Brevkassen: Min søster orker ikke mine unger

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Her er det den trætte, der snart skal i sommerhus med blandt andet sin søster og sine børn, men er ked af, hendes søster ikke går op i børnene – og hun er i tvivl om, hvad hun skal stille op
Hvis du vil modtage ugens brevkassespørgsmål og -svar direkte i din indbakke, kan du skrive tilmelde dig længere nede på siden.

Hvis du vil modtage ugens brevkassespørgsmål og -svar direkte i din indbakke, kan du skrive tilmelde dig længere nede på siden.

Mia Mottelson

Moderne Tider
27. juli 2019

Mine børn er tre og fem, og vi skal en uge i familiens gamle sommerhus med mine forældre, min søster og hendes kæreste. De har ikke børn.

Jeg har været igennem en hård skilsmisse, og mine forældre har hjulpet mig meget siden. Men min søster, som bor i den anden ende af landet, har de sidste gange været utilfreds med, at samværet bliver på mine børns præmisser.

Det har vi haft flere uskønne skænderier om.

Jeg kan ikke bede mine unger sidde stille og holde mund i en uge. Min søster kunne aldrig drømme om at stå op og lave havregrød til mine unger og lade mig sove.

Hun har også udtrykt, at jeg burde takke hende for at bruge tid med dem. Det vil jeg ikke være med til, og i øvrigt synes jeg, hun er en dårlig holdspiller. Så, hvor meget hensyn kan jeg bede min familie tage, når vi skal i sommerhus sammen?

Svar I:

Det lyder som opskriften på en uge med dårlig stemning i sommerhuset. Samtidig gætter jeg, som selv farmor, på, at dine forældre glæder sig til at være sammen med børn og børnebørn, så min første indskydelse: At du og børnene kunne forklare dem situationen og blive væk, vil skuffe dem.

Derfor er der ingen vej udenom: Du må på forhånd planlægge nogle af dagene sammen med børnene: Er der udflugtsmål i nærheden, som små børn kan have glæde af? Kan dine forældre tage dem med på udflugt eller bare til stranden? Og dernæst må du tage en snak med din søster og forklare hende, at det og det har du planlagt, og hun behøver ikke at deltage. Hende og kæresten kan vel tage nogle ture på egen hånd, de behøver jo ikke at gøre det samme som jer.

Fordelen ved ferie er ikke mindst, at tiden er mere fleksibel end ellers. Og at børn godt må få en ispind og noget legetøj tidligt om morgenen, mens du slapper lidt ekstra af. Så kan de spise havregrøden senere.

På den måde har I forhåbentlig alle fået luft nok til, at I kan tilbringe noget af tiden sammen uden at gå hinanden på nerverne.

– Karen Syberg

Svar II:

Det er ingen overraskelse, at børn i den alder er krævende og fylder i et sommerhus. Det overraskende er, at din voksne søster gør det samme.

Jeg synes, hun lyder lidt egoistisk og forkælet. Det er én uge i løbet af et år, at hun skal tage sig sammen og give en smule kærlighed til sine nevøer/niecer – hvis ikke for din skyld, så i det mindste for deres. Ungerne er de eneste, der ikke selv kan vælge, hvor de vil holde ferie eller med hvem.

Præmissen for at have et familiesommerhus er, at man her kan samle familien, og her indgår dine børn jo åbenlyst. Hvis din søster ikke kan indordne sig under den præmis, må hun blive væk i den uge, dine børn er der. Alternativt vil jeg foreslå, at I laver nogle ture ud af huset. Den ene dag kan du og dine børn tage på tur, den anden kan din søster og hendes kæreste tage på tur. På den måde er i alle sammen i sommerhuset med jeres forældre, men samværet mellem søster og børn bliver mere doseret. Jeg håber, du og dine unger får en god sommer!

– Anders Rye Skjoldjensen

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Børn er en naturkraft og sommerhus er på børnenes præmisser, det er det bare og den der ikke forstår det får en elendig sommer. Med mindre, selvfølgelig, at man tager i sommerhus uden børn. Måske skulle du skære det ud i pap for din søster, inden i tager afsted. Så kan hun jo selv vælge hvad hun vil.

Lise Lotte Rahbek

Familiesommerhusferie og NU skal vi allesammen hygge os! .... det er sgu værre end julen. Det varer længere.

Line Thy, Rolf Andersen, Kim Houmøller, Henriette Bøhne, Thomas Tanghus, Erik Fuglsang og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Ulrika Hardt

Det lyder som at brevskriveren forventer en omsorg fra sin søster som hun ikke får - en hård skilsmisse, et ønske om at søsteren tager sig af børnene, så hun selv kan få lidt fri.
Nu er det sådan at det er vanvittig dårligt at definere et søskendeforhold eller f. eks. et venskab ud fra ens egne behov. Måske har søsters et hårdt arbejde og har stærkt brug for ro - hvem ved.
Brevskriveren må klare sine børn selv, måske med hjælp fra sine forældre og så tage søsteren som hun er og ikke have en masse forventninger.

Line Thy, Minna Rasmussen, Rolf Andersen, Else Marie Arevad, Hans Houmøller, Randi Christiansen, Thomas Tanghus, Erik Fuglsang og birgitte andersen anbefalede denne kommentar

Din søster må jo ligesom acceptere at der er 2 børn i sommerhuset eller blive væk. Så simpelt er det.

Randi Christiansen, Torben Skov og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Måske kunne man også overveje at tage i sommerhuset i forskellige uger i erkendelse af, at der ikke kommer noget godt ud af intenst samvær i en HEL uge.

Line Thy, Else Marie Arevad, Hans Houmøller, Mads Jakobsen, Henriette Bøhne, Randi Christiansen, Thomas Tanghus og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Prøv at tage på familie-ølejr. Der er der både flere voksne og flere børn, så der er masser af gode muligheder for snak på kryds og tværs og andre børn at lege, spille o.lign.
Uanset vejret venter der gode oplevelser, netop fordi man er mange.
Løbet er sikker tkørt i år, men start planlægningen nu af næste års ferie. Og få så det bedste ud af det i år, og som ovenfor skrevet, så er dine børn jo ikke din søsters. Måske synes hun også mere om dem, hvis der ikke ligger en masse forventninger.
jeg håber, I alle får en god ferie.

Erik Fuglsang

Hvis den ene søster + kæreste tager i sommerhus for at slappe af, komme ned i gear, læse romaner, se Tour de France i fred og ro, drikke lidt rødvin, sove middagslur, gå ture og hyggesnakke...og den anden søster og de glade unger kommer i sommerhus for at lege, tumle, grine, støje, se børne-tv mv. ...og de stakkels forældre aner ikke deres levende råd om, hvordan familieidyllen og harmonien sænker sig over det gamle sommerhus med de tynde vægge, ja så har vi balladen...

God sommer trods alt.:)

Hans Houmøller, Randi Christiansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Havde du seriøst forventet, at din søster skulle stå op og lave havregrød til dine børn?

Line Thy, Minna Rasmussen, Rolf Andersen, Flemming Berger, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Henriette Bøhne og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Søren Kristensen
27. juli, 2019 - 08:56

"Børn er en naturkraft og sommerhus er på børnenes præmisser, det er det bare og den der ikke forstår det får en elendig sommer. "

Hvor kommer det lige fra, og hvor står det lige skrevet, at "sommerhus er på børnenes præmisser, det er det bare" ?

Line Thy, Hans Houmøller, Lise Lotte Rahbek, Herdis Weins og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Maud Margrethe

Det lyder som et “hus”, med flere krav om at blive “passet”, end der er voksne til?
Hvis søster vælger familieferie i et sommerhus med små børn, er det jo nok ikke de små børn, der skal forsøde mosters liv? Men søster og mormor og morfar ?
Og sådan gælder det for alle de andre voksne .
Er Familieferie for at blive forkælet selv, eller for at forkæle andre?

Hans Houmøller

Der er vel forskel på at tage hensyn til børnene, og så at lade opholdet være på deres præmisser. Meningen er vel, at alle skal have en god oplevelse.

Visse, ikke alle, moderne forældre har en forventning om, at deres børn bare skal have lov til at fylde det hele uden hensyntagen til andre. Visse, ikke alle, moderne forældre har det med ikke at ryddet op efter sig selv og deres børn i forventningen om, at det gør de andre, de deler hus med.

Line Thy, Minna Rasmussen, Erik Fuglsang, Helle Walther og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Har du spurgt dig selv hvorfor ? Måske er dine unger ikke så nemme og søde og velopdragne, som du selv ser dem. Børn i dag er på 24/7. Når jeg har børnebesøg, og gør virkelig meget for at hygge og aktivere dem. Så oplever jeg at fem minutter har det interesse, så skal der ske nyt. Deres interesse ligger i Ipad, og så afbrydes der konstant. Kan du genkende det ? Tror du og din søster skal snakke og lægge nogle faste rammer, eller undlade fælles ferie i sommerhus. Jeg er som en klud bagefter.
Og jeg har dog haft med børn at gøre i over 40 år i mit liv. Og nydt det. Børn idag er bare anderledes. De vil være midtpunktet hele tiden og de er opdraget til det.

Line Thy, Rolf Andersen, Hans Houmøller og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

@ Erik Fuglsang
Det er skriften på væggen, som også ovenfor anført: "børn i dag er bare anderledes. De vil være midtpunkt hele tiden og de er opdraget til det." Derfor er det også klogt at tage udgangspunkt i den virkelighed og det kan gøres mere eller mindre subtilt. Hele ideen med "sommerhus" plejer jo at være noget med at efterleve en mere fri livstil, suspendere snerrende regler og gøre som man har lyst til (for de voksnes vedkommende under hensyntagen, naturligvis). Forestillingen om det fri liv i sommerhuset er en filosofi der appellerer naturligt til børn, især når de ikke har skole, sport og hvad der ellers optager dem, til at planlægge deres tid. Men selvfølgelig kan de ikke administrere så megen pludselig frihed (hvilket også kan være et problem for de voksne) og de begynder hurtigt at kede sig. Altså er børn endnu mere krævende i sommerhuset end de er til hverdag. Man kan også sige det på en anden måde: tager du børn med i sommerhuset, så er du selv ude om det - eller lidt pænere: så er det dem der er præmissen. Det er det bare.

ingemaje lange, Hans Houmøller, Erik Fuglsang og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

I "gamle dage" fik børnene jo bare én på kassen, så holdt de kæft.
Men sådan er det heldigvis ikke i dag.

Erik Fuglsang

Søren Kristensen
28. juli, 2019 - 08:55

Tak for dine uddybende betragtninger. Det hjalp med at kaste lys over "sagen".
Jeg er hverken "sommerhus- eller børneekspert", men dit ræsonnement lyder bestemt ikke helt hen i skoven. Snarere tværtimod. Og det lyder også plausibelt, at børn er endnu mere krævende i sommerhuset, end de er til hverdag, hvilket sikkert i forvejen kan være noget af en mundfuld.

Det, som jeg personligt har det svært med, er, at "børn skal være midtpunkt hele tiden, og at de er opdraget til det".
Hvorfor opdrager "vi" lille Frida og lille Hans til KONSTANT at være verdens midtpunkt ?

I mine øjne skal børn naturligvis mødes med kærlighed, opmærksomhed og en vis portion rummelighed. Meeen - og med fare for at lyde som onkel ond og få hele pædagogkorpset på nakken - børnene skal vel også lære at tage bare en lille smule hensyn til deres omgivelse ?. Ellers bliver de vel fuldstændig utålelige at være sammen med ? Og det er vel heller ikke nogen skade til, at de lærer at kede sig lidt ? Det skulle være så befordrende for opfindsomheden og kreativiteten, har jeg hørt.

God søndag. Min skal ihvertfald ikke tilbringes med små børn i sommerhus :-)

Line Thy, Thomas Tanghus og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben Agersted

Med så mange negative forventninger anbefaler jeg, at I dropper tanken om fælles ferie, sommerhus eller ej. Stakkels bedsteforældre, der i forvejen har investeret kræfter i, at lette en hård tid for dig og dine børn, stakkels børn, der garanteret bliver umulige i en anspændt stemning, stakkels dig, der kommer til at sidde som den berømte lus mellem to negle. Søster har sit på det tørre, hun har "kun" sig selv og kæresten at tage hensyn til, og gider hun ikke "lugten i bageriet" kan hun vende ryggen til og skride, mens hun giver dig og ungerne skylden for sin mislykkede ferie.

Torben Agersted

Med så mange negative forventninger anbefaler jeg, at I dropper tanken om fælles ferie, sommerhus eller ej. Stakkels bedsteforældre, der i forvejen har investeret kræfter i, at lette en hård tid for dig og dine børn, stakkels børn, der garanteret bliver umulige i en anspændt stemning, stakkels dig, der kommer til at sidde som den berømte lus mellem to negle. Søster har sit på det tørre, hun har "kun" sig selv og kæresten at tage hensyn til, og gider hun ikke "lugten i bageriet" kan hun vende ryggen til og skride, mens hun giver dig og ungerne skylden for sin mislykkede ferie.

Lige så vel som besteforældre eller søskende ikke kan forvente at få børnebørn eller søskendebørn, kan forældre ikke forvente, at egne forældre eller søskende skal kunne overkomme éns børn. Tilvalg af børn er helt og holdent éns eget.
Jeg siger ikke, at børnene ikke skal have lov at være der, selvfølgelig skal de det. Men søsteren skal selfølgelig også have lov, også selvom hun har valgt børn fra.
Jeg har to nevøer og en niece, og heldigvis er deres respektive forældre helt med på, at jeg ikke er til børn; jeg kan simpelthen kun overskue børn i begrænsede mængder. Det er derfor vigtigt at forventningsafstemme; jeg er sammen med mine nevøer og niecer, men det er i kortere perioder, og jeg er ikke med til at passe dem. Det kan ordnes med planlægning, og sammen kan vi have en uges ferie, uden at nogen ikke kan holde ud at være i sommerhuset.