Analyse
Læsetid: 7 min.

Galehuset på Vestegnen

Med gentagne udskiftninger på de sportslige nøgleposter minder Brøndby mere og mere om dansk fodbolds kaosbutik. Nu er en ny sæson skudt i gang i Superligaen, og endnu en gang skal en ny træner og sportsdirektør føre klubben i en ny retning
Det vakte vrede blandt fans, da den traditionsrige klub i en kamp mod Hobro sidste år stillede med en startopstilling med udelukkende udenlandske spillere.

Det vakte vrede blandt fans, da den traditionsrige klub i en kamp mod Hobro sidste år stillede med en startopstilling med udelukkende udenlandske spillere.

Lars Møller

Moderne Tider
3. august 2019

Hvis man vil have et billede på tilstanden i Brøndby IF anno 2019, kan man næsten ikke finde noget bedre end det lille optrin, der udspillede sig på Vestegnen tirsdag den 2. juli.

Her stod en mindre flok på Brøndbys træningsanlæg og overværede førsteholdets træning, mens de talte om en pressemeddelelse, som FC Nordsjælland netop havde udsendt.

En pressemeddelelse, hvor den nordsjællandske klub bekendtgjorde, at de med øjeblikkelig virkning opsagde samarbejdet med deres erfarne sportsdirektør Carsten V. Jensen – også kendt som CV. Blandt de tilstedeværende var klubbens sportsdirektør Ebbe Sand.

Og han bemærkede til en journalist, der var mødt frem for at følge de blå-gules træning:

»Spændende med CV, hvad mon han skal lave?«

De ord viste sig at være stort set de sidste, Ebbe Sand ytrede i offentligheden. For kort tid senere kom svaret på det spørgsmål som Breaking News på Ekstra Bladets hjemmeside. Carsten V. Jensen skulle være sportsdirektør i Brøndby. Og dermed var Ebbe Sand de facto fortid samme sted.

Optrinnet på træningsanlægget på Vestegnen blev efterfølgende refereret i Tipsbladet, og det illustrerer meget fint de problemer, der p.t. ser ud til at være med ledelsesformen i Brøndby IF; nemlig at den forekommer så kaotisk og impulsstyret, at man ikke engang formår at skærme en nøgleaktør i organisationen mod medieeksponering i de sidste timer op til, at hans reelle fyring bliver udbasuneret på de landsdækkende medier.

Det havde jo nok været rimeligt at give Ebbe Sand en advarsel om, at der var ændringer på vej i klubbens sportslige organisation, så han ikke stod i offentligheden og legede gætteleg med medierne om et jobskifte, der viste sig at angå hans egen stilling. Sådan havde man formentlig gjort de fleste andre steder.

Men Brøndby er ikke en normal klub i disse tider. Det er i praksis en enkeltmandsvirksomhed, der er ejet af klubbens storaktionær, mangemillionæren Jan Bech Andersen; en mand, der efter sigende er i stand til at agere køligt og rationelt i forretningssammenhænge, men som alt for ofte virker tabt i sine følelsers vold, når det angår driften af hans store lidenskab, Brøndby IF.

Vi fik allerede en forsmag på hans impulsstyrede optræden i Brøndby-sammenhænge, da han kort tid efter sin indtræden i klubbens ledelse som bestyrelsesformand under en brugerprofil med navnet ’Oscar’ på klubbens fanforum i adskillige opslag hudflettede klubbens daværende træner og sportsdirektør. Og turbulensen er sådan set fortsat lige siden.

Alene inden for det seneste år har fodboldstoltheden på Vestegnen haft tre sportsdirektører og tre trænere.

Det er i alt seks personer på klubbens vigtigste topposter inden for tolv måneder. Og det tegner billedet af en klub, der befinder sig i en mere eller mindre permanent tilstand af flux.

Der var engang

I gamle dage var fodboldforretningen på Vestegnen ellers netop kendt for at være landets mest veldrevne fodboldklub; en stabil og velordnet virksomhed, der formåede at levere resultater både på og uden for banen.

Nu fremtræder Brøndby som en affyringsrampe, hvor både spillere, trænere og sportsligt ansvarlige bliver skudt af i takt med den dominerende aktionærs humørsvingninger. Eller som DR’s fodboldkommentator Andreas Kraul har formuleret det:

»Man har spøgefuldt sagt, at AGF er dansk fodbolds galehus, men de får hård konkurrence af Brøndby for tiden.«

Og nu har galehuset altså fået en ny sportslig ledelse bestående af cheftræner Niels Frederiksen og sportsdirektør Carsten V. Jensen. Det er dem, der skal udstikke kursen for klubben på Vestegnen i fremtiden. Spørgsmålet er så, hvad deres opdrag bliver.

For cheftræner Niels Frederiksen er der ikke så meget at tage fejl af. Han skal bringe de gamle og klassiske Brøndby-dyder tilbage i højsædet.

Det er dyder, der blev kørt ud på et sidespor af hans forgænger, Alexander Zorniger. Den koleriske tysker blev hentet til Vestegnen med krav om øjeblikkelig succes og blev til det formål udstyret med et købehold af dyre og færdigudviklede spillere, som kunne levere varen fra dag ét på grønsværen.

Samtidig blev det accepteret på direktionsgangen, at Zorniger overlæssede startopstillingen med udenlandske aktører og udrangerede Brøndbys egne talenter fra klubbens såkaldte Masterclassakademi.

Zorniger var da også kun få sekunder fra at bringe guldet hjem til Vestegnen. Men efter sidste sæsons nedtur og trænerfyring har klubben forladt denne quickfixstrategi og er vendt tilbage til de værdier, der i hine tider gjorde de blå-gule til en stormagt på hjemlig grund; nemlig principperne om, at Brøndby først og fremmest bygger på en dansk grundstamme og udvikler sine egne talenter.

Klubben har selv stadfæstet disse værdier i en serie nye transferprincipper, der blandt andet fastslår, at: Minimum 60 procent af spillerne i A-truppen på sigt skal komme fra Danmark og de øvrige nordiske lande, at 6-8 pladser i A-truppen skal på sigt reserveres til Masterclass-spillere, og at der altid skal være danskere spillere i startopstillingen.

Eller sagt på en anden måde: rugekassen fra Masterclass – der på mange måder er juvelen i klubbens selvforståelse – skal bringes til ære og værdighed igen. Og der må aldrig ske en gentagelse af kampen mod Hobro i 2018, hvor Brøndby stillede med en startopstilling udelukkende bestående af udlændinge.

En beslutning, der i øvrigt resulterede i at der ved den efterfølgende uges kamp i Vejle opstod et offentligt skænderi mellem Zorniger og de tilrejsende Brøndby-fans tværs gennem det hegn, der adskilte tilskuerbanderne fra grønsværen.

Brøndby vender tilbage til rødderne! Og til det formål virker Niels Frederiksen som et udmærket valg. Den bankuddannede fynbo har lige siden sit trænermæssige gennembrud i Lyngby i starten af årtiet haft ry for at være god til at udvikle talenter; og hans netop overståede epoke med ungdomslandsholdet gik da også ganske fornuftigt. Men som altid varsler ankomsten af en ny træner også skiftedag i spillertruppen.

Niels Frederiksen har meldt ud, at han ønsker at skifte sin tyske forgængers omstillingsbaserede gegenpressing ud med en 4-3-3-formation, der i højere grad er bygget på boldbesiddelse.

Det kræver nye kompetencer i start-elleveren, samtidig med at en række af nøgleaktørerne fra Zorniger-epoken skal allokeres nye græsgange.

Rigtig dårlige til spillersalg

Og det er her, Carsten V. Jensen kommer ind i billedet. Den erfarne fodboldkøbmand har nemlig en kvalitet, som de i mange år har manglet på Vestegnen: Han er rigtig, rigtig god til at sælge fodboldspillere. Og det er ikke så nemt, som man lige skulle tro.

Man kan nemlig ikke regne med, at det internationale fodboldmarked af sig selv holder øje med den hær af større og mindre profiler fra Superligaen, som de hjemlige klubber bestandigt ønsker at få skudt af.

Det kræver et solidt benarbejde fra de danske klubbers side at få gjort udenlandske aftagere interesserede i aktørerne fra en international randliga som den danske. Og dét arbejde er CV ekspert i. Det har han bevist i både FC København og i FC Nordsjælland. Og dét skal han nu også gøre på Vestegnen.

Sagen er nemlig, at Brøndby i mange år har været rigtig dårlige til at tjene penge på deres spillersalg. Og det er en af hovedårsagerne til, at de er sakket bagefter FC København og FC Midtjylland i den hjemlige konkurrence.

De blå-gule har manglet de transferindtægter, som bedre købmandskab hos deres rivaler har genereret. Og det er utvivlsomt Jan Bech Andersens forhåbning, at Carsten V. Jensen kan bringe Brøndby IF tilbage på omgangshøjde med de andre topklubber på dette felt.

Så set i fugleperspektiv er der god ræson i udnævnelsen af netop Niels Frederiksen og Carsten V. Jensen til de sportslige topposter i fodboldbutikken på Vestegnen.

Den ene skal udvikle klubbens talenter, og den anden skal sælge dem – i øvrigt gerne samtidig med at klubben cementerer sin placering i den hjemlige toptre.

Man kan som neutral observatør dog godt tvivle på, om den nye duo nu også får tiden til at udføre sit arbejde. Som historikken har vist, er Jan Bech Andersen jo ikke den mest langmodige chef i verden. TV 2’s fodboldkommentator Flemming Toft sammenlignede ham for nylig med Roman Abramovich med henvisning til hans impulsive trang til at hyre og fyre i stil med den russiske eneejer af Chelsea FC.

Denne impuls bliver han nødt til at styre, hvis ansættelsen af Frederiksen og Carsten V. Jensen skal blive en succes. For selv om Brøndby er kommet fornuftigt fra land i den nye sæson, er det på mange måder et håndværkertilbud, den nye sportslige ledelse har overtaget.

Truppen skal genopbygges i overensstemmelse med Niels Frederiksens ønsker, og transferstrategien og talentarbejdet skal alignes (som man siger på managementdansk) med de nye transferprincipper. Den slags arbejde tager tid.

Så den største gave, Bech Andersen kan give de nye nøglepersoner i sin hjerteklub er tålmodighed.

Tiden vil vise, om rigmanden har lært lektien, eller om Frederiksen og CV også bliver fyret, når den uundgåelige krise indfinder sig. For så er galehuset flyttet permanent til Vestegnen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her