Mød Megan Rapinoe
Læsetid: 8 min.

Verden har fået et nyt venstreorienteret ikon. Hun er lesbisk, spiller fodbold og farver sit hår lilla

Alle i USA har for tiden en mening om VM-vinderen Megan Rapinoe, og det er særligt hendes politiske aktivisme uden for fodboldbanen, der deler vandene. Selv kalder Rapinoe sig »en omvandrende protest«. Hun er lesbisk, hader Trump og kæmper for ligeløn. Og så er hun kvinde på en måde, der virkelig hidser mænd op
Den demokratiske analysevirksomhed Public Policy Polling har lavet en meningsmåling, som viser, at Megan Rapinoe med 42 procent af stemmerne mod 41 ville blive præsident, hvis hun stillede op mod Donald Trump.

Den demokratiske analysevirksomhed Public Policy Polling har lavet en meningsmåling, som viser, at Megan Rapinoe med 42 procent af stemmerne mod 41 ville blive præsident, hvis hun stillede op mod Donald Trump.

LUCY NICHOLSON

Moderne Tider
20. juli 2019

Der findes et videoklip af den 34-årige amerikanske fodboldspiller Megan Rapinoe, som for nylig gik viralt og var overalt på internettet. Klippet er optaget med en holdspillers mobiltelefon og er fra 11. juli – samme dag som det amerikanske kvindefodboldhold kørte parade på Manhattan for at fejre, at de netop har vundet verdensmesterskabet.

I klippet står Megan Rapinoe med en champagneflaske i den ene hånd og guldtrofæet i den anden. Hendes karakteristiske lilla hår er redt tilbage, og hun bærer et par store, røde solbriller og en hel del guldhalskæder om halsen.

Hun kigger ind i kameraet og råber så:

»Jeg fortjener det!«

»Hvad fortjener du,« spørger holdkammeraten, som filmer.

Og selv om der ikke kommer lyd ud af Megan Rapinoes mund, er det tydeligt at se, at hun med læberne former ordet ’everything’. Megan Rapinoe fortjener det hele.

Større end LeBron

Har du aldrig hørt om Megan Rapinoe før, behøver du ikke skamme dig. Kvindelige atleter er historisk set ikke dem, der får mest opmærksomhed, og mange amerikanere anede ikke, at hun fandtes, indtil for ganske nylig.

Alligevel tøvede tv-værten Chuck Todd, som bestyrer programmet Meet The Press på NBC, ikke med at kalde hende større end både basketballstjernen LeBron James og quarterbacken Tom Brady, da hun for nylig gæstede hans show.

Andre – såsom boksereporteren Charlie Steiner – har svinget sig selv endnu højere op og sammenlignet Megan Rapinoe med bokselegenden Muhammad Ali. De er ikke bare store atleter, de er også politiske aktivister, sagde han. Hvor Ali parallelt med sin sportslige karriere kæmpede for borgerrettigheder og sortes rettigheder, har Megan Rapinoe cementeret sit politiske ståsted med spydige udtalelser om Trump, solidaritet med LGBT-miljøet og kamp for ligeløn, idet hun har været med til at rejse et søgsmål mod det amerikanske fodboldforbund for ikke at betale mandlige og kvindelige spillere det samme.

Og det er særligt de ting, der skiller amerikanerne. Alt andet end hendes evner på fodboldbanen er de uenige om, og det er de mange tusinder af delinger af videoen fra paradekørslen et godt eksempel på.

Jonathan Moscrop

’Le Grande Dame’

Går man historisk, politisk og endda billedkompositorisk til videoen, ser hendes tilbedere en stærk kvinde, som næsten opfører sig som en mand. Der er ingen ydmyghed at spore hos Megan Rapinoe, kun glæde, selvtillid og stolthed over at stå med trofæet i armene. Hun har endda sat den ene fod op på paradevognens gelænder, så hun står i en traditionel sejrsposition.

Vi er vant til, at folk, som vinder noget stort, altid har en million mennesker at takke, men ikke Megan Rapinoe. Hun gør det klart, at det er hende, der har kæmpet, hende, der har vundet, og hende, der har fortjent det. Måske siger hun endda indirekte, at hun har kæmpet mere end de fleste.

Er man til champagne, er det også lidt sjovt at bemærke, at den flaske, Megan Rapinoe holder i videoen, er en Le Grande Dame fra Veuve Clicquot – et vinhus, som fransk enke og enlig mor overtog fra sin afdøde mand i 1805 og vendte fra at være en gældsplaget underskudsforretning til et af de mest prestigefyldte vinhuse i verden.

Måske er det bare en tilfældig flaske champagne, eller også er det en helt bevidst hyldest til én af historiens andre stærke kvinder. Og noget kunne tyde på det sidste. Rapinoe udnytter i hvert fald enhver lejlighed til at fremhæve kvinder. Hun har flere gange citeret tennisstjernen Serena Williams, og når hun efter fodboldkampe stiller op i mixed zone og svarer på spørgsmål fra pressen, har flere bemærket, at hun peger på de kvindelige reportere først – hvis der er nogle til stede.

Mig, mig, mig,

Kritikerne – og dem er der mange af – synes derimod, at Megan Rapinoe skaber sig. Der er i hvert fald ikke meget ’grande dame’ over hendes opførsel, mener de. På Twitter skriver en række mænd blandt andet: »Turneringens allermest irriterende fyr« og »Egoet er landet. Mig mig mig mig mig mig mig mig.«

Brad Polumbo, en politisk kommentator ved den højreorienterede The Washington Examiner, skriver i en klumme, at Megan Rapinoe er et direkte »afskyeligt menneske«, og at hun er en dårlig rollemodel for unge.

»De ser op til hende, men de ser ikke et disciplineret, respektfuldt sportsikon, men en bitter, gnaven kendis, som er fuldstændig utaknemmelig for de muligheder, hun har haft,« skriver han.

Megan Rapinoe

  • Født i 1985
  • Opvokset i Redding, Californien
  • Har haft en konservativ, kristen opvækst
  • Begyndte at spille fodbold som fireårig
  • Er kaptajn på det amerikanske kvindelandshold, som hun i 2019 vandt VM-guld med
  • Er ambassadør for en række LGBT-organisationer
  • Danner par med Sue Bird, som er professionel basketballspiller

At Megan Rapinoes attitude kan engagere så mange, skyldes ifølge Bonnie J. Morris, som er historieprofessor ved Berkeley-universitetet i Californien, at vi ikke er vant til at se kvinder optræde med så ublu selvsikkerhed. Vi forventer – traditionelt set, – at kvinder »underspiller sig selv og er beskedne«, siger hun til BBC News.

»Mange ville foretrække, at hun bare scorede mål og ikke sagde noget, for de kan ikke finde ud af at håndtere en amerikansk helt, som er en stolt lesbisk hjerteknuser,« siger historieprofessoren og tilføjer, at særligt mænd har det svært med, at hun er så kæphøj.

»De ser det som et turn off

Hvis mænds forargelse over Megan Rapinoe vitterligt kan koges ind til noget så enkelt som, hvorvidt de finder hende fuckable eller ej, er det sjovt at gense videoklippet og opdage, at hvis der findes en modsætning til at posere med dydigt, krydsede ben, så er det sådan, hun poserer. Benene er spredte, og der er udsyn til den del af hende, mænd formentligt aldrig kommer tæt på, da Megan Rapinoe er erklæret homoseksuel. Måske er det simpelthen for meget for mænd, at hun stiller noget frem i butiksruden, som de aldrig kan få fingre i. Den slags spekulationer findes i hvert fald også på nettet.

Upatriotisk eller ægte amerikaner?

Selvfølgelig handler lovprisningen og nedrakningen af Megan Rapinoe om mere end hendes fremtoning. Hun har flere gange blandet sport og politik på en måde, som har vakt lige dele begejstring og forargelse.

Da San Francisco 49’ers quarterback Colin Kaepernick i 2016 knælede under afsyngelsen af nationalsangen, fordi han ikke ønskede at hylde et land, som ifølge ham »undertrykker sorte«, begyndte Megan Rapinoe i solidaritet også at knæle.

I en tekst til sportsmediet The Players Tribune skrev Megan Rapinoe, at hun ikke selv har oplevet racisme, politivold eller set et familiemedlem ligge skudt på gaden.

»Men jeg kan ikke stå og bare se til, mens der er folk i det her land, som skal leve med den form for smerte ... Jeg kan godt forstå, hvis I føler, at jeg ikke respekterer flaget ved at knæle, men jeg knæler, netop fordi jeg respekterer flaget og det løfte, det repræsenterer.«

Da USA’s nationale fodboldforbund, U.S. Soccer Federation, forbød spillerne at knæle under nationalsangen, ændrede hun blot sin protestform, så hun i dag hverken synger med eller holder hånden på hjertet. Det fik folk til at kalde hende upatriotisk og stemningen blev helt pisket op, da der efter VM-finalen begyndte at florere et klip på nettet, hvor det for nogen så ud, som om Megan Rapinoe afviser at holde Stars and Stripes og derefter træder på flaget.

Efterfølgende måtte hun endnu en gang forsvare sig mod anklagerne om, at hun ikke værdsætter landet, der har givet hende alle muligheder.

»Jeg mener, at jeg i særdeleshed og helt entydigt er en ægte amerikaner ... Og jeg føler, at jeg er meget heldig at bo i det her land. Jeg ville ikke kunne have gjort det her (være blevet professionel fodboldspiller, red.) ret mange andre steder. Men det betyder ikke, at vi ikke kan gøre tingene bedre.«

To egoer støder sammen

Og stod det til Megan Rapinoe var der meget, der skulle gøres anderledes i USA. Hun bryder sig ikke om Trump og har aldrig lagt skjul på det. Da hun for et par uger siden – før VM-guldet – blev interviewet til et amerikansk magasin, spurgte journalisten, om hun glædede sig til at besøge Det Hvide Hus, hvis holdet vandt. Det er nemlig en tradition, at mestrene besøger præsidenten.

»Jeg skal fucking ikke til Det Hvide Hus,« svarede Megan Rapinoe prompte.

Udtalelsen var en hån mod Trump – og sådan opfattede Trump den også. Han for i hvert fald til tasterne og taggede den forkerte Megan Rapinoe i tiraden af tweets, hvoraf essensen kan opsummeres sådan her: Hvad med, at du lige vinder verdensmesterskabet, før du afslår en invitation, du endnu ikke har fået. Og respekter så lige vores land og flag. USA har det fantastisk.

Spændingen mellem de to store egoer steg yderligere, da Megan Rapinoe i et liveinterview på CNN blev spurgt, om hun havde et budskab til præsidenten. Megan Rapinoe tænkte sig om et øjeblik og kiggede så direkte ind i kameraet:

»Dit budskab ekskluderer folk. Du ekskluderer mig, du ekskluderer folk, der ligner mig, du ekskluderer farvede mennesker, du ekskluderer amerikanerne, som muligvis støtter dig,« sagde hun med lige dele alvor og pathos og fortsatte:

»USA er måske et fantastisk sted for nogle mennesker lige nu, men det er ikke et fantastisk sted for tilstrækkeligt mange amerikanere.«

Også det klip gik viralt. Det gør de fleste klip med Megan Rapinoe for tiden.

I en klumme for CNN skrev forfatter og radiovært Amy Bass, at Megan Rapinoe er on fire.

»Og intet irriterer Donald Trump mere end en kvinde, som er on fire

Forfatteren Emma Brockes satte ind samme sted, da hun i en klumme i The Guardian skrev: »Mens en mand, som aldrig på nogen tænkelig måde har udtalt sig beskedent om sine egne forsvindende små talenter, har Rapinoes ytringer udløst et skrig af protester fra Trump-støtterne.«

Egoistiske mænd kan simpelthen ikke håndtere, at Megan Rapinoe slipper sit kvindelige ego løs, skriver hun.

Og Trump har faktisk grund til at ryste i bukserne over hende. Paradekørslen på Manhattan kulminerede med, at Rapinoe – stadigt med lilla hår, men nu sorte solbriller – stillede sig op på en talerstol ved noget, der lignende et politisk rally, og holdt en retorisk bombe af en tale.

Og den handlede selvfølgelig ikke kun om fodbold, men også om politik:

»Vi skal elske mere. Hade mindre. Og vi skal lytte mere og tale mindre,« sagde hun.

Nogle vil måske kalde talen banal og populistisk på den der meget tidstypiske feministiske anti-Trump måde. For andre gik den lige i hjertet.

Den demokratiske analysevirksomhed Public Policy Polling foretog efterfølgende en meningsmåling, som viser, at Megan Rapinoe med 42 procent af stemmerne mod 41 ville blive præsident, hvis hun stillede op mod Trump.

Måske er det derfor, Trump stadig ikke har inviteret de kvindelige verdensmestre ind på sit kontor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg kan skam godt forstå du kæmper for ligeløn som kvindelig fodboldspiller. Om hun går op i almindelige menneskers løn er nok et helt andet spørgsmål.

Christian Larsen, Anders Reinholdt, Bjørn Pedersen, Jens Flø og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Sportsidolers franchising er faktisk uhyggelig.
Godt der er en stjerne, som vil tale for sig selv.

Ole Frank, Birte Pedersen og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Tom Finkel

Hvornår har du hørt fodboldspillere kæmpe for almindelige lønmodtagere?
Det er vist ikke et kvindeproblem.

Mette Poulsen, Jan Rosberg, Ole Frank, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Anders Reinholdt, John Andersen, Minna Rasmussen, Frede Jørgensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Martin Nielsen

Hvis I skriver at hun har lilla hår så er det overflødigt at nævne at hun er venstreorienteret ;)

Bjørn Pedersen

Barren er da godt nok sat lavt hvis hun skulle forestille at være et "venstreorienteret ikon"? Bryder sig ikke om Trump, farver sit hår lilla (totalt anti-establishment, åbenbart?) og synes der er for meget ulighed i USA.

Mon ikke "verden" har set den slags før?

Birte Pedersen, Hans Aagaard og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Overbetalt fodbold millionær kæmper for flere penge - til sig selv!
Siden hvornår er det blevet venstreorienteret?

(Hun tjener over kr. 3.000.000, og er omkring kr. 20.000.000 værd)

Mads Jakobsen, Birte Pedersen, jens christian jacobsen, Hans Aagaard, Christian Larsen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Ja, hvad skal man foretrække? En højtlønnet person, der stiller spørgsmålstegn ved uligheden, eller en højtlønnet person, der bare er ligeglad med, at andre tjener for lidt? Er det ikke vigtigere, om Rapinoe har ret i sin kritik af forholdene i USA generelt, end hvor meget hun selv er værd? Eller skal man som succesrig bare holde kæft og være taknemmelig for det, man selv har opnået, som Brad Polumbo åbenbart mener?

Mette Poulsen, Elisabeth Andersen, Katrine Damm, Henrik Hesselholdt, Ole Frank, Tommy Clausen, Birte Pedersen, Susanne Kaspersen, ingemaje lange, Steen K Petersen, Anders Sørensen, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Carsten Hansen, Frede Jørgensen, Minna Rasmussen, Eva Schwanenflügel og Palle Pendul anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Ib Gram-Jensen, at hun har ret i den smule kritik hun giver gør hende ikke til "verdens" "venstreorienterede" ikon. Hun er venstreorienteret efter udelukkende amerikansk målestok, hvor også liberalisme er "venstreorienteret" og det er venstreorienteret at gå ind for fagforeninger og stemmeret til tidligere dømte kriminelle.

Det er ikke hende der er noget galt med på nogen måde, der er fortolkningen af hendes (påståede globale) betydning den er galt med.

Mette Poulsen, Elisabeth Andersen, Katrine Damm, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Susanne Kaspersen, Hans Aagaard, Christian Larsen, John Andersen, Niels Duus Nielsen, Morten Balling, Anders Reinholdt, Erik Karlsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

Bjørn Pedersen, næh, der er da ingen grund til at gøre hende til et ikon, men vel heller ikke til at nedgøre hende på grund af hendes succes og indkomst, som nogle gør. Først og fremmest er det sagen, ikke personen, der bør være det væsentlige.

Elisabeth Andersen, Ole Frank, Tommy Clausen, Frede Jørgensen, Erik Karlsen, Minna Rasmussen, Eva Schwanenflügel og Palle Pendul anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Hatten af for Rapinoe.

Fint at tage afstand fra Trump og Ulighed.
Man skal dog ikke tillægge hendes ord mere end så mange andres kritik af ovenstående.
Men ligefrem at klandre hende og fokusere på noget der reelt ikke har med emnet at gøre , er at skyde ved siden af målet.

Tommy Clausen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og John Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Balling

Jeg hørte hende i går sige at Bernie Sanders havde rigtig mange gode idéer, men han var jo gammel og ikke kvinde, så meh...

Helt sikkert. Hun er et fremragende ikon for venstrefløjen. Knivskarp i hendes analyse :)

Henrik Bjerre

"Måske er det simpelthen for meget for mænd, at hun stiller noget frem i butiksruden, som de aldrig kan få fingre i."

Fornem vurdering, humanistisk og inkluderende.

Jeg er nu mere urolig for driftsudgifterne. En karriere der lakker mod enden, kun 3 millioner kroner om året og vintagechampagne? Det hænger ikke sammen.

Michael Andresen

"Hun er lesbisk, hader Trump og kæmper for ligeløn. Og så er hun kvinde på en måde, der virkelig hidser mænd op."

Jeg bliver nu ikke særlig ophidset af hende. ;-)

Torben Lindegaard

@Lærke Cramon

Jeg glæder mig bare til den dag, hvor vi kan læse om sportsidoler uden at blive præsenteret for information om deres seksualitet.

Det rager bare ikke os læsere, hvilken seksuel gruppe Megan Rapinoe tilhører.

hvordan gør man ligeløn op
https://humanevents.com/2019/07/08/there-should-be-equal-pay-for-the-wor...

Køns kamp i en nøddeskal
når man prøver at Sammenligner æbler og pærer. så er det lidt svært. For hvordan gør man det så op, når ting ikke har det samme udgangspunkt. For jeg er helt klart for, at de skal have en fairløn. men hvad er fair og hvad gør at de ikke få en fair løn nu?

Når man gør sport til politik på denne måde, om man er for elle imod the orange man (trump), så som det med ikke at rejse sig for flaget osv. for sport er for alle og ikke kun den ene politiske fløj. Sport skal samle folket, så politik skal ud af sport tak.

Kan forstå de gjorte det, men også forstå de miste deres medaljer
https://en.wikipedia.org/wiki/1968_Olympics_Black_Power_salute

Det er nok derfor at venstrefløjen har det så svært, når den tilsyneladende har behov for ikoner - omend hun virker sympatisk, så at gøre hende til et ikon pga det hun siger, udstiller lidt venstrefløjens problemer.

Hvorfor er det så vigtigt for Information HVEM der siger noget (køn og seksualitet) mere end HVAD der siges. Det er jo ikke epokegørende det hun siger ...

Eva Schwanenflügel

@ Gert Hansen

Det handler nok om 'rollemodeller', et ret irriterende udtryk, jeg foretrækker 'forbilleder'.

Det er ikke epokegørende hvad der bliver sagt, men fordi det er en vigtig person, som må formodes at have en del indflydelse på andre via sin position, bliver hun en såkaldt 'influencer'.

Om man kan lide det eller ej, har identitetspolitikken bevæget sig ind i de forhenværende sakrosankte områder som sport, fritid, mode, politik etc.

Og når det er sagt, har det altid været vigtigt for børn og unge med forbilleder.
Også voksne har muligvis brug for at få udvidet horisonten ;-)

At Megan Rapinoe's "attitude kan engagere så mange" er fordi hun endnu ikke er indrullet i neoliberal konkurrencesport, og det er hun netop ikke fordi hun og de andre forboldkvinder ikke tjener så meget.

Neymar og og de andre mandlige millionærforboldspillere har i deres kontrakt plamager om hvordan de må opføre sig, og hvad de må udtale sig om. Derfor hører vi ikke så meget om deres meninger, men mere om deres skattesvindel osv.

Megan Rapinoe og er et super forbillede....