Læsetid: 2 min.

Brevkassen: Er det i orden, at klimakrisen koster venskaber?

Skal jeg bare tavst acceptere, at mine jævnaldrende venner sætter vores og – og deres – børnebørns fremtid over styr, spørger TT
Skal jeg bare tavst acceptere, at mine jævnaldrende venner sætter vores og – og deres – børnebørns fremtid over styr, spørger TT

Mia Mottelson

17. august 2019

Min kone og jeg har det stadig sværere ved at være sammen med venner, der stadig flyver rundt i verden for at sætte flueben ved lande og seværdigheder, de mangler at se eller gerne vil gense. Selv har vi med en enkelt undtagelse ikke fløjet i seks år, hvilket vores gamle, samfundsbevidste og veluddannede venner selvfølgelig ved, men de gange, vi er kommet til at diskutere klimaforandringer, er stemningen hurtigt blevet kunstig og trykket.

De fleste af vennerne er ligesom os bedsteforældre, og vi har svært ved af acceptere, at de sætter deres egne behov over hensynet til deres – og vores – børnebørns fremtid. Der er venner, vi simpelthen har mistet lysten til at være sammen med på den konto.

Er det os, der overreagerer, eller må vi blot acceptere, at gamle venskaber risikerer at gå i opløsning på grund af forskellige holdninger til tidens mest presserende problem?

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ervin Lazar
  • Eva Schwanenflügel
Ervin Lazar og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Fogh Thomsen

Hvornår kommer de rigtige voksne tilbage til brevkassen, bare fordi informations jounalister hører til den gruppe i verden der forbruger mest og har færrest konsekvenser af det så bør man vel ikke fordømme andre for at tage dette alvorligt.

Eva Schwanenflügel

De sidste dages hellige er sgu altid en belastning i sig selv ;-)

Danny Hedegaard, Niels Christensen, Gert Romme, David Zennaro, Torben Bruhn Andersen, birgitte andersen, Rolf Andersen, Rikke Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Mon ikke din kone og dig gør rigtigt mange ting der sviner godt og grundigt? Selvom i ikke gør er i stadig borgere i Danmark og en 1/6.000.000 af det offentlige og statens svineri (gadelys, politi, brændvæsen, offentlige bygninger, forsvar mm.) er i dermed hver især ansvarlige for. For at fritage jer for dette ansvar skal i flytte til et land hvor landets institutioner og infrastruktur sviner langt mindre. Ellers fremstår i bare enormt hykleriske at i går op i flyrejser og den slags når i som borgere i et rigt land direkte bidrager til at opretholde statens store forbrug. Selvom i føler jer super frelste og meget rigtige sviner i som danskere med garanti mere end 90% af jordens befolkning.

Find noget andet at skændes med jeres venner om. Hykleri redder ikke verden....

Flytrafik står for 2% af verdens samlede C02 udledning, så det er ikke meget det batter at holde op med at flyve.

Internettet står for for 4% - så hvis man synes man sviner ved at flyve, så bør man helt sikkert også droppe alle former for streaming på nettet.

Skibsfart står for 5%, drop sejlturen, den er faktisk også dyr.

Biler og lastbiler for 27%, sælg bilen!!

En ændring af vores daglige forbrugsvaner, simpelthen at købe færre ting, vil med stor sandsynlighed have en langt større effekt, end at droppe ferien med med flyver.

At lade være med at flyve er mest af alt en symbolsk handling, der ikke reelt ændrer noget som helst, så svaret på spørgsmålet er, nej! Det kan ikke betale sig at blive uvenner med gode venner, fordi man har besluttet sig for ikke længere at flyve.

Hvis man derimod sænker sit forbrug markant, over hele linien, kun køber danske produkter, sælger sin bil og vælger offentlig transport og cykel, dropper serierne på internettet, og det hjælper nok også at blive vegetar... så kan man med en hvis rimelighed mene at ens venner sviner mere end én selv, og ikke passer på kloden fremadrettet. Hvis det eneste "offer" man har gjort er at lade være med at flyve, så skal man passe på med at spille alt for smart.

Lise Lotte Rahbek

Nej for fanden, selvfølgelig skal I ikke være sammen med tidligere venner, som har andre værdier.
Det ville da være en dum måde at bruge de sidste år af sit liv på.

Henning Kjær, Hans Larsen, ingemaje lange og birgitte andersen anbefalede denne kommentar
birgitte andersen

Ja hvem der bare kunne sige: jeg bor på landet, ingen bil, dyrker mine egne grøntsager, gøder med hønsemøg,
har solceller og solfangere på taget, tager cyklen de 10 km til byen hvis det skulle hænde at noget mangles! Ja, hvem der bare kunne sige det...........

Søren Kristensen

Når det kommer til venner, handler det om hvorvidt man har det sjovt sammen. Alt andet er underordnet.

Eva Schwanenflügel, birgitte andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Birgitte - jeg køber grøntsager og kød ved døren (med en friskhed og en kvalitet, Københavnerne aldrig kommer i nærheden af.) Varmen kommer 100% fra regenererbare kilder. Og ja - jeg tager alle ture under 20 km på cykel.

Hvad er problemet?

birgitte andersen

niels astrup
17. august, 2019 - 11:42

Ja, dejligt med en rask lille cykel tur. Nu var mit indlæg absolut ikke ironisk ment, men måske mere ment som, at vi jo ikke alle kan bo som beskrevet. Selvom vi gerne vil, gøre noget for miljøet......

Kenneth Jensen

Når man har valgt at få børn så er det svært at prædike klima uden at lyde hyklerisk. Der findes vist ikke noget værre den enkelte kan gøre rent klimamæssigt.

Og ja jeg har selv børn - men jeg prædiker så heller ikke.

Niels Christensen

Det værste ved den her 'klimakamp' er dens indvidualisering, hvor den enkelte åbenbart skal skal gøres ansvarlig for sine handlinger; hvor samfundet udvikler sig mod et stasisamfund, eller et indvandrekontrolsamfund, eller min hjemby frem til starten af 60'erne, hvor der blev sagt fra af de unge overfor kontrollen. Det værste er at kontrollanterne taber ethvert overblik over globale perspektiver. Det er påfaldende at de her skyldssamfund især udvikler sig i de nordeuropæiske protestantiske samfund. De på jagt efter en rolle, nu vil de være nye 'klimaidealsamfund', som alle andre kan 'se' op til. Denne etnocentriske opfattelse udvikler sig til en ny ydre og indre imperialisme i videnskabens navn. For at de samfund i selvretfærdighedens navn igen kan fremstille sig som 'verdens bedste'. Det er perverst, når man ved at de virkelige udfordringer kun kan løses globalt.

Kenneth Jensen, Rikke Nielsen, Anina Weber og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Klimakrisen vil kræve langt mere end venskaber, når den rigtig viser sig. Det vil blive alles kamp mod alle i værste fald.

Henning Kjær, Hans Larsen, Anina Weber og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Runa Bejstrup

Man må ikke flyve. Ens tøj skal være genbrugstøj. Sko og bælter må ikke være af læder. Parfume, shampoo, deodoranter og hudcreme må ikke være testet på dyr. Fødevarer skal være produceret lokalt og være økologiske og de må ikke være af animalsk oprindelse og de må under ingen omstændigheder være produceret i Israel. Hvis man er nødt til at anskaffe en bil skal det være en el-bil. Møbler skal også være genbrugsmøbler eller i hvert fald ikke lavet af træ fra regnskoven. Ens opvarmning og el skal være fra vedvarende energikilder.
Det var hvad jeg lige på stående fod kunne komme i tanke om af ting, man må og ikke må hvis man vil regnes for et ordentlig menneske.
Og så skal man selvfølgelig have en sund sjæl i et sundt legeme.
Ikke engang den katolske kirke på højdepunktet af sin magt havde så mange regler.
Og så er de korrekte holdninger til politik og tilværelsen i al almindelighed ikke med talt med, da det er uden for emnet.

Niels
"hvor den enkelte åbenbart skal skal gøres ansvarlig for sine handlinger;"

Ja, hvor er vi egentlig henne.

Søren Kristensen

Krise er et plusord og i den forstand udtryk for et forandringspotentiale eller et forbigående fænomen - en midlertidig afvigelse fra normen. Altså handler klimakrisen i værste fald bare om at vente længe nok, så er den overstået.

Rikke Nielsen

Bekymringen for klimaet er blevet en god knage at få afløb for sin misundelse på...

birgitte andersen, Runa Bejstrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar