Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: Epstein

Hvem er mest patologiske: konspirationsteoretikere eller kritikere af konspirationsteoretikere?
Uanset om Epstein var centrum i en stor konspiration eller ej, viser sagen, at mennesker som ham kan få aftaler i retssystemet, som mennesker uden millioner og forbindelser aldrig vil komme i nærheden af.

Uanset om Epstein var centrum i en stor konspiration eller ej, viser sagen, at mennesker som ham kan få aftaler i retssystemet, som mennesker uden millioner og forbindelser aldrig vil komme i nærheden af.

Stephanie Keith

31. august 2019

Jacques Lacan sagde engang, at en jaloux ægtemand, der konstant leder efter bevis for sin kones utroskab, er et patologisk tilfælde, også selv om det viser sig, at hans kone rent faktisk er ham utro.

Hvis først han er patologisk optaget af mistanken, kan han se sin jalousi bekræftet selv der, hvor der overhovedet ikke er noget tegn. At konen rører ved sit hår, at hun læner sig op ad et skab, at hun tager en kop etc., kan let bekræfte det værste, manden kan forestille sig.

På samme måde med konspirationsteorier. Hvis man tænker konspirationsteoretisk, så giver alt, vitterligt alt, mening inden for teorien. Hvis en mand åbner en paraply på en solskinsdag, så er det ikke bare en tilfældighed, men et uomgængeligt bevis for en konspiration om at myrde præsident John F. Kennedy.

Det er let at ironisere over konspirationsteorier, men derfor bliver kritikken af dem også tit lidt kedelig. Af og til er det faktisk mere interessant at se nærmere på kritikerne.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Ken Pedersen
  • Kurt Nielsen
  • Olaf Tehrani
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Troels Ken Pedersen, Kurt Nielsen, Olaf Tehrani, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Selvfølgelig er der konspirationer.
Ligesom paranoide også i virkeligheden kan være forfulgte..

Claus Nielsen, Christian de Coninck Lucas og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

“Paranoids are not paranoid because they're paranoid, but because they keep putting themselves, fucking idiots, deliberately into paranoid situations.”
― Thomas Pynchon

Christian de Coninck Lucas

The term "Conspiracy Theory" was coined by the CIA to de-legitimize entirely legitimate questions about their clandestine activities.

Det er forøvrigt et glimrende eksempel på elendig forståelse af konspirationer (læs: Covert Ops, Black Ops) at afskrive en konspiration omkring mordet på Kennedy på baggrund en gul pararply. Indicierne er skam meget stærkere end som så.

Det er min personlige opfattelse at benægterne er de mest patologoiske, da de konsekvent ikke vil acceptere organiseret kriminalitet ("konspirationer") blandt verdens mest magtfulde mennesker og organisationer (ikke EN af dem er en national regering) eller at de kunne finde på at holde deres aktiviteter hemmelige.
Det er skræmmende naivt, især da ingen af dem er på Forbes liste fordi de tjener deres penge på krig og gældskabelse gennem centralbanker, så 99% er det de laver er hemmeligt ved lov. Selvom de fleste af dem har mange flere penge end Jeff Bezos (de er billairdærer, "trillionaires"),

Velkommen til militær industerielle kompleks - Dødens Virkelige Købmænd. Anders Fogh er gode venner med dem, tænk over det.

Men deres tid er snart ovre. En af deres dybt ulovlige måder at trække endeløse milliarder ud af USAs budgetter er igennem OUSDAT, som officielt admininstrerer Special Access Programs i Pentagon, er blevet afsløret af en tidligere admiral og DIA director. Det har dog ikke stået i aviserne.....Imagine That!

Brian W. Andersen

@ Eva Schwanenflügel

Ja, konspirationer findes og vi har historisk dokumentation på nogle af disse. De har dog en naturlig afgrænsning af hvad som er muligt, fordi for at virke kræver de hemmeligholdelse. Denne kan enten foregå i en lukket og kontrolleret personkreds eller ved "at skjule sig i fuld synlighed". Begge dele er en svær kunst og sætter en grænse for hvor opfattende en konspiration kan blive, før den opdages og afsløres.

Konspirationsteoretikere er meget tilbøjelige til at forestille sig konspirationer som ligger udenfor denne grænse. Nogle af dem (og især på nettet) danner teorier, der også rækker udenfor grænserne af fysikkens love og videnskabelig empiri. Hvis man skal afsløre de ægte konspirationer, så må man hverken være for fantasiløs eller for naiv, fordi at gøre dette kræver grundig research med lige dele af al den objektivitet og kreativitet man kan mønstre.

Der er i dette det uheldige paradoks i disse forhold at konspirationsteorier ofte er skyld i at ægte og potentielt samfunds eller menneskeskadelige konspirationer overses. Dette bliver ikke gjort bedre at de ubehagelige skæbner som desværre er normalprisen for at blæse i fløjten. Det er ikke så få konspirationer, som holdes kørende på MAD (mutually assured destruction), hvor det at gribe ind overfor disse er lig med egen udslettelse i en eller anden grad. Konspirerende parter griber yderst sjældent til vold og drab, fordi det er meget mere skræmmende med konsekvenser, der ødelægger muligheder og livskvalitet for en person, familie eller gruppe i årtier frem, samtidigt med dette ofte kan gøres med juridisk straffri handlinger.

Der er flere konspirationer end flertallet tror, men det er som regel ikke dem de tror at de ser. Symptomerne på disse og konsekvenser af disse ser vi til gengæld alle, men derfra handler det allermest om tro.

Eva Schwanenflügel

@ Brian W. Andersen

Der er kategorier af konspirationsteorier, der kan benævnes udenfor logik.
Herunder fx at Jorden er flad, at homo sapiens er opstået for 5000 år siden, eller at månelandingen var et svindelnummer.

Her på det seneste er der også en teori om 'den store udskiftning', som de borgerlige aviser har promoveret.
Altså at den oprindelige europæiske befolkning bliver udskiftet i en eller anden slags sammensværgelse.

Den teori nyder bl.a. AfD i Tyskland godt af, hvilket vi sikkert kommer til at se til delstatsvalget.