Læsetid: 7 min.

I San Diego kan demente bo i kulisser, der minder dem om det liv, de engang levede

Skal fremtidens plejehjem bygges op som temaparker over forgangne tider? Arkitekten Louise Dedenroth Høj er i gang med en ph.d. om tematiseret arkitektur på plejecentre for demente. Målet er at inspirere fremtidens plejehjemsbyggeri i Danmark
Glenner Town Square er en kulisse. Men den får de gamle til at føle genkendelighed, fordi den minder dem om den tid, de har levet deres liv.

Glenner Town Square er en kulisse. Men den får de gamle til at føle genkendelighed, fordi den minder dem om den tid, de har levet deres liv.

Redux/Ritzau Scanpix

15. juni 2019

Det ligner en gågade i en forstad til San Diego i 1950’erne: Der er en Diner med lyserødt interiør og original jukeboks. Midt på gaden holder en Thunderbird-bil med skinnende kofangere parkeret. Lige overfor en aviskiosk, en biograf med plakater fra de seneste premierefilm og et rådhus med stars and stripes fra flagstangen.

Men når man ser nærmere på butiksfacaderne, viser det sig, at det er en kulisse, bygget op i træ og plast. At gaden rent faktisk er bygget ind i en 840 kvadratmeter stor industribygning. Og at de ældre mennesker, der går rundt i gaden, ikke er indbyggere i en amerikansk soveby, men ældre demente.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Information.dk

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Erindringsrum i storskala... men er det store eller små ting vi i hvert fald har taget med os i alle flytninger gennem livet, og som har fortalt os at "her bor jeg"? Og kan andre forstå hvorfor lige den kop er vigtigt? Mon jeg som dement vil føle mig hjemme i noget jeg fravalgte tidligere i livet, blot fordi det har været der før jeg blev syg?
Imødekommenhed er en sympatisk - og vanskelig! - størrelse. Måtte der under alle omstændigheder blive lyttet til dem der "har skoene på"!

Helene Kristensen

Det er jo kun noget, som de rigeste demente vil opleve, hvis deres familier altså vil bruge så mange penge på dem. Almindelige dødelige kan ligge i sengen hele dagen eller sidde med fyldt ble den halve dag, for der er sandelig ikke penge til almindelig pleje - hvordan skulle der så kunne blive penge til den slags nytænkning.

Bjørn Pedersen

Så det antages at f.eks. demente der er vokset op i 1960'erne ikke har, ikke kan have, (gode) erindringer fra tiden mellem 1970 og 2010'erne? Ideen om at skabe fysiske rum der gør livet trygt, og let at forholde sig til for demente, er både sympatisk og jeg håber at der bliver forsket mere i det herhjemme, men forhåbentlig tænker forskere (og entreprenør som dem i USA) også lidt om hvad de selv antager og associerer med tryghed hvis de var demente. Tænker over at tryghed måske ikke blot er lig en rent kronologisk nostalgi. Hvis det man længes efter, ikke er en tid men fordums personer, relationer og de følelser de vakte... er kulisser så svaret? Jeg ved det selvfølgelig ikke, men jeg har altid haft det svært ved at tænke på demente og hvor forvirrede og bange de kan blive som konsekvens af deres lidelse, og derfor er jeg glad for at læse at der er arkitekter og forhåbentligt andre der forsker i det, undersøger det, og er passionerede omkring løsninger.

Bjørn Pedersen

@Carsten Svendsen
Jeg har lige slået det op, og den kaldes "Erindringslejligheden", og er åbenbart del af et størrere projekt om "erindringsformidling" ved Den Gamle By. I artiklen stod der jo at der "projekter undervejs" i bl.a. Aarhus, men på siden hvor de introducerer kurserne om erindringsformidling, lader det til at de startede op i februar i år.

https://www.dengamleby.dk/erindringsformidling/

Og plejehjemsboere har åbenbart fri entre, så der er lidt godt nyt til Helene Kristensens ovenstående bekymring. Til gengæld dyrt for demente der bor i egen bolig.