Læsetid: 3 min.

Ugens klimaråd: Fyld din have med træer og buske – og lad haveaffaldet ligge

Professor ved Københavns Universitet Per Gundersen har i mere end 25 år ladet sin have gro, efterladt blade og nedfaldne grene på jorden og undladt at klippe græs og beskære træer. Det har bundet omkring seks ton CO2 mere end i en almindelige parcelhushave. Hans have er blevet så populær, at han rejser rundt og holder foredrag om, hvordan man gør. Og det er faktisk ikke så svært
Per Gundersen, KU-professor i skov, natur og biomasse, viser os sin klimahave, der er tæt beplantet for at optage CO2.

Per Gundersen, KU-professor i skov, natur og biomasse, viser os sin klimahave, der er tæt beplantet for at optage CO2.

Anders Rye Skjoldjensen

6. juli 2019

– Hvis jeg gerne vil tage hensyn til klima og natur, men kun kan ændre én ting i min have, hvad skulle det så være?

»Det, der batter mest, er at plante nogle træer og buske i et hjørne af haven. Så det bliver lidt skovagtigt. Det kunne være blommetræer eller kirsebær, så man har lidt nytte ud af det, eller et egetræ, som vokser forholdsvis langsomt og ikke kommer til at skygge for meget. Så får man både bundet CO2 i træerne, når de vokser, og man kan få plads under træerne til at lave en skovbund med nedfaldne grene og blade. Man kan eventuelt klippe grenene i 10 til 15 centimeter lange stykker. Så fylder de ikke så meget.«

– Hvad skal jeg gøre, hvis jeg vil være ambitiøs og tage det til det højeste niveau?

»Så skulle du lave mere af haven om til skov. Skov er det bedste.«

– Har du overvejet at gøre det i din egen have?

»Det ville være det bedste, men jeg skal jo have et sted at bo, og jeg vil gerne have en lille græsplæne, hvor jeg kan sidde og nyde solen og en nyttehave med lidt grøntsager.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Torben Ethelfeld
  • Gert Romme
  • Carsten Munk
  • Jørn Vilvig
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
Katrine Damm, Torben Ethelfeld, Gert Romme, Carsten Munk, Jørn Vilvig, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Gad vide hvor mange haveejere der kun trimmer grønsværen af frygt for at komme på kant med naboer og lokale regler?

Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Katrine Damm, Pia Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Ja, hvis græsset står højt i haven med mælkebøtter og der råder lidt, så er det jo lige før kommunen og de sociale myndigheder bliver tilkaldt. For her er der jo nogen, som skiller sig ud. Uha uha da.

Torben Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Pia Nielsen, Morten Balling og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Trenden er da at belægge en stor del af grunden med fliser, resten med græs og en trampolin i midten. Maden leveres af årstiderne og hækken skiftes ud med planker.

Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Michael Friis og Jakob Lykkebo Østergaard anbefalede denne kommentar

Hvorfor ikke sløjfe skellene og lade naturen tage over - eller hjælpe på vej med træer og buske.
Så kan man lave små rydninger til bord og bænke, og et kartoffelstykke. Nå ikke. Men det ville blive lettere at holde, det kunne jo være en fælles opgave, bedre for børnene også.

De sociale boligbyggerier forekommer mig også alt for trimmede og kedelige.Græsplæner der er lette at holde.

Eigil Hansen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Ud fra, hvordan hovedparten af de lokale sommerhusejere holder deres haver, er jeg af den overbevisning at mange mennesker vil have en stor naturoplevelse, hvis de satte sig på en bænk midt på idrætsparkens græs.

Eigil Hansen, Randi Jensen, Gert Hansen, Benta Victoria Gunnlögsson og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

Jeg tror, at vi alle kan gøre mere -meget mere faktisk. Og at det bliver accepteret at gøre det.

Vi har hus og haver i hver sin ende af Europa, og sydpå har vi også en lille frugtplantage. Og vi har bl.a. sået nogle insektvenlige planter i staudebedene. Og ud over dette, har vi opsat en række beboelser for småfugle og insekter, samt lavet fuglevenlige vandhuller af cement. Desuden har vi lavet nogle steder med "indhegnede" blade og kviste i lag som pindsvin kan overnatte og overvintre i. Disse blade og kviste havner næste år i komposten til foder for kompostormene.

Både småfugle og pindsvin trives sammen med naturens vilde hønsefugle i dette miljø, og det er vigtige, for de tager sneglene. Og selvfølgelig må vi dele frugtafgrøderne med disse fugle og hønsefugle, men der er faktisk nok til alle, og vi driver det slet ikke kommercielt.

Eigil Hansen, Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Benta Victoria Gunnlögsson, Liselotte Paulsen og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Jørn Vilvig

Ak, det er vist et fromt håb med skovhjørner. Her er et lille udpluk af undertegnedes oplevelser med ordning muss sein i det danske landskab.

I 90’erne flyttede jeg i rækkehus med små og fine haver foran og bagved. Herudover var der meget store grønne områder mellem husrækkerne, det meste udlagt som store græsplæner. Til at slå græsset var der indkøbt to store maskiner samt en buskrydder. Bag vores lille rækkehus lå en cykelsti og langs den var der et lille område med ukrudt. Superdejligt sted med citronsommerfugle allerede i marts. En dag havde buskrydderen været der, selvom det slet ikke hørte til vores område. Jamen det rodede jo..

Alle forhaverne var ved indflytningen forsynet med kirsebærtræer. Sidst jeg besøgte stedet, var der ikke et eneste tilbage. Hvorfor? De svinede og skyggede for solen..

Senere boede jeg i et hus, som lå på kanten af en lille skov. Vores nabo bad kommunen om at fælde træerne. De såede ukrudtstræer i hendes have..

Nu bor jeg i en udlejningsejendom. Det første jeg oplevede efter at være flyttet ind, var at kommunen fældede den meget smukke pil langs en af kanalerne. Der skulle være en fancy kaj i stedet..

Så fjernede mit boligselskab den eneste lille trekant med ukrudt i nærheden. Nu er der græs. Det var nu mest på grund af den der nye trend med at mænd skal pisse territoriet af overalt. Og det er fandme osse klamt..

Der er en meget flot bøgehæk rundt om nogen gamle bygninger i nærheden. Nu skal der være hotel, en tredjedel af hækken er allerede væk, resten forsvinder snart…
Kid i vejviseren efter skovhjørner, venner.

Eigil Hansen, Estermarie Mandelquist og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Man kan nøjes med at klippe græsset og hækken. Plante træer i bede med stauder, og sørge for at have planter som er nyttige for hjemboende fugle og insekter og nogle bær og gamle sorter af æbler. Skygge er også en velsignelse.

henrik poulsen

Det fremgår ikke hvor mange kvadratmeter "skov" Per Gundersen har i sin have.Der kunne jeg godt tænke mig at vide,for jeg har også noget "skov" i min have,og hvor mange ton CO2 der er bundet der interesserer mig meget.Tænk hvis jeg ikke længere er "et dovendyr,der ikke gider holde sin have "ordentligt"" men i stedet er klimaforkæmper!

Flemming Skovbjerg

Øhee - Det lyder til at at os der har brændeovn og især de der har pillefyr er rigtig store klimasyndere !
Dertil kommer at biomasse ( flis/træpiller importeres fra skove i øst europa og afbrændes i stor stil på kraftværker og hos private . Mon ikke det kunne batte noget mere end et par ekstra træer i haven at får stoppet / ændret den adfærd ?
1. Start med at pålægge afgift på brug af brændeovne.
2. Pålæg afgift på træpiller og flis ( Det er en skandale at kraftværks lobbyister har fordrejet fornuften hos politikere ! )
3. Italesætte ( læs ændre) at bla dansk landbrug importere soja fra Sydamerika . ( Regnskov fældes)
4. Import af biobrændstof i EU bør stoppes da det også er på bekostning af bla regnskov.

ps Når det er sagt så er det da en glimrende ide at plante div buske / træer i sin have, om ikke for andet så for at skabe biodiversitet . I det hele taget er selve grundtanken om at skabe mere humus en lærer i at vi skal dyrke microorganismerne ( især i landbruget) så får vi sunde og gode afgrøder der ikke behøver at blive sprøjtet i tide og utide !