Hver uge henover sommeren samler Informations redaktion et potpourri over begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Vi kalder det Ugens ...
Ugens dyrevenner
Mathias Sindberg
Vi må for guds skyld ikke glemme dyrene. Slet ikke de nuttede dyr. I denne uge har Danmark fået et særligt dyrepoliti, som blandt andet skal bekæmpe ulovlig handel med hundehvalpe og truede dyrearter.
Dansk Folkeparti har i årevis kæmpet for en hårdere linje over for dyrekriminalitet, og det lykkedes altså partiet at få den nye politistyrke på finansloven i 2019.
Det er ikke første gang, at politisk populisme ender som et praktisk problem i en offentlig institution. I Rigspolitiets pressemeddelelse gør centerchef Erik Terp sig heller ingen anstrengelser for at pege på store samfundsproblemer, som den nye politiafdeling skal håndtere:
»Oprettelsen af de nye, specialiserede enheder er udtryk for det brede politiske fokus, der er på dyrevelfærd,« udtaler han.
Ugens magtmenneske
Kristian Villesen
Det har været ugen, hvor mennesker, som vi ikke har stemt på og stort set ikke kender, er blevet tildelt enorm magt.
I EU kunne man ikke blive enige om nogen af de kandidater, som partierne inden valget havde sagt var deres spidskandidater til posten som formand for kommissionen – selv om der var flere kvalificerede iblandt.

Derfor endte man med at hive en, der hedder Ursula von der Leyen, ind fra højre. Hende er der ikke rigtig nogen, der kan finde noget positivt at sige om, andet end at det da er meget godt, at hun er kvinde.
Det er Martin Rossen ikke, men herhjemme blev han tildelt en ekstremt magtfuld rolle som leder af et nyt sekretariat i Statsministeriet.
Rossen, som er omtrent lige så ukendt for danskerne som Ursula von der Leyen, har været den centrale figur på holdet bag Mette Frederiksen, og nu får han altså sin belønning i form af rå magt i centraladministrationen.
»Nu er det Martins tur,« som socialdemokraterne siger.
Ugens racist
Kristian Villesen
Rasmus Paludan blev torsdag idømt 14 dages betinget fængsel for at overtræde straffelovens § 266 b, også kendt som racismeparagraffen. Østre Landsret stadfæstede dermed byrettens dom.
Det var en video, der blev offentliggjort på Stram Kurs’ YouTube-kanal, hvor Paludan udtaler sig om intelligensen hos de sorte borgere i Sydafrika, der var omdrejningspunktet for sagen, som Paludan nu overvejer at forsøge at få prøvet i Højesteret.
Men indtil videre kan man med ro i sindet – og uden at risikere sagsanlæg fra den iltre partileder – kalde Paludan for racist.

Ugens søde unge
Katrine Hornstrup Yde
Tillykke til studenterne, hvis hujen på vognene stadig runger i vores ører.
Vi er nogen, der husker de efterfølgende sabbatår (flertal!) som en langstrakt og lystig moonwalk fra ét stadie til det næste. Men tre unge kvinders vidunderlige dokumentarserie på dr.dk, Limbo – når sabbatår er fucked, fortæller noget andet og samtidstypisk: At friheden er blevet til uoverskuelige forventninger til selvrealisering.

Paradokset er, at samme kvinder ikke er så initiativløse som deres jævnaldrende: De har i hvert fald egenhændigt filmet herlige scener fra deres år med ulyst og initiativløshed, og resultatet smager af starten på en karriere. Men som portræt af trist-komisk friheds-spleen i konkurrencestaten bør serien stadig ses af alle forældre og søde unge uden anelse.
Ugens ...
Hver uge henover sommeren samler Informations redaktion et potpourri over begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Vi kalder det Ugens ...
Seneste artikler
Beverly Hills 90210 forsøger at gøre comeback, mens Kristian Jensen står midt i den borgerlige nedsmeltning
10. august 2019Beverly Hills 90210 vender i denne uge tilbage. Et genoplivningsforsøg med en slidt præmis. Samtidig måtte Venstres Kristian Jensen i denne uge sande, at også han havde brug for genoplivning midt i den borgerlige nedsmeltning. Vi dykker ned i ugen, der gikEr A$AP Rocky lidt som Olof Palme?
3. august 2019Kan man betale en demonstrant? Og andre spørgsmål redaktionen har stillet sig selv i denne uge. Én ting betvivler vi ikke: Det er en god idé at tale mere om kønsorganers indretningTrump viser sig som ugens homeboy i sin kamp for at få A$AP Rocky på fri fod i Sverige
27. juli 2019Guttermanden Donald Trumps forsøg på at komme rapperen A$AP Rocky til undsætning kvalificerer ham til ugens ven. Broderskabet mellem kendispræsidenten og et af hiphoppens store navne kan dog ikke få rapperen ud af kløerne på det svenske retsvæsen
Jeg troede den nye regering havde sat som sit første mål at få rullet alle DF's fjollede tiltag tilbage.
/O
Hvis så bare dyrevelfærden kunne udstrækkes til også at gælde de såkaldte produktionsdyr, men de skal jo bare fortæres, så det er jo noget helt andet - åbenbart :-(
Måske kunne hensynet til nuttede dyr også gælde for nuttede mennesker.
@Katrine Damm
Jeg er helt enig i at vi behandler vores "produktionsenheder" ligesom alt for dårligt, specielt fordi vi efterhånden ved at de har en form for bevidsthed. Sammen med alt muligt andet har det fået mig til at tænke:
Hvis vi kunne behandle husdyrene bedre, men det ville resultere i at vi ikke kunne producere næring nok til alle mennesker, skulle vi så gøre det eller ej? Hvad ville være den moralsk rigtige handling?
Betragt spørgsmålet som et hypotetisk tankeeksperiment. Det er for bøvlet at prøve at argumentere for om bedre forhold for husdyrene vil reducere fødevareproduktionen, og jeg ved ikke 100% sikkert om det er sandt, men det ændrer ikke på det bagvedliggende etiske spørgsmål. For en god ordens skyld så har jeg ikke selv noget entydigt svar på spørgsmålet.
Jeg kunne også spørge mere generelt: Hvor meget er du villig til at fucke naturen for at sikre din egen overlevelse? Hvor meget lidelse er du villig til at acceptere for at sikre din egen magelighed?
(Jeg ved ikke hvor ordet "ligesom" dukkede op fra :)
He he, Morten Balling, kunne heller ikke helt forstå 'ligesom' i den sætning - nogen gange overtager ordforslag-funktionen magten ;)
Umiddelbart forekommer det mig ret enkelt: Spis - meget - mindre kød, og spis fra dyr, der har haft et anstændigt liv.
Jeg kan ikke huske tallene, så nu skyder jeg fra hoften:
Lad os fx sige, at der går 10kg grøntfoder til at producere et kg kød, så spis grøntfodret selv i stedet for at lade det passere gennem et dyr.
Er det ikke noget med op mod 80-90% af DK landbrugsarealer, der bliver brugt til at dyrke dyrefoder...
@Katrine Damm
Ift. dyrevelfærd er der ikke nogen tvivl. En gris er af nogen forskere blevet vurderet til at have en bevidsthed nogenlunde svarende til et tre-årigt barn. Og grises intelligens er ligesom andre arters normalfordelt. Der findes også kvikke grise.
Ift. foder, så har jeg set tal helt op til 32 kg hvede til ét kg oksekød. Danmark er et relativt specielt lille landbrugsland. Globalt bruger vi ca. 2/3 af det samlede landbrugsareal på græsning. Det er dog væsentligt at forstå, at en hektar ikke bare er en hektar. Den jord vi bruger på græsning er typisk jord som ikke kan bruges til korn fordi jordens næringsindhold er for lavt. Hvis man vil hæve det skal man pumpe gødning ud over marken (og ned i grundvandet), og gødning løber vi tør for indenfor overskuelig fremtid.
Der er i princippet ikke noget galt med at spise andre organismer. Sådan er naturen indrettet, og selv en plante er levende. Det som ikke er ok er at vi behandler dyr dårligt for at producere mere og billigere. På den anden side er det nødvendigt at producere meget, ford vi er blevet sygko mange mennesker. Vi har på stort set alle områder malet os selv op i et hjørne, og her gik vi bare og anede ingenting, mens vi malede løs :)
Rettelse: 32 kg hvede => 32 kg foder
Jeg tænkte nu - også - på soya, som vi også dyrker meget af i DK - mener jeg at have læst - og importerer i stor stil langt væk fra til dyrefoder...