Læsetid: 10 min.

Sofi Oksanen: Du er ikke nationalist, bare fordi du føler, dit land er det bedste i verden

Den store forskel på patriotisme og nationalisme er, at nationalisterne altid har brug for fjender, siger den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanen. Problemet er, at vi ikke har lært at skelne mellem de to
Hvis folk havde interesseret sig mere for historie, burde højrefløjens fremvækst ikke være en overraskelse. Både kommunister og nationalsocialister var små grupper, nogen man kunne grine ad, inden de tog magten, siger Sofi Oksanen.

Hvis folk havde interesseret sig mere for historie, burde højrefløjens fremvækst ikke være en overraskelse. Både kommunister og nationalsocialister var små grupper, nogen man kunne grine ad, inden de tog magten, siger Sofi Oksanen.

Ida Marie Odgaard

15. juni 2019

»Grundlæggende tror jeg, at vi alle sammen har et basalt behov for at høre til et sted, til vores ’egen stamme’. Men om det behov bliver brugt til noget godt eller noget dårligt – det er et andet spørgsmål.«

At ’høre til’ og at have ret til sin egen nationale identitet og selvbestemmelse ligger i kernen af den 42-årige Sofi Oksanens forfatterskab.

Hun er vokset op i Finland, men tilbragte sine sommerferier som barn i det sovjetiske Estland med sin mors estiske familie. Et centralt tema i flere af hendes bøger er Sovjetunionens ideologiske og kulturelle undertrykkelse af esterne, ligesom hun er en stærk kritiker af den form for russisk kolonialisme, hun mener, stadig pågår den dag i dag i Ukraine og andre af det store lands nabolande.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mette Poulsen
 • Britta Hansen
 • Michael Friis
 • Erik Karlsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Henrik Brøndum
 • Steffen Gliese
 • Bjørn Pedersen
 • Katrine Damm
 • Kurt Nielsen
Mette Poulsen, Britta Hansen, Michael Friis, Erik Karlsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Henrik Brøndum, Steffen Gliese, Bjørn Pedersen, Katrine Damm og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjørn Pedersen

"Hvad er dit personlige yndlingssted i Europa, hvilket sted inkarnerer det bedste ved Europa?"

Jeg kan ikke lade være at perspektivere det Oksanen skriver om "følelsernes æra" og nationalismens romantisering, til sidste del af det ovenstående spørgsmål. For hvilke formodninger, hvilken præmis, hvilke forestillinger tager spørgsmålet egentlig udgangspunkt i, når det beder en person tage stilling til et sted der repræsenterer "det bedste ved Europa"? Er der her ikke netop et element af romantisering eller idealisering af det "europæiske", eller rettere en formodning om at der må være et sådan idealiseret sted, et lille "Ideal-Europa", der repræsenterer det bedste Europa og som den europæiske intellektuelle må kunne tage stilling til?

Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, Jes Balle Hansen , Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Da Danmark faktisk var et velfungerende velfærdssamfund, talte vi om, at Danmark var verdens bedste land - for danskere! For vi kunne jo konstatere, at andre med anden baggrund ikke var helt så begejstrede for det, vi havde skabt ud fra vore egne værdier og traditioner.
Vi forsøgte heller ikke at fortælle andre, at de skulle blive som os, vi dyrkede ikke benchmarking - men måtte henad vejen desværre opleve, at EUs harmonisering stillede danskerne dårligere, mens de fleste andre befolkninger langt henad vejen fik forbedret velfærd og retssikkerhed.

Mette Poulsen, Michael Friis, Lone Ibsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, nils valla, Torben Skov, Carsten Wienholtz, Brian W. Andersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

umiddelbart kan jeg godt følge dig Steffen, ingen tvivl om at visse aspekter ved EU har haft negativ effekt for danskerne,
især forbrugerbeskyttelsen er blevet markant ringere, på grund af reglen om at et produkt godkendt i 1 EU-land ikke kan forbydes i nogen lande,
jeg ville helt klart foretrække den omvendte harmonisering, nemlig at et forbud i et EU-land automatisk gælder i hele EU,
og så kunne en EU-domstol så evt tage stilling til sagen og ophæve forbuddet hvis det ikke er begrundet,
men jeg er ikke sikker på du har ret når du mener at de fleste befolkninger har fået forbedret velfærd og sikkerhed, nogen har vel men det er jo på baggrund af et ringe udgangspunkt.

Michael Friis, Thomas Tanghus, Erik Fuglsang, Niels Duus Nielsen, nils valla, Torben Skov, Brian W. Andersen, Trond Meiring og John Andersen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

Jeg bliver egentlig lidt deprimeret over at det er blevet aktuelt og nødvendigt med en debat om forskellene på nationalisme og patriotisme. Det er ikke så voldsomt mange år siden at et klart kendskab til disses definitioner og kendetegn var almenviden. Det er det bestemt ikke i dag og det er efterhånden en uhyggelig stor procentdel af de vestlige landes befolkninger, som tror at disse to ord er synonyme. Det er især bekymrende at denne misopfattelse er særligt udbredt blandt Millennials og Igens.

Michael Friis, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Rolf Andersen, Erik Fuglsang, Niels Duus Nielsen, Søren Ferling og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Hvor har hun ret.
"Vi har alle brug for at høre til et sted. Til vor egen stamme".

Uanset om man kan lide det udsagn, er det ikke desto mindre måden vi alle opfører os på.

Danske charterturister søger mod andre nede på den spanske strand.
Naboer sætter sig blandt naboer til byfesten.
Man holder gerne med fodboldholdet fra egen by.
Man holder med Danmark i melodigrandprix.

Bevares, det nok ikke alle der gør, men i hvertfald en stor del.

Men hvorfor trigger det os indvandrerne bosætter sig de samme steder?

Det er jo i den grad finurligt.
Først henviser vi indvandrerne til sociale boligområder, derefter , når de har bosat sig, betegner vi områderne for Ghettoer og skiller derefter indvandere ud igen. Og aldrig falder det nogen ind ghettoerne er indslusningen til Danmark. Vores måde leve på. Vores måde organisere os på.

Faktisk mener jeg ikke beboerne i gettoområderne er mere psykisk skrøbelige end andre.
Men jeg kunne godt forstille mig en kæmpe hurdle med psykisk ødelagte indvandere, hvis de alle blev adskilt og skulle leve spredt ud over samfundet.

Britta Hansen, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Fosberg, Alvin Jensen, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen, Rikke Nielsen, Erik Fuglsang og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Som patriot kan jeg kun være enig med Sofi Oksanen: Patriotisme handler altid om her og nu, for glæden ved at være dansker handler om det Danmark, som man kender og husker fra sine egen levetid. Som patriot føler jeg mig derfor opfordret til at gå på barrikaderne i disse år, fordi tosse-nationalisterne er i færd med at ødelægge alt, hvad der er godt ved Danmark.

I stedet for at ville bevare det frisindede og inkluderende Danmark, som min generation har taget for givet, fordi vi var så heldige at vokse op i 60'erne og 70'erne, vil nationalisterne genrejse Danmark og føre landet tilbage til en storhed, som landet aldrig har haft. Genrejser-nationalismen er og bliver den værste, for kigger man godt efter i historiebøgerne, er der sjældent noget af værdi, der kan genrejses, tværtimod. Der er jo en grund til, at vi forlod både den sorte skole, nazismen og fattiggårdene. Genrejserne lider af en nostalgisk længsel efter et samfund, som aldrig har eksisteret, eller i Stephen Colberts formulering: "Re-becoming the Greatness We Never Weren't".

PS: En enkelt faktuel rettelse: De ugriske sprog forsvinder ikke, fordi russerne er nationalistiske, men fordi små sprog simpelthen forsvinder, når de konfronteres med store sprog. Der er ingen, der længere taler det jyske sprog, som det blev talt i min barndom - jysk er mere eller mindre forsvundet som selvstændigt sprog. Så selv om man kan kritisere de nationalistiske russerne for meget, er de ikke sprogdræbere.

At små sprog dør er desværre en naturlig proces. Jeg kan da også godt blive lidt nostalgisk over, at et så udtryksfuldt sprog som jysk blev degraderet til en dialekt, og siden forsvandt, men det er nu engang hvad der sker, når de, der taler sproget, ikke selv aktivt vedligeholder det. Som så mange andre med et andet sprog end dansk som modersmål kan jeg forstå min barndoms sprog, men jeg kan ikke længere tale det.

Elisabeth Andersen, Alvin Jensen, Erik Fuglsang, Christel Gruner-Olesen og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er uvelkomne fremmede, der gør sig selv til fjender og skaber en nationalistisk reaktion fra "stammen".
Hvad er det modsatte af en nationalist i værste fald i den forbindelse ?

Kenneth Jacobsen

Fuld plade på nationalistbingoen til Leo! Tillykke.

Britta Hansen, Thomas Tanghus, Brian W. Andersen, Elisabeth Andersen, Alvin Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jan, da vi trådte ind i EF, var det stort set kun de skandinaviske lande - hvoraf vi var det eneste medlem i EF - der havde en statsbåret velfærd. I dag er det i højere grad alment udbredt med en grad af offentlig sikkerhed, selv i de forsikrngsbaserede systemer. Ligesom mange af landene faktisk også har skattefinansieret sundhed som os.
Men desværre kom der jo et paradigmeskifte indover udviklingen med først Maastricht og senere andre traktater, sidst og værst Lissabon - og den bureaukratiske tænkning og strømlining har reelt jo forhindret den benchmarking, som blev så populær: at offentlige systemer skal opretholde standarder for bl.a. at tvinge private til at underlægge sig den offentlige interesse i højere grad.

Ingen svar på mit spørgsmål. Nok lidt ubekvemt for venstreorienterede inter-nationalister, der helst ser vore grænser totalt ophævet, og EU statens oprettelse - eller hvad ?