1. Du vil for altid se anderledes på din læge
Dr. Christopher Duntsch er hjernekirurg. Og bindegal og på LSD. Over en toårig periode opererede han 38 patienter i og omkring den amerikanske by Dallas og efterlod 31 lammet eller på andre måder alvorligt syge og to døde. ’Dr. Death’ var det navn, han blev kendt under, og en af sidste års mest creepy podcasts fortæller historien om ham, hans patienter og – ikke mindst – det amerikanske sundhedssystem, der fejlede og desværre nok vil gøre det igen. Serien er skabt af podcastproducenterne Wondery, der de seneste år har stået bag nogle af de mest velproducerede podcastserier derude, herunder Over my Dead Body og senest The Shrink Next Door – begge et lyt værd, men skal du vælge, så snup psykiaternaboen.
Dr. Death (Wondery)

2. Hvis du ikke allerede er fan af Monica Lewinsky
Jeg havde faktisk totalt glemt, hvad Whitewater-skandalen gik ud på. Jeg havde fortrængt Paula Jones. Og jeg ved faktisk ikke, om jeg nogensinde har vidst, præcis hvor snarrådig Monica Lewinsky var, da FBI forsøgte at presse hende til at medvirke til Bill Clintons fald. Slow Burn hedder Slate Magazines undersøgende podcastserie. Første sæson foldede historien om Watergate ud, anden sæson hedder The Impeachment of Bill Clinton, hvori værten, Leon Neyfakh, tager os med tilbage til en ikke særlig fjern fortid, der dog virker som det forrige århundrede, fordi den politiske kultur i USA har ændret sig så fundamentalt siden 1990’erne. (Og var der nogen, der sagde #MeToo?)
Slow Burn: The Impeachment of Bill Clinton (Slate Magazine)

3. En ubærligt tragisk fortælling om en adoption
På overfladen var de næsten sådan nogle, man godt gad at være venner med. Jennifer og Sarah Hart, et lesbisk par med en ambitiøs køkkenhave. Et par sprøde ’white liberals’, der tilsyneladende var dybt dedikerede til deres seks sorte adoptivbørn Markis, Hannah, Abigail, Devonte, Jeremiah og Ciera. Så hvordan kunne Jennifer så, i marts 2018, køre familiens minibus med hele familien i ud over en klippe i Californien? På et niveau er The Harts fortællingen om et ødelagt menneske, der fremstiller sig selv som den perfekte mor, men i praksis ikke evner at give kærlighed og omsorg. På et andet niveau er det historien om, hvad der gemmer sig bag de glade børnebilleder på de sociale medier, og på et tredje en sønderlemmende kritik af et adoptionssystemet, der svigter – ikke mindst sorte børn.
Broken Harts (Glamour og HowStuffWorks)

4. Hvem dræbte Benazir Bhutto?
Det kan godt være, at du ikke tænker, at du har brug for detaljeret kendskab til omstændighederne om den pakistanske premierminister Benazir Bhuttos død i 2007. Men det er bare, indtil du er cirka tre minutter inde i BBC’s mesterlige ni episoder lange podcastserie The Assassination. Det kan man ikke mindst takke seriens skaber, Owen Bennet Jones, for. Han er korrespondent, som hvor mor lavede dem. Han har dækket regionen i en menneskealder, bærer hat og hør i troperne og kender alle, der er værd at kende i pakistansk samfundsliv. Det betyder, at de store linjer garneres med personlige anekdoter, der gør, at historien om det moderne Pakistan glider ned som en G&T på en glohed eftermiddag under en vifte i Lahore et sted.
The Assassination (BBC World Service)

5. Når noget er for godt til at være sandt ...
... så er det det sandsynligvis heller ikke. The Drop Out er den fantastiske historie om Elizabeth Holmes, rigmandsdatteren, der udviklede en teknologi, der kunne diagnosticere stort set alle sygdomme i en enkelt dråbe blod; etablerede virksomheden Theranos, som i 2015 blev vurderet til at være ni milliarder dollar værd; blev udråbt til at være den nye Steve Jobs (hun gik også kun i sort turtleneck); og blev interviewet på scenen af selveste Bill Clinton. Der var kun ét problem: Teknologien virkede overhovedet ikke. The Drop Out ruller den vilde sag ud og fortæller samtidig om en kultur i Silicon Valley, hvor jagten på det næste nye gør folk usundt åbne for en god – også for god – idé.
The Drop Out (ABC News og Nightline)

6. Hvor mange fantaster kan der være i en Folkevogn?
I januar 2017 placerede NASA seks mennesker i et forvokset bobletelt på toppen af en vulkan på Hawaii. Der skulle de bo i et år, mens forskerne kiggede dem over skulderen med det formål at indsamle viden til brug i fremtidige Mars-missioner – bl.a. om de psykologiske effekter af at være flere fremmede mennesker sammen på meget lidt plads. Deltagerne havde oprindeligt ansøgt om at blive rigtige astronauter, men fundet for lette (eller tunge) og endte i stedet på en utrolig lang campingtur. Det kaster de sig ud i uden forbehold eller bitterhed. The Habitat følger gennem syv episoder livet i teltet, hvor de seks går hinanden stadig mere på nerverne, men også hvor stærke venskaber vokser frem. Det er både klaustrofobisk, sjovt og rørende. Og vældig eksotisk for sådan nogle som mig, der slet ikke mærker verdensrummet drage.
The Habitat (Gimlet)

7. Tag mig til månen
Det er denne juli 50-året for månelandingen i 1969. Det har BBC valgt at markere med en overdådigt ambitiøs genfortælling af forløbet omkring Apollo 11. Podcasten zoomer helt ind på de sidste 13 minutter, der førte op til, at Neil Armstrong og Buzz Aldrin landede på overfladen. Værten Kevin Fong, der selv er tidligere ansat i NASA, kan sin månelanding, og han har genopsøgt en række af de centrale aktører bag scenen. Det er basalt interessant, og så må man bare leve med, at det hele bliver lidt overfortalt. (Jeps, vi har hørt om Den Kolde Krig, BBC). Til gengæld er der original musik af den tyske filmkomponiststjerne Hans Zimmer!
13 Minutes to the Moon (BBC World Service)

8. Fængslende radiofortællinger
Ear Hustle er en institution i amerikansk podcast. Og nu er sæson tre tilgængelig. Siden sommeren 2017 er den blevet produceret i – ja, inden i – det notoriske amerikanske fængsel San Quentin State Prison. Og af to af de indsatte Earlonne Woods (der afsoner 31 år for væbnet røveri) og Antwan Williams (der fik 15 år for samme) i samarbejde med den lidt mere professionelle podcaster Nigel Poor. I nære samtaler med indsatte får man et helt unikt indblik i livet i et fængsel. Start fra en ende af, eller shop rundt i de store bagkatalog. Eksempelvis med episoden »The Boom Boom Room« om at have et parforhold eller den hjerteknusende episode »Thick Glass« om oplevelsen af at være indsat forælder til et barn på den anden side af en tyk glasrude.
Ear Hustle sæson 3 (Ear Hustle)
