Læsetid: 12 min.

Lisbeth kan ikke få luft

For anden gang i sit 66-årige liv er Lisbeth Lyngaard Henriksen på hospice. Hun har KOL og er døende. Det har hun været siden 2015, hvor hendes læge sagde, at det kun var et spørgsmål om »uger og måneder«. Siden har han kaldt hende »prognostisk utilregnelig«. Nu føles døden tættere på, og der er tre ting, Lisbeth gerne vil nå, før hun tager herfra
Første gang Lisbeth var på Svanevig Hospice, boede hun på stue 12, som hun kalder suiten. Den har nemlig udsigt ud over fjorden. I dag bor hun med udsigt til markerne.

Første gang Lisbeth var på Svanevig Hospice, boede hun på stue 12, som hun kalder suiten. Den har nemlig udsigt ud over fjorden. I dag bor hun med udsigt til markerne.

Anders Rye Skjoldjensen

10. august 2019

Alt, hvad Lisbeth Lyngaard Henriksen skal bruge, er inden for rækkevidde. Fra sin seng kan hun nå iPad’en, vandglasset og iltslangen, der stikker ud af væggen. Med fjernbetjeningen kan hun spole i kriminalkommissær Barnaby, hvis hun skulle være blundet hen og have misset noget.

Lisbeth er døende. Hun har KOL – en kronisk lungesygdom, som ødelægger hendes lunger og giver hende åndenød ved selv den mindste bevægelse. Luft er en mangelvare for Lisbeth. Sidste gang, hun fik målt sin lungefunktion, lå den på 15 procent, og i dag er den sikkert endnu lavere.

For anden gang i sit liv er 66-årige Lisbeth Lyngaard Henriksen på hospice. Da hun kom her første gang for et år siden, var hun fuldstændig afpillet og udmagret. De første dage sov hun bare. Så begyndte hun at spise og tog et par kilo på, så vægten lige akkurat sneg sig op over de 40 kilo. Efter nogle ugers intens pleje blev hun udskrevet og sendt hjem til sin visiterede bolig i Næstved. Her raslede kiloene hurtigt af igen, og nu er hun tilbage på Svanevig Hospice på Lolland.

 

Få de bedste historier, indblik i idedebatter og opdag ting,
du ikke vidste, du var interesseret i.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Viggo Okholm
  • Mette Poulsen
  • Frede Jørgensen
  • Nina Højland
  • Ervin Lazar
  • Lise Lotte Rahbek
  • David Zennaro
Erik Karlsen, Viggo Okholm, Mette Poulsen, Frede Jørgensen, Nina Højland, Ervin Lazar, Lise Lotte Rahbek og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Christensen

Tak for artiklen, den var smuk på sin egen måde og en fortælling om livet på godt og ondt, men stadigvæk om at tage en del i livet så længe man kan