Læserbrev
Læsetid: 2 min.

Brevkasse: Min datter gider ikke med i sommerhus

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Her er det ’Forælder i tvivl’, som ikke rigtig ved, om teenagedatteren skal tvinges med i sommerhus eller have lov at blive derhjemme – alene
Hvis du vil modtage ugens brevkassespørgsmål og -svar direkte i din indbakke, kan du skrive tilmelde dig længere nede på siden.

Hvis du vil modtage ugens brevkassespørgsmål og -svar direkte i din indbakke, kan du skrive tilmelde dig længere nede på siden.

Mia Mottelson

Moderne Tider
6. juli 2019

Min datter er 16 år og enebarn. I år har hun sagt, at hun ikke gider med os i sommerhus i uge 30. På en måde kan jeg godt forstå det, for vi er jo ikke ligefrem unge, og der plejer ikke at være andre på hendes alder deroppe. Så sjovt er det jo heller ikke for en 16-årig at gå ture med sine forældre.

Men jeg er også lidt nervøs for, hvad der vil ske, hvis vi siger o.k. til, at hun kan blive hjemme i lejligheden. Der har været vilde fester og masser af ballade i hendes 1.g klasse hele året. Og jeg frygter lidt, at muligheden for at være alene hjemme måske også spiller ind i forhold hendes manglende lyst til at tage med. Så sent som sidste år hyggede vi os deroppe.

Skal vi være strenge og tvinge hende med, eller skal vi give slip og krydse fingre for, at vi stadig har en hel lejlighed og en velfungerende datter, når vi kommer tilbage?

– Forælder i tvivl

Svar I

Hvorfor har I ikke fundet på noget, som I alle tre har lyst til? Der er vel masser af muligheder, og hvis der er én ting teenagere godt gider, så er det at være med til at bestemme.

Hvis økonomien eller alt muligt andet lægger begrænsninger på den type løsninger, så lad hende da blive hjemme. Hvis der er én anden ting, teenagere godt kan lide, så er det at få lov at tage ansvar. Hvis der bliver ballade, ved hun jo, at hun ikke får lov til at være alene hjemme så lang tid igen en anden gang.

God sommer

– Mette-Line Thorup

Svar II

Det er fuldstændigt forståeligt, at jeres datter ikke gider en uges ørkenvandring med jer i et dødssygt sommerhus, hvor støvet hænger tungt i luften, når hun nu har øjnet chancen for at lege voksen hele den kilometerlange, store, uendelige, virkeligt fede uge 30 for sig selv.

Selvfølgelig skal I ikke tvinge hende med. Laver hun ulykker, mens I er væk? Uden tvivl. Det ritual skal alle prævoksne igennem, ligesom I hver især selv gjorde – og overlevede – da I selv var teenagere.

Som forældre skal I to ting: For det første skal I vise jeres datter, at I har tillid til hende. For det andet skal I give hende den tryghed, at hun er stensikker på, at I samler hende op, når det går galt.

Husk at have mobilen tændt, og overvej eventuelt at tage lidt tidligt hjem fra sommerhuset den sidste dag, så der er tid til at gøre hovedrent inden første arbejdsdag. Vær forberedt på, at der nok skal gøres rent mærkelige steder.

– Bo Elkjær

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

… og nogle gider ikke formulere sig korrekt hverken i brødtekst eller overskrift.

Kim Houmøller, Daniel Joelsen, Mads Glud og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

et forældrepar diskuterede en gang hvad tid teenagedatteren skulle komme hjem om aftenen fra en bytur, moren ville have hende hjem tidligt, og da faren sagde til moren at hun var for hård og skulle tænke på, hvordan hun selv var i den alder, sagde moren: Det kan jeg godt huske, hvorfor tror du, jeg ville have hende tidligt hjem?

Henning Kjær

For en hel del år siden, ville min nevø ikke med sine forældre på ferie. Det endte med en kedelig ferieuge, hvor han var alene hjemme, for alle hans kammerater tog selv på ferie med deres forældre.

Birte Pedersen, Erik Fuglsang og Sofie Jørgensen anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Hvordan kan det være, at man altid sidder med en fornemmelse af, at spørgsmålene er nogle, redaktionen selv fabrikerer?

Marie Jensen, Henrik Rasmussen, Flemming Berger, Steen Sohn, Torben K L Jensen, Erik Fuglsang og Tino Rozzo anbefalede denne kommentar

@Christian Har det ikke altid været yngste-elevens opgave på aviserne at lave brevkassespørgsmål og horoskoper?

Christian De Thurah

Søren Bro
Måske er det forklaringen.

Søren Kristensen

@Maj-Britt Kent Hansen
Den forkortede sætningsbygning, som bruges i overskriften, er en særlig midtsjællandsk dialekt. Den er mest udbredt i omegnen af Roskilde - Lejre, blandt børnefamilier med teenagere, hvor den stadig kan høres, selv om den havde sin storhedstid i midten af halvfemserne, inspireret af de korte SMS-beskeder, der dengang var noget nyt og spændende.
Bare lige for at sige, at der er ingenlunde tale om hverken sproglig uformåenhed eller dovenskab, men tvært imod om en social markør: kernefamilie med stort K. Læg mærke til der også står "deroppe" om sommerhusets placering. Det kan næsten kun betyde Skagen eller Nordsjælland, med andre ord: succes.

Men for vidt dilemmaet. Selvfølgelig skal datteren tvinges til at tage med, lige om lidt kan hun ikke tvinges til noget som helst! Det er med andre ord sidste chance.

Maj-Britt Kent Hansen

Søren Kristensen - tja, det er da en mulighed, at det er en midtsjællandsk dialekt. Men dermed skal denne sætningsbid "i forhold hendes manglende lyst" vel så også placeres i omegnen af Roskilde?

Eksemplerne stritter dog i mine øjne i forhold til resten af teksten, der er standarddansk.