Feature
Læsetid: 4 min.

Et liv er forbi: En lille kop kaffe skal også være en stor oplevelse

Anton Ulrich Bonnén ville nødigt misse en hyggelig komsammen, en mulighed for at engagere sig eller en køretur ud i et smukt landskab. Allerhelst med sig selv ved rattet. Derfor var hans middagslure livet igennem korte og ukomfortable, så der var tid til så mange oplevelser som mulig. Derfor ærgrede det ham også at skulle gå glip af sin egen begravelse
Ulrich Bonnén var opindeligt mekanikeruddannet, og interessen for biler – her familiens Opel – varede livet igennem.

Ulrich Bonnén var opindeligt mekanikeruddannet, og interessen for biler – her familiens Opel – varede livet igennem.

Privatfoto

Moderne Tider
17. august 2019

Når Anton Ulrich Bonnén tog en lur, varede den sjældent mere end fem minutters tid.

På sine ældre dage, når den pensionerede skolelærer og tidligere bilmekaniker var færdig med dagens gøremål og havde lavet aftensmad til sig selv, gik han lige ud og tog »sine fem minutter«, som han kaldte det. Mere sådan af pligtfølelse og vane end af egentlig trang til at hvile sig.

Og de foregik liggende på ryggen, på en halvanden meter kort, stenhård træbænk. Ikke nogen pude, ikke noget tæppe. Bare fem minutter sådan, og så op og videre. Anton Ulrich Bonnén – eller Ulrich, som han bare blev kaldt – var ikke nogen sofakartoffel. Magelighed nåede han aldrig rigtigt til i løbet af sine 89 og et halvt år på Jorden.

Rastløsheden, derimod, og iveren efter at holde sig oprejst og komme ud og opleve noget, den gik han rundt med hele livet igennem.

Anton Ulrich Bonnén

 • Født 23. oktober 1929 i Aarhus.
 • Død i Vridsted den 13. april 2019.
 • Udlært mekaniker, arbejdede det meste af sit liv som skolelærer.
 • Gift med Nanna Houe Bonnén.
 • Efterlader sig fire børn og otte børnebørn

Som den dag, få måneder før sin død, da hans datter Anna Marie og svigersønnen Ivan var på besøg på det demensplejehjem, hvor Ulrich Bonnén boede det sidste år af sit liv. Der skulle selvfølgelig ske noget, så de foreslog ham at køre en tur ud i det bakkede landskab omkring Skive.

Han svarede prompte med sit karakteristiske »Uhh, dét kunne godt nok være spændende.«

Ivan nåede ikke at køre ret mange meter, før der faldt en tør konstatering fra bagsædet:

»Du trænger til at få afbalanceret dine dæk, Ivan.«

Altid bakse med biler

Ulrich Bonnén blev født i Aarhus og voksede op sammen med sin far, mor og søster.

Faren var mekaniker, og som 14-årig fulgte Ulrich Bonnén efter. Han startede i lære på farens værksted den 3. april 1944, dagen efter sin konfirmation.

Fem år senere var han udlært, men på det tidspunkt havde han i flere år vidst, at han ville noget andet med sit arbejdsliv.

Men begejstringen for at makke med biler bibeholdt han.

I 1952 begyndte han på Skive Seminarium for at læse til lærer. Til den første julefest mødte han Nanna. De forelskede sig, blev gift, senere forældre, husejere – og selvfølgelig bilejere.

Familieferierne foregik i et ombygget folkevognsrugbrød, med en tophastighed på 60 kilometer i timen, ned gennem Europa. Aircondition fik man ved at åbne vinduet, og benplads måtte man fantasere sig til.

Efter nogle år med forskellige lærerjob rundt omkring i Jylland slog familien sig ned i den lille by Vridsted syd for Skive. De byggede deres eget parcelhus med plads til de seks personer, som familien var vokset til.

Over de næste 60 år var Vridsted noget nær synonym med Ulrich Bonnén, og han med den.

Han var lærer på den lokale skole, engagerede sig i sognerådet, kommunalpolitik, børneværnet, tog initiativ til en ny sportshal i byen, lavede en kulturklub og var kirkesanger om søndagen.

Han elskede at sludre med naboerne ind over hækken. Og var der nogen i Vristed, der havde det svært, blev de inviteret indenfor til en kop kaffe. Serveret i det fine sølvstel ofte med hvid dug på bordet også. Fordi hvorfor ikke? Selv en lille kop kaffe skulle være en stor oplevelse – og var det for Ulrich Bonnén.

Han evnede at se den store glæde i de små ting. Det var vigtigt for ham at nyde øjeblikket, at engagere sig og at gøre sig umage med sine medmennesker – og dem var der altid plads til i parcelhuset på Blæsbjergvej.

Den sidste hyggelige dag

I 1989 gik Ulrich Bonnén på pension. Det gav mere tid til rejser rundt i verden, at læse endnu flere bøger og til at tage på køreture med børnebørnene. For eksempel litteraturekskursioner i den jyske natur som Jeppe Aakjær, St. St. Blicher og Johannes V. Jensen skrev om.

Sammen med Nanna nåede han også at rejse til blandt andet Thailand, Egypten og Mexico, inden Nanna fik konstateret ALS og døde i 2009.

Sygdomsforløbet var slidsomt og sorgfyldt, men der var også lysglimt og mange minder at være taknemmelig for. Dem insisterede Ulrich Bonnén på at fokusere på, ligesom han insisterede på selv at tage sig af Nanna til det sidste.

Kort før sin død havde Ulrich Bonnén besøg af datteren Anna Marie og et af børnebørnene. De fortalte, at hans barnebarn Philip et par måneder senere skulle giftes.

»Dét bliver bare alletiders, det glæder jeg mig til!« lød det fra Ulrich Bonnén, der et par minutter senere slukøret måtte korrigere sig selv: »Nej, det når jeg jo nok ikke at komme med til.«

De aftalte at holde et lille snydebryllup på plejehjemmet, så han også kunne være med. Men 14 dage senere døde han. Fredeligt, og omgivet af sin familie.

Begravelsen blev holdt i Vristed Kirke med efterfølgende fest i forsamlingshuset. Egentlig havde familien lejet den lille sal, men da forsamlingshusets bestyrer hørte det, udbrød han: »Bonnén, han er en kendt mand i byen, I skal have den sture sal.«

Og sådan blev det. En fest i den store sal, fyldt med familie og venner. Eller, som hans datter Anna Marie forklarer det: »Lige sådan en slags alletiders fest, som han utvivlsomt ville ærgre sig meget over at være gået glip af.«

  Serie

  Et liv er forbi

  På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

  Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

  Seneste artikler

  Følg disse emner på mail

  Vores abonnenter kalder os kritisk,
  seriøs og troværdig.

  Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
  Prøv en måned gratis.

  Prøv nu

  Er du abonnent? Log ind her