Læsetid: 10 min.

’Homeless Souls’ på Louisiana: Det kræver saglighed at lave god kunst om migranters tragedier

Der er stærke og tankevækkende værker at komme efter på Louisianas nye udstilling om landflygtighed og migration, om end ikke alle værkerne lykkes lige godt med at fremkalde nye måder at tænke over tingene på. I hvert fald ikke, hvis man spørger migrationsforskeren Sine Plambech, som vi tog med på museum
Der er stærke og tankevækkende værker at komme efter på Louisianas nye udstilling om landflygtighed og migration, om end ikke alle værkerne lykkes lige godt med at fremkalde nye måder at tænke over tingene på. I hvert fald ikke, hvis man spørger migrationsforskeren Sine Plambech, som vi tog med på museum

Louisiana Museum

13. juli 2019

Det værk, der begejstrer migrationsforsker Sine Plambech mest på Louisianas nye udstilling om eksil og landflygtighed, Homeless Souls, består af et mange meter langt langbord med forskellige officielle dokumenter lagt op på rad og række. »Blodets ret« hedder det.

Jeg har inviteret Sine Plambech med for at høre, hvordan udstillingen ser ud med en migrationsforskers øjne. Hun er antropolog og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, hvor hun forsker i migration og trafficking. Derudover laver hun dokumentarfilm, senest Hjertelandet sammen med Janus Metz om thailandske kvinders migration og ægteskaber.

Undervejs i udstillingen har Sine Plambech bemærket, at der er meget fokus på rejsen over Middelhavet. Både i mange af de tretten værker, der udgør Homeless Souls, og generelt i den samtidskunst, der tematiserer flugt og migration – fra det skibsvrag, der p.t. udstilles på Venedigbiennalen, som mellem 700 og 1.100 mennesker døde om bord på, til kinesiske Ai Wei Weis installation Soleil Levant med redningsveste, der har været båret af bådflygtninge.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Louisiana er et fredligt smukt beliggende museum i Humlebæk.

Christiansborg var muligvis en breder ramme for denne udstilling, hvor blodet ikke er tørt på bødlernes hænder.

En massegrav er ved at forme sig i Middelhavet, og det er europæisk politik, der står med ansvaret.
Professor i EU-politik ved Københavns Universitet Marlene Wind udtaler:

”Kynismen har sejret, både i europæisk politik og i de enkelte EU-lande. Der er simpelthen ikke længere politisk vilje i EU’s medlemslande til at hjælpe folk i nød.”

Jesper Bjarnesen, migrant- og konfliktforsker ved Nordiske Afrika Instituttet i Uppsala, udtaler:

”EU-landene har valgte den mest kyniske, ineffektive og populistiske måde at løse problemet med bådflygtningene på.”

European Parliament.
The concept of 'climate refugee' Towards a possible definition.

“One of the key challenges in securing protection for those affected by displacement as a result of climate change lies in the complexities involved in defining the term 'climate refugee', while also taking the pre- existing discourse surrounding the Refugee Convention and previous attempts to define 'environmental refugees' into account.

Despite the likelihood of a growing number of climate refugees, there is no international legal recognition for such a group, even if the term 'environmental refugees' has been in use since the 1970s; the International Organization for Migration (IOM) estimates that there could be as many as 200 million such refugees by 2050.

The meaning of the term 'climate refugee' is most uncertain in the context of law and practice. The core issue here has to do with the effectiveness of rights and the legal certainty. Where there is no legal provision for an individual right because the subject matter is not covered by law, then the individual cannot be guaranteed international protection as a matter of law.”
Link: http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/621893/EPRS_BRI(2018)621893_EN.pdf

Husk på ved fortsat stigende CO2 udledning og der er ‘absolut’ ikke udsigt til andet, der kommer ikke tilstrækkelig bæredygtig energi til samlet set global økonomisk vækst, herved estimeres det at der kommer 200 millioner nye klimaflygtninge de kommende få år, ikke kun fra og omkring ækvator, men primært der fra, da ekstremt vejr frekvensen stiger og eksistensgrundlaget forsvinder.

Dette estimerede antal flygtninge stiger i takt med CO2 koncentrationen stiger i atmosfæren og den samlet set globalt stigende opvarmning af kloden.

Der burde naturligvis tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

“Sea-Watch redder dem, Europa helst så drukne i Middelhavet.”
Vinder af Politikens Frihedspris 2017.
Link: http://politiken.dk/udland/art6150208/Sea-Watch-redder-dem-Europa-helst-så-drukne-i-Middelhavet

6 July 2017
"Those trapped in Libya are vulnerable to human rights violations and abuses including killings, torture, rape, kidnappings, forced labour, and arbitrary and indefinite detention in cruel, inhuman and degrading conditions."

Amnesty International
Link: https://www.amnesty.org/en/press-releases/2017/07/central-mediterranean-...

‘Cruel European migration policies leave refugees trapped in Libya with no way out.’

12 November 2018

“A year after shocking images purporting to show human beings being bought and sold in Libya caused a global outcry, the situation for migrants and refugees in the country remains bleak and in some respects has worsened, said Amnesty International.”
Link: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/11/cruel-european-migration-...

Philip B. Johnsen

PS.
Et det muligvis politisk ekstreme højrefløjs kunst anno 2019, at få omdøbt desperate klimaflygtninge i nød til at handle om:

Hvad sker der? En udskiftning af det danske folk??
Citat Dansk Folkepartis stifter Pia Kjærsgaard.

Rapport: Den ekstreme højrefløjs sprogbrug siver ind i mainstreampolitik.
Link: https://www.berlingske.dk/danmark/rapport-den-ekstreme-hoejrefloejs-spro...

Pseudo økonomi og hjernevask kunsten et årelangt gruppepres til indoktrinering, som ‘ikke’ appellerer til personlig dømmekraft eller selvstændig tænkning, ligesom en saglig diskussion af indholdet undgås.

Det bør fortsat huskes på, at hvis f.eks. ikke man politisk ønsker at skulle forholde sig til et ‘ekstremt’ stigende antal klimaflygtninge, burde vores folkevalgte politikere naturligvis stoppe med at producere klimaflygtninge.

Tak til Louisiana.