Interview
Læsetid: 4 min.

Lokal Venstre-mand: Politik slider, og måske er Løkke brugt op

»Man mister autoritet og bliver træt i politik, som tiden går, og det kan være, at Løkke er brugt op. Udefra ser det ikke så godt ud. Og når man er politisk leder – hvad enten det er nationalt eller lokalt – har man også et ansvar for at finde ud af, hvornår det er slut.« Sådan siger svinebonde og medlem af lokalbestyrelsen i Venstre på Bornholm, Frederik Tolstrup om balladen i partiet
Jeg tror godt, Løkke kan holde sig ved magten, men jeg ved ikke, om han gør sig selv og partiet en tjeneste, siger Frederik Tolstrup, der har stemt på Venstre hele sit liv.

Jeg tror godt, Løkke kan holde sig ved magten, men jeg ved ikke, om han gør sig selv og partiet en tjeneste, siger Frederik Tolstrup, der har stemt på Venstre hele sit liv.

Tor Birk Trads

Moderne Tider
17. august 2019

— Hvad har du lavet i dag?

»I dag har jeg fået en ny grisepasser ansat, som jeg har brugt tid på. Vi har vasket grisestald og sørget for, at foderanlægget virker, og været ude og se til vores søer.«

— Er høsten i hus?

»Nej. Vi høster korn, raps, bønner og frøgræs. Men vores mejetærsker er gået i stykker, og der har været tordenbyger i dag, så vi mangler en tredjedel.«

— Hvor længe har du stemt på Venstre?

»Det har jeg gjort, så længe jeg har kunnet.«

Frederik Tolstrup

  • Født 1983
  • Medlem af bestyrelsen i Venstre på Bornholm
  • Uddannet landmand i 2011
  • Har den 1. januar i år overtaget den fædrene gård på Bornholm. På de 300 hektar har han primært svinedrift med 550 søer, men også planteavl
  • Er gift og far til tre børn

— Kunne du forestille dig at stemme på et andet parti?

»Nej. På den ene side mener jeg, det er vigtigt at holde fast. Hvis man skifter parti hvert andet år, kan man ikke forandre noget. Man får rigtig meget ud af at blive og arbejde for noget, der hvor man er. På den anden side skal man ikke være så loyal, at der til sidst står idiot i panden på en. «

— Hvordan oplever du som medlem af en lokal bestyrelse i Venstre, det der sker lige nu?

»Det er trist. Uden at vælge side for nogen, kommer det jo ud af folketingsgruppen, men det går ud over resten af partiet, og det er træls.«

— Hvad tænkte du, da du læste interviewet med Kristian Jensen i Berlingske?

»Jeg er sådan set enig med Lars Løkke i, at man kan samarbejde med alle mulige. Omvendt er det også oplagt, det Kristian Jensen siger, at i politik har man brug for modbilleder. Og jeg tror, at det tjener demokratiet bedst, hvis de to store partier står på hver sin side. Hvem skulle vælgerne ellers gå til, hvis regeringen gjorde det dårligt? En regering med S og V sammen må være undtagelsen, der bekræfter reglen.«

— Tænkte du, at hans udtalelser var en utidig desavouering af formanden?

»Nej, egentlig ikke. Formanden meldte selv ret bastant ud i valgkampen. Vi begyndte valgkampen med at skælde ud på socialdemokraterne, så det var da lidt pudsigt, at han pludselig gerne ville gå i regering med dem. Jeg ville personligt nok spring op og falde ned på, hvad Kristian Jensen sagde. Men når Løkke og Claus Hjort reagerer, som de gør, tænker man jo, at der har været godt gang i gryden i lang tid. Det er jo som at være vidne til en krise i et ægteskab, hvor der går noget forud, man ikke kender til. Når to ægtefolk sviner hinanden til i Netto, tyder det jo på, at de også har skændtes derhjemme aftenen før.«

— Hvem skal være formand i Venstre?

»Løkke har faktisk klaret det godt de seneste fire-fem år. Jeg tror godt, Løkke kan holde sig ved magten, men jeg ved ikke, om han gør sig selv og partiet en tjeneste. Man mister autoritet og bliver træt i politik, som tiden går, og det kan være, at Løkke er brugt op. Udefra ser det ikke så godt ud. Og når man er politisk leder – hvad enten det er nationalt eller lokalt – har man også et ansvar for at finde ud af, hvornår det er slut. Hvis han kan skabe ro i partiet, må han gerne blive for min skyld, men hvis ikke, er der jo ingen anden mulighed end at gå.«

— Hvem skal være næstformand?

»Det ved jeg ikke. Fordi vi har haft en tradition med, at næstformanden bliver formand, ligger der en symbolik i det. Hvis Claus Hjort ikke mener, at Kristian Jensen skal være formand, må han arbejde på at finde en anden og bedre kandidat. I stedet for at pille folk ned skal man hellere dyrke nogen op. Det er mere konstruktivt og mere elegant. Men hvis folketingsgruppen ikke får løst problemerne, bliver mange af dem arbejdsløse ved næste valg. Så de må finde kompromisviljen frem. En af grundene til, at det er svært at løse krisen, er måske, at de ikke stoler på hinanden. Jeg tror desværre, det kommer til at tage nogle år, inden vi er ovre det.«

— Stikker det her dybere – og i så fald hvordan?

»Der er en kamp i gang, som også handler om, hvilket parti Venstre skal være. Lige siden Anders Fogh gik til valg på stramninger i 2001, har nogle i Venstre været på strammerholdet, mens de andre mere frisindede og liberale venstrefolk omvendt ikke har været så glade for alt det med burkaforbud og håndtryk ved statsborgerskab. For min skyld kunne de godt skrue lidt ned for det med udlændinge, men jeg bor jo også på Bornholm, hvor jeg ikke møder problemer med det i min hverdag. Venstrefolk andre steder i Danmark kan have andre holdninger ud fra deres erfaringer.«

— Kan det borgerlige Danmark få magten uden Dansk Folkeparti?

»Jeg tror faktisk ikke, de kan få magten uden et mere liberalt Venstre. Hvis Venstre går Dansk Folkeparti i bedene, bliver vi måske et større parti ved næste valg, men så har man solgt ud af det gamle Venstre og bliver sværere at tiltrække vælgere fra den anden side.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Løkke kunne være gået af, som Thorning gjorde med godt valg resultat for sit parti, så var han blevet klappet ud. NU :((. Kr. Jensen havde overtaget, klaret det, måske, med Ellemann som næstformand, og så stoppet efter næste valg , hvis det tabtes, så havde han haft chancen. Derefter kunne Ellemann tage over, så var alt gået fint til og ballade undgået og V kunne komme videre med en leder, som havde noget mere politisk erfaring end han har nu.

Susanne Kaspersen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Erfaring eller mangel på samme er nøglen til det hele. Der skal erfaring til for at få spillet til at køre.

Dorte Sørensen

Har Løkke Rasmussen nogensinde været en god leder?
Var der ikke allerede knas i VU, da han var formand - i Græsted kommune, i Frederiksborg amt.
Alt sammen før hans stort opreklamerede Strukturreform, hvor han fik nedlagt mange små Folkeskoler osv. Men det værste var nok de mange specialinstitutioner, der blev nedlagt fordi han gav den enkelte kommune ansvaret. Ligeledes fik miljøet også dårligere forhold osv......osv.......
Også er hans billagsag og andet fifleri ikke nævnt .
Jeg kan ikke forstå at en sådan mand kunne vælges til Danmarks statsminister.

Morten Hansen, Susanne Kaspersen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Liselotte Paulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dorte, nu har Løkke strengt taget aldrig vundet et valg, så deet.. ;-)

Steen Bahnsen, Erik Fuglsang og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Nej Eva - Men han praller ellers meget af EU valget og Folketingsvalget. Ved Folketingsvalget fik Venstre 9 mandater tilbage fra de 13 de tabte i 2015 og ved EU valget fik de det ene mandat de tabte i 2014 + 1 mere. Kilde - https://da.wikipedia.org/wiki/Venstre

jens peter hansen

Du har helt ret, Dorte Sørensen, men EL gik tilbage, Socialdemokrater gik procentvis tilbage, SF vandt noget af det de tabte sidst og de Radikale ligeså. Det er da også blevet fejret som en mega sejr.

Dorte Sørensen

jens peter - ja , der er bare den forskel - V gik 13 mandater tilbage i 2015 og fik alligevel regeringsmagten på DF's og LA's store fremgang.
S gik i 2019 lidt procentvis tilbag men vandt 1 mandat pga. stemmespil i "blå-blok. Så at SF fik nogle af de stemmer tilbage fra EL og RV fik vel også nogle af deres stemmer tilbage - vel også fra LA.

jens peter hansen

I 1994 havde socialdemokraterne 62 mandater. De sidste 20 år har de ligget og rodet med omkring 45 mandater. I DK ligger vi hele tiden med omkring de 90 mandater til den ene eller anden blok., blokke som er skrøbelige og som gør at langt de fleste aftaler gennemføres på tværs af blokkene. SF og RV fordobles og halveres tilsyneladende hvert fjerde år. Sejre fejres vel af alle, hvad enten de er store eller små, nederlag forsøges bortforklaret. Om Løkke har været god eller dårlig ved jeg ikke, men han har jo overlevet, det er vel i sig selv ret ualmindeligt i politik. Han bilagssjusk giver ham imidlertid i mine øjne mange minuspoint og hans troværdighed må i mange sammenhænge være lav.

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Har givet dit indlæg en anbefaling. Bare en bemærkning.
Mht. til alle de ting som Løkke Rasmussen har gennemført/eller stemt for, der har forringet forholdene for de svageste danskere, samt hans indhold i Strukturreformen, hans omlægning af sundhedsvæsnet , hvor privathospitalerne fik store fordele på bekostning af de offentlige hospitaler, osv.....osv......
Nedbruddet i SKAT var nok ikke hans skyld ,men han sad i regeringen som sundheds og indenrigsminister, så han har ikke været helt uden indflydelse.

Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og jens peter hansen anbefalede denne kommentar