Ugerevyen: Sass er mediernes skyld – det er lidt mere uklart hvordan

Ugen bød på to store udskiftninger: Henrik Sass Larsen bliver ikke finansminister og Åge Hareide fortsætter ikke som landstræner. Det var henholdsvis pressen og Peter Møllers skyld
Det er stadig muligt, at Henrik Sass Larsen bliver finansminister. Men det bliver ikke i denne omgang.

Det er stadig muligt, at Henrik Sass Larsen bliver finansminister. Men det bliver ikke i denne omgang.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Moderne Tider
15. juni 2019

Godt en million mennesker demonstrerede i Hongkong ved ugens begyndelse. De var – og er stadig – frustrerede over, at kineserne er ved at indskrænke deres frihed. Konkret handlede det om en ny lov, som skulle gøre det muligt at udlevere personer til retsforfølgelse i Kina, hvilket man frygter vil ramme demokratiaktivister.

Trods det store antal af demonstranter gik der noget tid, før de danske medier opdagede det. De havde nemlig travlt med at fortælle historier om, hvor Henrik Sass Larsen drak en øl. For ikke at glemme Jyllands-Postens forsidebasker om, at det er problematisk, at flere borgere i ghettoområderne er begyndt at stemme.

Man kan se det som et sundhedstegn for det danske demokrati, at den debat overhovedet fandt sted – så må de reelle problemer trods alt være til at overskue.

Hvad Sass angår, så kunne han drikke øl, fordi han ikke var med til forhandlingerne om en ny regering – og heller ikke skal være en del af den. Det skal han ikke, fordi han stadig er syg. Eller rettere: syg igen, for han var jo raskmeldt under valgkampen. Når Sass er syg igen, er det selvfølgelig mediernes skyld, fordi de har været så hårde ved ham, selv om ingen præcis har kunnet sige, hvad det er for nogle historier i valgkampen, som ikke burde være bragt.

Inden vi kommer for godt i gang, er det værd at huske, at Henrik Sass Larsen er kommet tilbage før. Man kan ikke udelukke, at han en dag vitterligt bliver finansminister og får muligheden for at tage hævn over de frie medier, så vi må hellere stoppe her.

Uventet udskiftning på landsholdet 

En mere uventet udskiftning fandt sted på landsholdet, da DBU onsdag kunne fortælle, at landstræneren fremover skal hedde Kasper Hjulmand. Ikke lige nu, forstås – Åge Hareide er ikke fyret og kan fortsætte, frem til kontrakten udløber efter EM i sommeren 2020. Han er en god løsning på den korte bane, sagde DBU-direktør Peter Møller. Men altså ikke på den lange.

Hareide har ellers ikke tabt med landsholdet i ordinær spilletid i 28 kampe i træk, men det er åbenbart ikke nok for DBU, som mente, at det var et godt tidspunkt at melde trænerskiftet ud et år før, det skal finde sted. Åge Hareide var ifølge Peter Møller – som havde givet sig selv en kommunikativt svær opgave – »ikke enig i timingen af udmeldingen,« og det kan man vel sådan set godt forstå her midt i en EM-kvalifikation. Hjulmand er i øvrigt ansat i DBU som konsulent frem til trænerskiftet.

Som komikeren Thomas Warberg skrev på Twitter:

»Jeg har ikke slået op med min kæreste, jeg har bare præsenteret en ny kæreste, som vil tiltræde i sommeren 2020.«

Spørgsmålet er, om Hareide bukker under for presset og siger op. Eller om han bliver og kæmper i trods. Og opildner spillerne. Og skaber en helt særlig gejst. Og vinder endnu et EM til Danmark som sin sidste gerning. GO, Åge!

Sejr for friheden og demokratiet 

For lige at komme ned på jorden igen så kunne DR berette, at Rasmus Paludan har kostet skatteyderne 100 millioner kroner i politibeskyttelse. Det var der mange, der hidsede sig op over, for man kunne have fået masser af sygeplejersker og P6 Beat for de penge. Eller en femtedel af en dyr kræftbehandling, fordi vi overbetaler medicinalindustrien – OK, det sidste var der ikke nogen, der sagde.

Kritikerne har ret i, at 100 millioner umiddelbart kan virke lidt pebret for at sikre én mands ytringsfrihed. De glemmer bare, at vi med de 100 millioner har frataget Paludan retten til at påstå, at han ikke har haft mulighed for at komme til orde, for det har han ved gud. Alle har hørt, hvad den mand havde at sige, og heldigvis var det kun et fåtal, som var enige.

På den måde kan det ses som en sejr for friheden og demokratiet, og som Ekstra Bladet skrev i en leder, så er 100 millioner faktisk billigt sluppet. Omkostningerne kan hurtigt blive meget større, hvis man begynder at begrænse friheden. Konflikten i Hongkong er et fint eksempel på det.

Ugerevyen

Ugerevyen giver dig et stærkt idiosynkratisk overblik over de mest interessante begivenheder i ugen der gik. Vi dækker både indland, udland og dyrenes verden.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Mediernes skyld, jeg ved ikke om man kan generaliserer det sådan, mere, mener så jeg, visse journalister i E.B og .på 24/7 bl.a., som tror, de kan fremme egen karriere ved at være barske hunde
og jagte deres ofre ubønhørligt, senest her Sass. Og den form har ikke været i orden.
Han kommer tilbage, ikke som politiker, men med anden form for rådgivning indenfor det parti han holder så meget af og har givet sit hjerteblod. Og han skal være velkommen.

Jens Winther

Det er naturligvis trist, at Sass Larsen har fået psykiske problemer. Men at tillægge medierne noget ansvar for det er latterligt og umodent.

Sass Larsen har ved flere lejligheder optrådt som tæskehold overfor partikolleger og overfor pressen. Offentligheden og pressen har en helt legitim interesse for ledende og toneangivende medlemmer i partierne. Stiller man op som politiker er det et forhold, man må acceptere. Det har Sass ikke altid villet - hvilket uundgåeligt har belastet forholdet mellem Sass og pressen.

Nu har Sass så erkendt, at han ikke et fit for en politikergerning og har sygemeldt sig. Fair nok, men det burde han have gjort for meget længe siden.

For kun 2-3 uger siden påstod Sass, at han var klar og kapabel til at påtage sig jobbet som finansminister. M ting er, at Sass ikke havde selverkendelse og dømmekraft nok til at indse, at han på ingen måde var klar. Manden var og er syg, så ingen kan forvente realisme fra ham. Men det er langt værre, at Mette Frederiksen støttede Sass’ udtalelser om at han var kapabel til at blive finansminister. Det tyder på, at Mette Frederiksen besidder en chokerende ringe dømmekraft! Hun burde have kunnet se, at Sass var ude i tovene og at det at gøre ham til finansminister (eller tildele ham et hvilken som helst ministerium) havde været en katastrofe for Sass Larsen, for regeringen og for landet.

Hun burde stille og roligt under 4 øjne have forklaret Sass at han burde sygemelde sig.

Thomas Tanghus, Katrine Damm, Tue Romanow og Herdis Weins anbefalede denne kommentar