Læsetid: 7 min.

Libyens migrantsystem: »Det værste ved det hele var, at vi jo faktisk godt vidste, hvad der foregik«

De seneste måneder er kritikken af Danmarks og EU’s finansiering af Libyens migrantsystem taget til. Pengene går til at tilbageholde migranter på vej mod Europa, men ifølge FN er Danmark med til at støtte et system, der bryder med flere internationale konventioner. Sygeplejerske ved Læger uden Grænser Anne Cecilia Kjær er netop kommet hjem fra Misrata og fortæller her om hverdagen i migrantfængslerne
Detentionscenteret i Zintan er et af de centre, Læger uden Grænser har arbejdet i. Det tidligere varehus husede indtil juni i år 700 tilbageholdte. Der var fire nødtørftigt fungerende toiletter, intet bad og kun sporadisk adgang til rent vand. De indsatte er nu fordelt i andre bygninger under centeret.

Detentionscenteret i Zintan er et af de centre, Læger uden Grænser har arbejdet i. Det tidligere varehus husede indtil juni i år 700 tilbageholdte. Der var fire nødtørftigt fungerende toiletter, intet bad og kun sporadisk adgang til rent vand. De indsatte er nu fordelt i andre bygninger under centeret.

Jérôme Tubiana

31. august 2019

»Jeg kom til Libyen i slutningen af februar. I lufthavnen i Misrata blev jeg hentet af en chauffør og kørt ind til et lille kontor, som Læger uden Grænser har inde i byen. På vej gennem Misrata kunne man se spor efter krigen i 2011. Der var bygninger med kæmpe skudhuller. Jeg er ikke ekspert i de politiske forhold i Libyen, men det er stadig et land i borgerkrig.«

»Vores udgangspunkt for arbejdet i Misrata var vores kontor inde i byen. Hver dag kørte vi fra kontoret ud til detentionscentrene. Der var to slags: Dem som var drevet af DCIM (Libyens Department for Combatting Illegal Immigration, red.), og dem som ikke var. Jeg var i DCIM’s centre.«

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Johnny Christiansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Troels Ken Pedersen
Johnny Christiansen, Eva Schwanenflügel og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer