Læsetid: 3 min.

Center for Vild Analyse: Kommunisme betyder al magt til sovjetterne og elektrificering af hele landet

Om ligheder og forskelle i Lenins og Concitos forståelse af elektrificering
Lenin og tænketanken Consito har et overraskende ens – og mindre overraskende uens – syn på udviklingen af energisektoren.

Lenin og tænketanken Consito har et overraskende ens – og mindre overraskende uens – syn på udviklingen af energisektoren.

Ritzau

17. august 2019

Den franske sociolog Ève Chiapello beskrev for nogle år siden, hvordan den økologiske kritik, der er begyndt at tage til i styrke, har en speciel politisk åbenhed. Kritikken er nemlig ikke baseret på værdier eller principper, men på en naturvidenskabelig tilgang til klodens udvikling. For eksempel er sammenhængen mellem CO2 i atmosfæren og oversvømmelser, uvejr, forsuring af havet osv., videnskabelige spørgsmål, og det eneste normative at forholde sig til i den forbindelse er i første omgang: Ønsker vi dét?

Dermed adskiller den økologiske kritik sig fra andre kritikformer. Det, Chiapello kalder den sociale kritik, handler for eksempel om retfærdighed, udbytning og ligeværd, mens den konservative kritik handler om ting som åndelig armod, grådighed, opbrud og rodløshed osv.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Niels Johan Juhl-Nielsen
  • Kurt Nielsen
Christian Mondrup, Niels Johan Juhl-Nielsen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu