Interview
Læsetid: 3 min.

»Jeg har et yderst professionelt forhold til sommerfugle«

Antallet af insekter falder. Derfor fortæller entomologer, biologer og entusiaster i løbet af sommeren om deres yndlingsinsekter. Mens de stadig kan findes i naturen. Ole Karsholt er tidligere medarbejder ved sommerfuglesamlingen på Zoologisk Museum i København, og hans yndlingsinsekt er milemøl
Antallet af insekter falder. Derfor fortæller entomologer, biologer og entusiaster i løbet af sommeren om deres yndlingsinsekter. Mens de stadig kan findes i naturen. Ole Karsholt er tidligere medarbejder ved sommerfuglesamlingen på Zoologisk Museum i København, og hans yndlingsinsekt er milemøl

Jakob Sunesen

Moderne Tider
20. juli 2019

Ole Karsholt er tidligere medarbejder ved sommerfuglesamlingen på Zoologisk Museum i København, og hans yndlingsinsekt er milemøl.

»Min interesse for insekter går tilbage til dengang, jeg var dreng. Jeg interesserede mig for naturen og samlede alt muligt, fra strandskaller og forsteninger til frimærker. På et tidspunkt blev jeg interesseret i sommerfugle, for det var mange af mine kammerater også.«

»Dagen efter min konfirmation cyklede jeg ind til Gothersgade, hvor der lå en naturaliehandel. Der kunne man købe sådan nogle brædder, som man kunne sætte sommerfuglene op på, så vingerne er spredt ud. Ellers er der jo ikke noget ved det, hvis de bare ligger i en cigarkasse. Man sætter sommerfuglen på en insektnål og breder vingerne ud. Så lader man dem tørre der.«

»Det er ikke sådan, at jeg har et yndlingsdyr, men milemøllet var den første nye art, som jeg var med til at beskrive. Den var simpelthen helt ukendt. Det er et lille mølagtigt insekt med olivengrønne vinger med gule og sorte aftegninger på. Den er cirka 12 millimeter, når vingerne er foldet ud. Den findes stort set kun i Danmark og kun to eller tre steder. I Raabjerg Mile og et andet sted lige syd for Skagen og muligvis også på vandreklitten ovre ved Ulfborg. Jeg har været oppe og kigge til den for en to-tre år siden. Den er der stadig.«

»Når jeg skal ud og fange sommerfugle, kan jeg have alt fra bare en plastikpose til en generator med. Hvis jeg er ude om dagen, har jeg måske bare et net med. Det er lidt større end en badmintonketsjer. Men hvis man skal ud i en skov og sætte lys op om natten, så skal man enten have nogle stærke litiumbatterier med eller en benzingenerator. Men i min tid har vi mest brugt generator. Bare sådan en lille Honda, som leverer de watt, man skal bruge til at stille nogle lamper op.«

»Som ung dreng kom jeg meget på Zoologisk Museum. Senere fik jeg sommerferiejob, og da der kom en ledig stilling, søgte jeg den. Jeg passede vores nationale sommerfuglesamling, lånte sommerfuglene ud og var med til at forske i dem. Du kan sammenligne det med et bibliotek. Hvis man kom ind på et bibliotek, og alle bøgerne lå i en stor bunke, så var det fuldstændig håbløst. Sommerfuglene er ordnet efter arter, som igen er ordnet efter slægter, som igen er ordnet efter familie. Og så er der både en dansk og en udenlandsk samling. De står i kasser med blød bund og glaslåg over. Hvad de fleste ikke ved er, at vi har to millioner eksemplarer på nål.«

»Det fascinerende er, at man kan blive ved med at finde noget nyt. Hvis jeg nu havde samlet på frimærker, så havde jeg på et tidspunkt samlet alle frimærker, og så havde det været det. Men med insekter kan jeg blive ved. De kan også noget forskelligt. Nogle lever inde i blomsterne og andre nede i rødderne, nogle flyver om sommeren og andre om efteråret. Der er simpelthen så mange forskellige ting ved dem. Og så er de tilpas svære at kende fra hinanden, så det er også en udfordring.«

»Jeg har slet ikke det samme forhold til sommerfugle som til min kat. Det er ikke et følelsesmæssigt forhold på den måde. Jeg har et yderst professionelt forhold til sommerfugle. Men jeg er ikke ligeglad med, om vores sommerfuglearter eller andre insektarter uddør, for så kollapser det hele. Insekterne er en vigtig del af vores økosystem.«

»Vi skal kun bevare milemøllet, hvis vi vil bevare diversiteten. Hvis du spørger, hvad den gavner, så er det svært at sige. Jeg synes ikke, det er vigtigt at frede dyret, men man skal passe på levestederne. Dens levesteder, de her indlandsvandreklitter, er ved at forsvinde. Der er for meget gylle i luften.«

Fortalt til Otto Lerche Kristiansen

Serie

Mit yndlingsinsekt

Antallet af insekter og insektarter er i tilbagegang. Ifølge flere internationale undersøgelser kan det få alvorlige konsekvenser, ikke bare for vores natur, men også for vores økonomi og fødevareproduktion, fordi insekterne er vigtige for blandt andet bestøvning af afgrøder. I denne serie fortæller entomologer, biologer, forskere, samlere og entusiaster om deres yndlingsinsekter. Mens de stadig kan findes i naturen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her