– Hvad kalder man det egentlig? Grønne investeringer? Bæredygtige investeringer?
»Jeg vil meget gerne tale om ’impact-investeringer’, fordi bæredygtighed er blevet så udvandet inden for investeringsverdenen.«
– Er det sværere med impact-investeringer end traditionelle investeringer?
»Rigtig mange impact-investeringer er baseret på de samme principper og produkter, men det kan være lidt mere krævende, fordi der også skal være et målbart socialt eller miljømæssigt afkast af investeringen.«
– Så der er mere at tage stilling til?
»Ja, men du får også mere igen. Ud over at du kan sætte dig tilbage og se de ekstra kroner på kontoen, kan du også måle på, hvad dine penge laver. Jeg er optaget af, hvordan vi får folk til at interessere sig for, hvad deres penge laver, så vi bliver mindre distancerede fra dem.«
– Hvad mener du med, at vi er distancerede fra vores penge?
»Mange tager slet ikke stilling til deres penge – de er der jo bare. Den afstandtagen, mener jeg, er vigtig at ændre på. Jeg plejer at spørge folk: ’Hvad laver dine penge, når du sover?’ Danmark har den største pensionsformue pr. borger i verden. Og vi skal have demokratiseret den magt, der ligger i penge og folks opsparinger.«
– Hvornår begyndte du selv at investere mere bevidst?
»For ti år siden, da jeg begyndte at arbejde i en socialøkonomisk virksomhed for hjemløse i London, The Big Issue. Der fik jeg øjnene op for, at vi ikke kan løse problemerne med filantropiske penge alene. Det er endnu vigtigere at investere i de virksomheder, der har integreret løsningernes i deres forretningsstrategi.«
– Kan man tjene lige så godt på at investere i grøn som i sort energi?
»Det korte svar er ja. Lige nu er det gratis at svine, men hvis der kommer incitamenter til at opføre sig ordentligt og pisk til dem, der ikke gør – eksempelvis skat på CO2 – så bliver det dyrt for de selskaber, der ikke tænker det ind. Jeg tror på, at på den lange baner er det de virksomheder, der har tænkt omstilling ind, der overlever.«
– Hvad er det første man skal gøre, hvis man vil gøre en forskel på det her område?
»Man skal begynde med at rydde op i sine investeringer. I første omgang er der nogle sektorer, man kan sikre sig ikke at investere i. De helt åbenlyse er våben, tobak, porno eller gamling – de etiske ting. Næste skridt – og det vigtigste i relation til grøn omstilling – er at komme ud af investeringer i fossile brændstoffer.«
– Og næste skridt?
»Det næste er at se på, hvad man ønsker, ens penge skal arbejde for. Inden for det klassiske univers af aktier og obligationer kan man se på, hvilke sektorer der gør en forskel, og hvilke virksomheder som tager lederskab alvorligt i forhold til at lave den omstilling.«
Blå bog: Silja Nyboe Andersen

- Født 1980.
- Cand.polit. fra Københavns Universitet.
- Har blandt andet arbejdet for den socialøkonomiske virksomhed Big Issue i London og som konsulent for Active Philanthropy.
- Arbejder i dag med såkaldte impact-investeringer i Merkur Andelskasse.
- Opfordrer til, at man investerer i mikrofinansieringsinstitutter, hvor penge er med til at finansiere nye projekter.
– Hvis jeg skulle gøre en forskel ved kun at investere i en enkelt ting, hvad skulle det så være?
»Jeg ville investere i at plante mere skov, fordi det er så vigtigt i forhold til den krisesituation, vi står i lige nu. Alle taler om den teknologi, der ikke findes endnu. Men vi har allerede det smukkeste, mest fantastiske produkt udviklet hen over millioner af år, som suger CO2 ud af luften, som øger biodiversiteten, og så er det et fantastisk byggemateriale. På mange fronter en genial løsning.«
– Hvad skal jeg gøre, hvis jeg vil tage ændringerne til det højeste niveau?
»Helt konkret kan du investere direkte i vind, sol og energieffektivitet. Men et er at købe og sælge eksempelvis en Vestas-aktie – det kommer der ikke flere vindmøller ud af. Så hvis du virkelig vil gøre en forskel, skal du investere i ’impact first’-investeringer, hvor dine penge er med til at finansiere nye projekter, som ikke bare forsøger at være CO2 neutrale, men som hæver barren og forsøger at bidrage med noget nyt til verden.«
»Inden for ’impact first’-kategorien kan man ud over grøn energi også investere i mikrofinansiering, hvor banker, organisationer og mikrofinansieringsinstitutter låner penge ud til verdens fattigste mennesker. De afledte effekter af den her type lån er fantastiske. 83 procent af låntagerne er kvinder, og det at investere i kvinder og kvinders uddannelse er noget af det stærkeste, du kan investere i, hvis du vil gøre en forskel.«
– Men så er det ikke længere kun klima, man investerer i?
»Nej, men når de her kvinder får mere uddannelse og flere penge, får de gennemsnitligt færre børn, hvilket i sig selv har en klimaeffekt. Og derudover går mange af de her lån faktisk til små solcelleanlæg.«
– Nogle mener, at ’vækstparadigmet’ er selve roden til klimakrisen. Kan man virkelig redde verden ved at spekulere i, at firmaer laver større profit, så man selv får flere penge og kan forbruge mere?
»Det er et kæmpe paradoks. Hvis ens afsæt udelukkende er at maksimere med udgangspunkt i ’brug og smid væk’, så har vi ikke en chance. Men der er store muligheder i at tænke cirkulære modeller ind i vores strategier, der ikke kræver samme udnyttelse af naturlige ressourcer.«
– Hvad er din egen største klimasynd, når det gælder investeringer?
»Da jeg i sin tid skulle rydde op i mine aktier, fandt jeg ud af, at jeg havde en aktie fra en palmeolieproducent. Dem har jeg ikke mere.«
Ugens klimaråd
Vi ved allerede, at vi skal flyve mindre, spise mindre kød og tage cyklen i stedet for bilen, hvis vi gerne vil leve klimavenligt. Men der er også andre – og måske mindre iøjnefaldende – måder at ændre sine vaner på, som kan have en positiv indvirkning på klimaet. I løbet sommeren vil eksperter i alt fra havehold til investeringspolitik give gode råd til, hvordan vi hver især kan gøre en indsats.
Seneste artikler
Ugens klimaråd: »Spis en bolle, inden du køber ind«
10. august 2019Den globale fødevareproduktion er den tredjestørste CO2-udleder, og en tredjedel af al verdens mad går til spilde. At få styr på sit madspild er en af de mest smertefri måder at sænke sit personlige klimaaftryk, siger madspildsekspert Selina JuulUgens klimaråd: Spørg dig selv, hvorfor du egentlig gerne vil leve mere bæredygtigt
3. august 2019Simon Elsborg Nygaard er én af landets få bæredygtighedspsykologer. Som forsker, underviser og konsulent beskæftiger han sig med psykologien i bæredygtig adfærd. Han ser trivsel som nøgleordet i en bæredygtig livsomlægning. Hvis man vil ændre sin adfærd, anbefaler han, at man bliver afklaret omkring sine egne værdier og motivationer, så det bliver et meningsfuldt valg og ikke et identitetsprojektUgens klimaråd: »Køb mindre tøj. Så enkelt kan det siges«
27. juli 2019Beklædningsindustrien forurener, og i dag produceres der 60 procent mere tøj end for 15 år siden. Det skyldes en uansvarlig industri og forbrugere, som køber for meget tøj, bruger det for lidt og skiller sig af med det på en ubæredygtig måde, siger tekstilekspert Suzi Christoffersen
Hej Silje.
Fin ide, Ny Skov. Har du et forslag til hvordan man investerer i det? For de fleste af os er det bestemt ikke åbenlyst.
Mvh Lars.
Fin idé for mennesker, der udover kontanthjælp og folkepension vælter sig i opsparinger og aktier. Men det er der altså overraskende nok mange, der ikke gør. Der er ikke mange der lige kan opdage aktier, de ikke anede, de havde.
hvordan er det nu at investeringer kan give afkast ?
nåh jo man køber jo lidt af retten til værdien af andre menneskers arbejde,
( typisk de lavest lønnedes, højtlønnede får det hele selv og mere til )
men har man overskud til at investere, har man vel egentlig ikke brug for endnu flere penge, betalt af de fattigste,
men det er jo markedet som skaber den salgs muligheder så måske er markedet faktisk noget fanden har skabt,
Jamen det er jo markedet som har gjort verden så rig, aha og dermed også markedet som har skabt klimaproblemet og alle miljøproblemer og drevet rovdrift på alle resurser,
er vist på tide vi får markedet under menneskelig kontrol, som det er nu er mennesket under markedets kontrol.
er i øvrigt også markedet som har gjort at de fleste mennesker er vildt fattige, for markedet gør de rige rigere men også de fattige fattigere, og det kan væksten ikke gøre noget ved, for den tager de rige jo også.
Sælg I bare Jeres investeringer i fossile brændstoffer. Der står masser af villige købere klar verden over. Der er ingen udsigter til et fald i forbrug af kul og olie globalt set så langt øjet rækker.