Læsetid: 8 min.

Tour de France er nået til den nådesløse, drømmeknusende tinde Col du Tourmalet

Nu er det alvor. Tour de France-feltet er nået til det legendarisk stejle Col du Tourmalet – en vej, der i over 100 år er blevet belagt med knuste drømme og kolossale kraftpræstationer. Det bliver modbydeligt og dramatisk. Ligesom historien om, hvordan ruten i første omgang blev til
Da legenden Eddy Merckx i 1969 vandt sit første Tour de France, gik han med 130 kilometer igen af på 17. etape i udbrud på vej op ad Tourmalet og fortsatte alene over bjergpasset og målstregen i Mourenx, hvor han udmattet af træthed sagde: »Jeg håber, det var nok til, at I nu vil betragte mig som en værdig vinder.«

Da legenden Eddy Merckx i 1969 vandt sit første Tour de France, gik han med 130 kilometer igen af på 17. etape i udbrud på vej op ad Tourmalet og fortsatte alene over bjergpasset og målstregen i Mourenx, hvor han udmattet af træthed sagde: »Jeg håber, det var nok til, at I nu vil betragte mig som en værdig vinder.«

AFP Photo

20. juli 2019

Årets Tour de France er det højeste nogensinde. Fem etaper har mål på et bjergpas, og undervejs skal feltet over et rekordantal af 30 såkaldte kategoriserede stigninger.

»Det er umuligt at vinde denne Tour, medmindre du er en dygtig klatrer,« sagde løbsdirektør Christian Prudhomme, da ruten i vinter blev offentliggjort ved et større arrangement i Paris.

Prudhomme understregede ved samme lejlighed, at hensigten med de mange stigninger, bakker og bjerge var at animere rytterne til at køre mere offensivt end tidligere i jagten på både point og bonussekunder.

Den første virkelige mulighed for det er lørdagens 14. etape, hvor de letteste klatrere og seriøse klassementskandidater for alvor får mulighed for at drille hinanden på vej mod toppen af Col du Tourmalet. På etapen sidste torsdag til Planche des Belles Filles testede rytterne bjergformen og hinanden af, men nu er det alvor. De afsluttende 19 kilometer ad Pyrenæernes højest beliggende asfalterede vej kræver det bedste af de bedste og har ofte lagt kulisser til store sejre og historiske nederlag.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

jeg drømmer om en EPOke, hvor der ikke er væg-til-væg dækning af sports"begivenheder" med "helte" mig her og "helte" mig der. Jeg ved, at der er mange, der elsker at se det på alle medier 24/7, men der er jo også mange, der lige så gerne vil være fri.

Søren Kristensen

Søren Bro,
Hvis din fjernbetjening har en rød knap, så prøv at trykke på den.

René Arestrup, Dennis Tomsen, arne tørsleff, Gert Hansen, Susanne Kaspersen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

@Søren K, det gør jeg flittigt, der er bare noget med et mangfoldighedsprincip, der åbenbart ikke gælder for sport.