Baggrund
Læsetid: 4 min.

Den kinesiske befolkning får en helt anden fortælling om protesterne i Hongkong

Kina slår hårdt på de nationalistiske trommer for at samle folket om kommunistpartiet som værn mod, at protesterne i Hongkong skal sprede sig til resten af landet. Det er ikke et folkeligt demokratisk oprør, lyder propagandaen, men blot få voldelige ekstremister, der styres af USA’s sorte hånd
De millioner af borgere, der har demonstreret i Hongkong, kan næppe genkende det billede som kinesiskstyrede statsmedier tegner af dem.

De millioner af borgere, der har demonstreret i Hongkong, kan næppe genkende det billede som kinesiskstyrede statsmedier tegner af dem.

Claude Medale

Moderne Tider
3. august 2019

De er »forrædere«, »ekstremister«og»voldelige bøller«. Og så er de marionetdukker, der styres af USA’s »sorte hånd«.

Kinas kommunistiske styre og landets statskontrollerede medier angriber stadig hårdere de enorme folkelige protester i Hongkong, der nu har varet i adskillige uger og flere gange har udviklet sig voldeligt med sammenstød mellem politi og demonstranter.

Nyheder om begivenhederne i Hongkong er stærkt censureret i resten af Kina, og mens demonstranterne selv siger, at de er på gaden for at opnå mere demokrati og i protest mod, at Beijing sætter deres frihedsrettigheder under stadig større pres, så bliver deres landsmænd i Fastlandskina præsenteret for en ganske anden, mere negativ fortælling.

Her lyder det, at det er ganske få ekstremister og »forrædere, der opildner til gadevold og har som mål at løsrive Hongkong (fra Kina, red.)«, som den stærkt nationalistiske avis Huanqiu Shibao, eller Globalt Tidende, skriver mandag.

Avisen, der er kontrolleret af kommunistpartiets direkte talerør, Folkets Dagblad, skriver desuden, at »det er blevet mere tydeligt«, at fjendtlige udenlandske kræfter søger at »hjernevaske« borgere i Hongkong i et forsøg på at skabe et revolutionært oprør, som kan ramme hele Kina.

Tirsdag gav Kinas udenrigsministerium direkte USA skylden for protesterne i Hongkong, da ministeriets talskvinde, Hua Chunying, påstod, at »de voldelige aktiviteter« i Hongkong »er skabt af USA«.

Kina har dog ikke fremlagt beviser for, at USA eller nogen anden fremmed magt skulle spille en afgørende rolle i protesterne, men der er en lang tradition i Kina for, at man giver vestlige kræfter skylden for konflikter og uro i Kina.

Beijing bruger strategien både for at fralægge sig ansvar for striden og i et forsøg på at miskreditere og mindske sympatien for kritiske stemmer og modstandere i det kinesiske samfund ved at associere dem med vestlige kræfters påståede forsøg på at skabe kaos i Kina.

Og styret slår hårdt på de nationalistiske trommer for at samle folket om kommunistpartiet mod en diffust defineret ydre fjende – det er i kommunistpartiets taktikbog også med til at skabe et værn mod, at protesterne i Hongkong skal sprede sig til resten af landet.

Forskere har inden for de seneste år peget på, at kommunistpartiet er i gang med at opbygge en mistro i befolkningen mod Vesten netop i et forsøg på at skabe et »ideologisk bolværk«, der kan gøre kineserne mindre modtagelige for vestlige politiske ideer, som styret i Beijing anser for at være en eksistentiel trussel.

Lukker ulven ind

For præsident Xi Jinping er det den ultimative frygt, at oprøret i Hongkong skal forplante sig til andre dele af Kina, hvor usandsynligt det end virker på nuværende tidspunkt.

Folkets Dagblad rettede mandag også en anklagende finger mod protestgrupper i Hongkong, der samarbejder med de »vestlige kræfter«, og avisen advarede befolkningen om at være på vagt over for sådanne grupper, der »lukker ulvene ind i dit hjem og skader faderlandet«.

Og i det, der også kan læses som en lidet skjult trussel mod befolkningen i Hongkong – og alle i resten af Kina, der skulle lade sig inspirere af rebellerne i den tidligere britiske kronkoloni – så skriver Globalt Tidende i en leder, at »det vil aldrig ende godt«, hvis man åbent udfordrer Beijings autoritet.

Der er i Hongkong nervøsitet for, om kommunistpartiet i sidste ende vil indsætte Folkets Befrielseshær for at sætte en stopper for protesterne.

Onsdag erklærede hæren, at den var klar til at beskytte Kinas suverænitet i Hongkong, og i en video, der bl.a. viser kinesiske soldater øve nedkæmpelsen af et gadeoprør, råber en soldat på kantonesisk til demonstranterne:

»I vil stå til ansvar for jeres egne handlinger.«

Demonstrationerne i Hongkong, der har bragt millioner på gaden, startede oprindeligt i modstand mod en ny lov om udlevering, der ville gøre det muligt at sende alle, der befinder sig i Hongkong, til retsforfølgelse i Fastlandskina – en lov, som mange frygtede ville kunne bruges til at ramme blandt andet systemkritikere.

Men selv om loven nu er blevet trukket tilbage efter det folkelige pres, så har demonstrationerne udviklet sig til en vidt omfavnende protest mod politivold og det kinesiske styres stadige underminering af den ytringsfrihed og det uafhængige retssystem, som hongkongerne nyder til forskel for deres landsmænd i resten af Kina.

Samtidig udtrykker et stadig større antal hongkongere nu ønske om direkte selvstændighed fra Kina og indførelsen af ægte demokrati.

Men meget af dette bliver slet ikke nævnt i kinesiske statsstyrede medier.

Ved at censurere nyhedsdækningen og fokusere på, at det hele er resultatet af angreb fra nogle få voldsmænd, der blot har som mål at skabe kaos, lader Beijing – dømt ud fra reaktionerne på de kinesiske sociale medier – til med succes at have skabt en kløft mellem, hvordan protesterne opfattes af hongkongerne selv og så resten af den kinesiske befolkning.

Specielt efter demonstranter i midten af juli gik til angreb på et kinesisk repræsentationskontor i Hongkong og skrev skældsord rettet mod kommunistpartiet og Kina på bygningen, forenede kinesere sig i vrede mod hongkongerne, »der tramper på faderlandets værdighed«, som en person på Weibo, et kinesisk socialt internetmedie, udtrykte det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anna Louise Flensborg

Har vi stadig en uafhængig presse i Danmark og vesten i det hele taget? Og kan vi fritage os fra den faktor økonomi og gennemskuelighed spiller ift. Ytringsfrihedsproblematikken? Modsat Kina !!!

Poul Kristensen

Det er da muligt at vore presse ikke er totalt fri, sådan i matematisk forstand. Folk har jo deres egne holdninger og det gælder vel også for de journalister der skriver historierne. Men ligefrem at forkaste vores fri presse fordi den ikke er perfekt, er vel nok at gå lige langt nok. Vi prøver da i det mindste at bevare en fri presse, mens man i Kina og andre totalitære stater slet ikke forsøger at fortælle sandheden. I den slags stater mener man i stedet at presse og medier skal bruges til at opdrage folk, og så gør det ikke så meget om man lyver lidt. Eller meget. Og ingen spøger om hvem der har besluttet hvilke holdninger der er de rigtige.

Thuan Bui, Bjørn Pedersen, Jens Winther og Anna Louise Flensborg anbefalede denne kommentar