Ursula Andkjær Olsen læser i sofaen, i sengen, i toget, i køkkenet, i ...

Informations ugentlige interview om læsevaner er i denne uge med den nyligt tiltrådte rektor på Forfatterskolen, Ursula Andkjær Olsen. Hun læser meget – og meget intenst. Senest har hun læst sig en hel tak mere nærsynet på bare en måned
Moderne Tider
29. juni 2019
Informations ugentlige interview om læsevaner er i denne uge med den nyligt tiltrådte rektor på Forfatterskolen, Ursula Andkjær Olsen. Hun læser meget – og meget intenst. Senest har hun læst sig en hel tak mere nærsynet på bare en måned

Sille Veilmark

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg ønsker for alle, at de en gang imellem vil læse en bog, men jeg ville aldrig ønske, at alle skulle læse den samme. Det ønske har jeg ikke i mig.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det at læse har i sig selv betydet så meget for mig, at det virker upassende at nævne én enkelt bog. Men jeg kan godt nævne mange. Jeg identificerede mig 100 pct. og helt patosfuldt (dvs. mere end forfatteren selv, vil jeg tro) med hovedpersonen Adrian Leverkühn i Thomas Manns Doktor Faustus. En komponist, der forskriver sig til djævelen – men måske er djævelen det reneste væsen? Det er en mulighed. Det var, da jeg gik i gymnasiet. Som barn læste jeg mest mystiske og eventyrlige ting, det går jeg meget ind for. Derudover Inger Christensen, Edith Södergran. De har møbleret mig om indeni. Nu kan jeg ikke stoppe igen. Nok en meget vigtig bog: Marcel Mauss’ antropologiske klassiker Gaven. Den åbner verden som det totale system af udvekslinger, den er.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Hmm, der må vel være nogle kandidater, men jeg kan ikke lige komme på nogen. Måske går jeg bare ikke i gang med en bog, hvis den virker lam.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg tror egentlig, at jeg har flere læsertyper indbygget. Jeg er både hverdags- og festlæser, kan man sige. Jeg kan læse effektivt og fokuseret. Senest jeg skulle læse rigtig meget på kort tid, viste det sig, at jeg på grund af for voldsom fokusering var blevet en hel tak mere nærsynet på en måned. Ha. Men jeg kan nok allerbedst lide en sådan lidt udsvævende læsning, hvor hver side, hver sætning sætter mig i gang med at tænke alt muligt, sender mig op i skyerne – dog tager det ret lang tid at læse på den måde. Til gengæld er det opløftende.«

– Hvornår læser du?

»Altså, jeg læser jo på mit arbejde hele tiden, men det er selvfølgelig i overvejende grad tekster, som endnu ikke er blevet til bøger. Derudover læser jeg i sofaen, i sengen, i toget. I køkkenet. Sikkert også i sammenhænge, jeg har glemt her.«

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her