen, Ole Frank, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Carsten Kvistgaard, John Andersen, Alvin Jensen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Steffen Gliese og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, politik er tilrettelæggelse af de regler, der gælder for statens måde at fungere på og deraf afledte konkrete handlinger: de ting, der vedrører staten.

Ole Frank, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Touhami Bennour, Carsten Mortensen, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nu har jeg faktisk aldrig været enig med Erik Meyer Carlsen om særlig meget - det var jo bl.a. hans bog, der var med til at bane vejen for alle de uhyrligheder, vi har måttet stå model til under småborgerskabets hærgen.

Erik Winberg, Ole Frank, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Jan Weber Fritsbøger, Carsten Wienholtz og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar

@niels astrup
Lidt som EB overskrift.

Dem der ville halvere DR. blev selv. Halveret

Torben Bruhn Andersen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Alle partier vil selvfølgelig Danmark fremfor "de fremmede".
Dette kan bare udmøntes på forskellige måder.

DF tog de letkøbte argumenter og fodrede kældermennesket med floskler og slogans om, at de var de eneste, der ville Danmark, at muslimer er onde undermennesker, og at de var de eneste, der ønskede at redde Danmark.

Det gav dem en kortvarig succes.

Men mon ikke mange danskere har fået en øjenåbner ved at blive konfronteret med deres eget fremtidige jeg i Rasmus Paludan. For hvem ønsker at blive som ham?

Det er som om Rasmus Paludan hjalp med at indføre fornuften igen.

Anders Reinholdt, Helene Kristensen, Ole Frank, Rolf Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Jeg snakkede med en veninde den anden dag. Hun mente at det at Dansk Folkeparti havde mistet halvdelen af deres stemmer var helt klart udtryk for at danskerne havde skiftet holdning og nu ikke længere var imod indvandring, så hun mente at vi absolut måtte genindføre kvoteflygtningene, nu hvor det var bevist at det havde man ikke noget problem med. Og desuden mente hun at dem der havde havde skaffet DF alle deres stemmer var en lille gruppe der havde vildledt resten af befolkningen og som man derfor roligt kunne, faktisk var nødt til, ja nærmest forpligtet til, at fratage al magt.
Jezus.
Så nu vil de radikale m.fl. presse socialdemokratiet til at give køb på deres indvandrerfjendtlige holdninger, med det direkte resultat at højrefløjen og/eller DF kommer buldrende tilbage til næste valg.
Nå, jeg kan jo være ligeglad. Det rager ikke mig at venstrefløjen åbenbart enten ikke fatter hvad der faktisk sker eller også føler en eller anden slags masochistisk fryd ved at knuse deres egen politik.
Men de gør det pokker tage mig let at være højreorienteret i Danmark.

Steffen Gliese

Poul Kristensen, kunne du i det mindste så ikke forklare, hvor alt det højreorienterede fremmedhad kommer fra? Det er jo ikke indlysende, at det forholder sig sådan.

Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring, Ole Frank, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Det er da simpelt nok. Det er fordi de ikke kan lide dem. Vi er konstrueret til ikke at bryde sig om andre grupper. Det er et biologisk imperativ.
Jeg kender kun ét tegn på medfødt humanisme, nemlig at man er nødt til at træne soldater til at sigte og skyde for at dræbe. Gør man det ikke, vil ca. 80 % ramme ved siden af med vilje. Men bortset fra det, er mennesker nogen skiderikker. Brødre der dræber deres søstre, fædre der dræber deres døtre for at forsvare familiens ære, mødre der insisterer på at deres døtre skal omskæres, en milliard kinesere der stadigvæk respekterer Mao på trods af at han slog 40-60 millioner mennesker ihjel osv osv.
Det er et mønster som vi kun kan komme væk fra med rigtig megen forståelse og kærlighed - måske.
Vi skal holde af dem vi ikke kan holde ud.

Hvis man tor at DF. kun er Fremmedhad tager man fejl
De kvindelige DF som jeg kender til. for dem kommer EU
modstanden først. derefter ældrepolitiken. og de mener at
DF skaffer frihed fra Christiansborg,
Det er som DF har glemt at være DFer.
Og vi må ikke glemme, at det var mest kvinder som DF tabte.

Steffen Gliese

Næ, det er vi ikke konstrueret til. Jeg har for eksempel ikke noget problem med det. Det er mange år siden, biologien ophørte med at determinere mennesker.
Men mennesker fastholdes i mønstre i kraft af accepten af hierarkier.

Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring, Ole Frank, Marie Jensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Jeg noterede mig lige at du skriver "det højreorienterede fremmedhad". Du må ikke sige at en negativ egenskab tilhører en bestemt politisk retning. For så kører rouletten. "Jeg er ikke højreorienteret, så jeg er okay." Og så bliver det også okay at forfølge de andre. "Han er højreorienteret, så ham nakker vi". Det er bare en anden måde at dele det op i grupper på. Lyt til dem i stedet. Hvorfor kan de ikke lide indvandrere? Hvorfor skal indvandrerne til Danmark? Hjælper vi dem bedst i Danmark? Og respekter folk. Lige meget hvor mange sydstatsflag han har hængende over sin seng, så respekter ham og hans holdning. For det er ikke det samme som at støtte hans holdning. Og tænk så også lige på at de venstreorienterede har slået mange, mange mennesker ihjel. Mllioner og atter millioner. Vi har virkeligt ikke noget at lade de andre høre. Vi kan virkeligt ikke tillade os at pege fingre af nogen.
Nej, vi skal holde af dem vi ikke kan holde ud.

Steffen Gliese

Nej, du misforstår politisk splittelse: de kendte ideologier er livsanskuelser med en højre- og en venstrefløj. Man kan godt være borgerlig uden at hade, ligesom man kan være kommunist med en højreorienteret samfundsforståelse. Derfor kunne antisemitismen stå stærkt i Sovjetunionen, mens den kunne være stort set fraværende i DDR (af indlysende historiske grunde).
Og nej, der er ingen grund til at udvise respekt overfor personer, der ikke respekterer andre. Det er intolerancens paradoks, som Popper formulerede det. For det er helt grundlæggende ikke at fælde værdidomme over folk, der passer sig selv.

Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring, Rolf Andersen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

"Frækheden med undervej i tidens løb at kalde sig et arbejderparti, var også en skuffelse for mange, for partiet førte på intet tidspunkt arbejderpolitik for arbejderne."
Præcist! Det tabte de rigtigt mange vælgere på, tror jeg. Kender mere end 1, der blev slemt skuffede, da DF glemte sine løfter på det område!

Anders Reinholdt, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Karsten Lundsby og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

At Dansk Folkeparti fik over 20% af stemmerne i 2015 er en engangsforteelse udløst af en borgerlig afsporet konspirationsskrækkampagne over en nærstående totalinvarsion af flygtninge og andre udlændinge af Europa og Danmark.

Totalinvarsionen udeblev og DF er reduceret til normaltilstand.

Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

- Hvis ikke det havde været for en opblæst flygtninge og udlændingeskræk som bærende tema i valgkampagnen i 2015 var Den-Lille-Svindler ALDRIG blevet statsminister. Og den til svindlede sejer var marginal.

Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det mest utrolige er, at det har været muligt at narre så mange - og stadig er det i form af Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Jan Weber Fritsbøger, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det er lidt ligesom Pegida bevægelsen i øst Tyskland. Frustrationer over at være på taberholdet, at blive overredt af dem, som er hurtigere og et liv som aldrig kom igang. Følelsen at være glemt og overset.

Det skal nogen jo have skylden for.

Steffen Gliese

Faren for, at det også kan gå sådan i Danmark, er jo ikke ganske drevet over - kun i det omfang, vi får genskabt den universelle velfærd, vil vi kunne betragte bomben som afmonteret.

Jeppe Lindholm, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

Det er utroligt så hurtigt I allesammen vender tilbage til jeres yndlings forestillinger. Jeg gentager hvad jeg sagde tidligere: I gør det virkelig nemt at være højreorienteret i Danmark.
@Steffen Gliese: Jo, der er altid grund til at respektere folk. Altid.
I det øjeblik hvor du vælger at sige at dem der, dem skal vi ikke respektere, fordi de er "forkerte" af den ene eller den anden grund, så har du givet grønt lys for stormtropperne.

Jan Weber Fritsbøger

Poul Kristensen, det har nu altid været let at være borgerlig, for så behøver man jo ikke forholde sig til virkeligheden, så kan man have sit helt eget verdensbillede,for eksempel en virkelighed hvor vi alle bliver rigere hvis samfundet har vækst, men sådan hænger tingene jo aldeles IKKE sammen, ikke et sted i verden har "trickle down effekten" nogen sinde gjort de fattige rigere, vi har de sidste 20 år set at de fattigste sagtens kan blive fattigere selvom der er god vækst, det gælder ikke kun dem på overførsel men også dem med lavtlønnede jobs, problemet er at jo lavere en indkomst jo mindre får du del af væksten, og omvendt i toppen får man rigtig meget, 2cifrede %er hvert år,

og for at vende tilbage til DF, så er deres hidtidige fremgang jo også baseret på deres eget private verdensbillede, som jo også er fjernt fra den faktiske virkelighed, vi er blevet tæppebombarderet med løgne,
om at muslimerne vil overtage danmark, om at muslimerne hader alt dansk, om at de bliver flere end os fordi de får så mange børn, om at de ønsker sharia i danmark, om at de er vildt kriminelle, og en del andre usandheder,
og det er da lykkedes at få nogle danskere til at tro på nogen af løgnene og nogle få til at tro på dem alle !
men det er endnu en løgn når medierne af og til taler om at danskerne generelt ønsker stramninger,
faktisk er det først og fremmest politikerne som ønsker stramninger, og det siger de fordi de har set DF have succes med at gøre fremmede til et problem, og så tilbyde løsninger på problemet, både S og V har derfor adopteret fremmedhadet som stemmekapringsmiddel, og dermed pustet til ilden som skal forhindre integration af de indvandrere som er muslimer,
og det er jo lykkedes DF faktisk at skabe lidt problemer, da det faktum at man som muslim føler sig udelukket fra samfundet har medført ghettodannelse og øget kriminalitet,
men det er jo stadig løgn når DF forklarer kriminaliteten med at sådan er de fremmede, forklaringen er at alle mennesker som er marginaliseret og presset af det omgivende samfund, er mere kriminelle end folk med job, hus, bil, og en alm hverdag, det gælder i lige så høj grad for danskere som for udlændinge,
så lidt ret har din veninde det er en lille gruppe som har bildt resten af folket noget ind, min egen private mening er så at den vigtigste ændring i fremmedpolitikken som straks bør ske er at chikanen og hetzen bør ophøre, og de mest diskriminerende tiltag skal rulles tilbage, så der kan komme gang i integrationen, og dermed på sigt vil der igen være (hjerte)rum for nye flygtninge,
for den eneste alvorlige skade indvandringen har haft på samfundet er den grobund det har givet DF og ligesindede, og det er jo ikke muslimernes skyld så det skal de da ikke straffes for.

Jeg har et princip som jeg synes er rigtig fornuftigt, jeg respekterer som udgangspunkt alle mennesker, og kun når et menneske personligt giver mig god grund til andet kan vedkommenende miste min respekt, og det betyder ikke nødvendigvis at jeg tager afstand til mennesket bag en holdning / ide som jeg ikke kan respektere.
og så får i lige et par provokerende definitioner, en højreorienteret: en grådig egoist som stemmer udelukkende til egen fordel.
en venstrreorienteret: en empatisk person som stemmer til fordel for dem som har det værre end hende selv,
en højreorienteret: er person som tror på at bare økonomien har fart nok på vil alting være godt, men accepterer at nogen ikke kan følge med ræset og bliver tabere
en venstreorienteret: en person som ser menneskers trivsel som det vigtigste og vil hjælpe alle som har brug for hjælp, men til gengæld accepterer at det godt må gå lidt ud over økonomien at skatten bliver lidt højere.

Hans Iver Schelde Hjort, Lillian Larsen, Rikke Nielsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er meget tankevækkende, at et flertal af unge mennesker nu er begyndt at se Dannebrog som et negativt symbol.
De angiver grunden til denne holdning ved at DF har haft held til at monopolisere og politisere vores flag.
Hvor er det klamt..
Men også opmuntrende, at de unge nu er mere bevidste.

Lillian Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men på lørdag tager vi flaget tilbage, når det fejrer at være 775 år ældre end Dansk Folkeparti.

Trond Meiring, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Poul Kristensen

@Jan Weber Fritsbøger: Vi har vel alle vores eget verdensbillede. Fx. tror du på at venstreorienterede er bedre mennesker på trods af at de har slået flere mennesker ihjel end nogen anden politisk retning. Og højreorienterede tror på at frihed og demokrati og kapitalisme faktisk fungerer - og det gør det jo også et langt stykke af vejen.
Jeg tror problemet er at folk føler de har ret. De mener at have den rette holdning og at alle andre holdninger er noget ævl.
Hold op med det. I har ikke ret.
I har kun en lille smule ret, men når nu mennesker er sådan nogen skiderikker som de faktisk er, skal der kun en ganske lille følelse af at have ret, til at føle sig berettiget til at kvase andre.
Altså: Mennesker er frygtelige. Giv dem aldrig den mindste undskyldning for at opføre sig dårligt for de gør det. Og tro aldrig på at du har ret. For det har du ikke.

Poul Kristensen

@Jan Weber Fritsbøger: Glemte at skrive: Mener du virkeligt at alle de mennesker der tidligere har stemt DF, i løbet de sidste 4 år har skiftet mening? Helt seriøst? Hvorfor skulle de gøre det? Hvad er der sket siden de har gjort det? Den eneste forklaring jeg kan se, er at der flyttet fremmedhad ind i Socialdemokratiet og SF m.fl. og at de ekstreme partier som Stram Kurs osv., ikke nåede ind i folketinget.
De fleste danskere er socialdemokrater, eller var, indtil indvandringen blev massiv. Nu har Socialdemokratiet forsøgt at indfange dem igen ved at skrue op for fremmedhadet, men jeg frygter det er for sent. Og det er et meget langt stykke af vejen den totale mangel på respekt du og dine udviser der er skyld i det.