Læsetid: 3 min.

Uigennemsigtighed om formandskampen er skadelig for EU. Vi har brug for åbenhed

Kampen om, hvem der skal lede den næste EU-kommission, er gået i gang. Vi stadig er langt fra en afklaring, om hvem det bliver, og det er uklart både, hvad der kvalificerer én til jobbet, og hvordan man får det. Den uigennemsigtighed er skadelig for EU
Hvis de europæiske befolkninger skal have tillid til processen bag udnævnelsen til unionens topposter, skal deg være synligt, hvad der foregår. Det er ikke nok at kunne heppe på kandidaterne, som her danske Margrethe Vestager.

Hvis de europæiske befolkninger skal have tillid til processen bag udnævnelsen til unionens topposter, skal deg være synligt, hvad der foregår. Det er ikke nok at kunne heppe på kandidaterne, som her danske Margrethe Vestager.

Yves Herman

8. juni 2019

En af grundene til, at kampen om kommissionsformandsposten får meget opmærksomhed, er, at processen omkring nomineringen er omgærdet af mystik.

Navne som den tyske europaparlamentariker, Manfred Weber, den tidligere hollandske udenrigsminister og næstformand i kommissionen, Frans Timmermans, den danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, og EU’s franske Brexit-forhandler, Michel Barnier, har været i spil. De udmærker sig især ved at være meget forskellige. Både i deres kvalifikationer og deres vej til posten.

Weber og Timmermans er spidskandidater fra henholdsvis kristendemokraterne og socialdemokraterne, Vestager er også en art spidskandidat, men én ud af en gruppe på otte spidskandidater, som de liberale stillede med (de liberale, som i øvrigt er imod spidskandidatprocessen). Barnier er ikke spidskandidat, men har meldt sit kandidatur og fremført sin erfaring som både minister og kommissær.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det gode ved EU-projektet er jo at hele processen med at udpege en kommisionsformand er så åben. Eller nej, lukket er vel ordet. Og lukkethed er god når man skal løse grænseoverskridende problemer.

Nå' men hvem skal vi ha som ny kommisionsformand. Skal det være Margrethe Vestager eller den tyske Manfred Weber?

Skal man være positivt stemt, og det skal man jo, EU er jo det eneste system som kan løse alle de problemer, som er grænseoverskridende..og alt det dér. Så hvis vi lægger positivt ud ligesom f.eks. TV2´s Lotte Meilhede, så er det, jeg vil gå med Weber. Og her kommer hvorfor.

Fordi, vi er rundt regnet 300 millioner mennesker i EU. Dvs. fratrukket den danske befolkning er der 295 millioner mennesker i EU, som ikke aner hvem Margrethe Vestager er. Mens der dog er en chance for at de ca. 80 millioner mennesker i Tyskland kender Weber, og det giver jo blot 220 millioner, som ikke aner at han eksistere....

Hermed en opfordring til hele den EU-glade venstrefløj. Hold med den kandidat nogle få i det mindste har hørt omend perifert om! Bak op om Manfred Weber som kommisionsformand!

David Joelsen

Hvad er der galt med en passende intro af hver kandidat, så nogle flere af de 200-300 mil borgere vidste hvem der skulle være næste kommissionsformand, nu hvor skattespekulanten fra Luxenborg stiger af.

Søren Knudsen

Det blir hverken Weber eller Vestager. Weber mangler den politiske tyngde. Hvorfor i al verden skulle man støtte en kristdemokrat fra Bayern, der ingen politisk erfaring har? Det blir heller ikke Vestager. Ikke fordi hun har lagt sig ud med Frankrig og Tyskland i Alstom-handlen, men fordi Danmark har for mange tåbelige forbehold. Tror personligt Michel Barnier er favorit.