Her er ni true crime-podcasts, der rent faktisk gør dig klogere (og en, der er sjov)

De fleste true crime-podcasts er ikke værd at bruge tid på – men her anbefaler to af Informations journalister en stribe true crime-podcasts, man faktisk lærer noget af
De fleste true crime-podcasts er ikke værd at bruge tid på – men her anbefaler to af Informations journalister en stribe true crime-podcasts, man faktisk lærer noget af

Mia Mottelson

Moderne Tider
24. august 2019

Internettet bugner af podcast om drab, og det meste af det skal du ikke spilde tid på. Men der er true crime-podcast, der gør dig klogere. På hvad der driver en drabsmand, på hvordan en efterforskning udspiller sig, og på, hvordan drab trækker lange tråde ud i hele samfund og ned igennem generationer.

1. Find Cleopatra

Missing & Murdered: ’Finding Cleo’. CBC News

Missing & Murdered: ’Finding Cleo’. CBC News

Det eneste, Cleos søskende har tilbage, er et lille gulnet foto af en pige på syv-otte år, der kigger betuttet ind i kameraet. Og så en masse spørgsmål. Deres søster blev, som dem selv, alle fra Cree-stammen, fjernet af myndighederne fra det reservat i Saskatchewan, Arkansas, hvor de boede og blev adopteret af hvide familier. Men et sted på vejen forsvandt Cleo. I Finding Cleo følger vi vært Connie Walkers undersøgelse af, hvad der blev af Cleopatra Semaganis Nicotine, der forsvandt sporløst i 1970’erne.

Walker er selv cree og fra Saskatchewan, og det er en indigneret motor gennem de ti afsnit: Hun vil finde Cleo, men hun vil også fortælle historien om et racistisk program for adoption af indfødte børn – ikke ulig det, som danskerne gennemførte i Grønland. Podcasten vandt sidste år prisen for bedste serielle podcast på Third Coast International Audio Festival i Chicago, også kendt som »the Oscars of Radio«. (Spoiler: Walker løser sgu mysteriet!) 

2. Radiofonisk kostumedrama om rovmord

Third Ear: ’Worms skat’

Third Ear: ’Worms skat’

Den seneste udgivelse fra det danske Third Ear, Worms skat, består både af en podcast, en række animationsfilm og et originalt interaktivt element, man skal høre podcasten til ende for at blive indviet i.

Derudover blev historien om den unge flyvske dandy Petri Worm, der huserede i 1830’ernes København og her blev henrettet for rovmord på sin fransklærer, også fortalt fra scenen på Betty Nansen Teatret.

Worms skat er på mange måder klassisk Third Ear med Krister Moltzen som en personligt anfægtet, indlevende fortæller, der tilrettelægger historien supereffektivt og lader dem, der hjælper ham med at forstå den, stå skarpt som karakterer, mens Tim Hinmans lyddesign skaber mærkbare stemninger. Samtidig udvider de repertoiret med elementer af radioteater. 

3. En by under belejring

’Atlanta Monster’, Tenderfoot TV og iHeart Media

’Atlanta Monster’, Tenderfoot TV og iHeart Media

I 1970’erne blev mindst 25 sorte drenge dræbt i Atlanta. I 1982 blev Wayne Williams (ligeledes sort) dømt for to drab på voksne mænd, men mistænkt for barnemordene. 40 år senere er det stadig et åbent sår i Atlanta.

Bag både mikrofon og detektivlup er journalist Payne Lindsey, der også stod bag podcasten Up and Vanished, der som en af de få af de tonsvis af podcast, der sætter sig for at opklare et mord, rent faktisk gør det (drabet på skolelærerinden Tara Grinstead).

Atlanta Monster bidrager ikke i samme grad til retfærdighed, men gør noget andet: Den fortæller historien om en tid i en by, hvor sorte drenge kunne forsvinde sporløst, og racespændinger gennemsyrede efterforskningen.

Men det er også et portræt af en by. For podcasten er mest nyskabende i de passager, hvor det er helt almindelige mennesker, der bare tilfældigvis forsøgte at få en hverdag til at hænge sammen i Atlanta i de år, som fortæller om at vokse op med en virkelig Bogeyman. 

4. Manden i vinduet

Man in the Window, Wondery

Man in the Window, Wondery

True crime-podcasts lover altid, at de vil holde fokus på ofret, men holder det aldrig. Det gør Man in the window.

Det er ofrenes perspektiv på sagen om vel nok verdenshistoriens mest ukære barn med mange navne: The Golden State killer aka The original Night Stalker også kendt som The East Area Rapist: Manden, der fra 1979 til 1986 dræbte mindst 13 og begik mere end 50 voldtægter af kvinder i deres eget hjem.

Først sidste år i april fik han et rigtigt navn, da den tidligere betjent Joe DeAngelo blev fældet på dna-beviser.

Men nok om det dumme svin. I The Man in The Window taler den hæderkronede journalist fra Los Angeles Times Paige St. John med en række af hans ofre.

Det er basalt bevægende, men også interessant som historisk dokument over, hvordan synet på voldtægt og mænds vold mod kvinder har præget USA. Om hvor stor en rolle skam og stigmatisering af ofret spillede for, at DeAngelo fik fri bane. 

5. I sin dræbte fars fodspor

Et langsomt mord, DR

Et langsomt mord, DR

Som så mange true crime-podcast tager P1-produktionen Et langsomt mord fat i en uopklaret forbrydelse – her historien om Jesper Helge Hansen, der i 1991 blev fundet død med kraniebrud og kvæstet brystkasse i en varmekælder i Svendborg.

Forskellen på denne radiofoniske genåbning af en mordsag og de fleste andre, er, at den gennemgående reporter, Adrian Adler Petersen, er den dræbtes søn (med assistance fra Mathias Sørensen).

Gennem seks afsnit forsøger han dels at finde ud af, hvad der skete i kælderen i 1991, dels hvad der formede og farvede hans fars liv indtil da. True crime-formatet bruges som afsæt for en personlig og hjerteskærende socialdokumentarisk skildring af Svendborgs kriminelle underverden, af en mand, der levede et hårdt liv, og ikke mindst de indtryk, han gjorde på andre. 

Et langsomt mord, DR

6. Mord går i arv

Root of Evil, Gimlet Media

Root of Evil, Gimlet Media

Et langsomt mord er del af en ny subgenre af true crime-podcast, hvor familiemedlemmer går på jagt efter sandheden om ikke bare et dræbt familiemedlem, men også deres morderiske far, farfar, onkel og så videre.

Lige nu kan man for eksempel på Viaplay se Charles Mansons barnebarn forlige sig med sin farfar (don’t), mens den nye podcast The Clearing følger datteren til seriemorderen Edward Wayne Edwards (bestemt lytteværdig).

Det er ikke altid lige kønt, men i The Root of Evil bidrager familiebåndene til fortællingen. Podcasten følger de to søstre Rasha Pecoraro og Yvette Gentile, der efter deres mor Fauna Hodels død finder en stak gamle kassettebånd, hvor hun fortæller sin forunderlige historie som hvid pige adopteret ind i en sort familie i ghettoen.

Og via hendes fortælling nærmer de sig deres biologiske oldefar, stjernepsykopaten George Hodel, der er mistænkt for at stå bag drabet på vel nok amerikansk retshistories mest kendte mordoffer the Black Dahlia.

Kvinden med det borgerlige navn Elizabeth Short, der i 1947 blev fundet lemlæstet i en park i Los Angeles, et mord, der aldrig er blevet opklaret, men som har været genstand for et utal af spekulation og populærkulturelle fortolkninger. The Root of Evil er ikke en who did it?-podcast i klassisk forstand, men mere en undersøgelse af de spor, en voldelig mand kan trække gennem en familie i generationer.

7. Findes der etisk forsvarlig drabsunderholdning?

True Crime Bullshit, Our Americana

True Crime Bullshit, Our Americana

Der er jo hård konkurrence, men Israel Keyes er efter min mening den mest creepy af de amerikanske seriemordere. For vi har jo lært, at seriemordere har en type, de går efter – mest kendt var Ted Bundys had til kvinder med langt mørkt hår i midterskilning. Israel Keyes var ligeglad.

I sine børnefri weekender pakkede han sin turrygsæk med våben, fandt et afsidesliggende sted og ventede på, at der kom et menneske forbi, som han kunne dræbe. Fuldstændig ligeglad med om det var kvinder, mænd eller børn.

Men det er ikke Keyes, der er grunden til at, True Crime Bullshit er værd at lytte til, men derimod vært og tilrettelægger Josh Hallmarks løbende refleksioner og selvransagelse. For han ved faktisk ikke, om han kan tillade sig at fortælle historien. Og jeg ved faktisk heller ikke, om jeg kan være bekendt at lytte. Og hvis han så alligevel gør det, og hvis jeg lytter, hvordan gør man det så etisk forsvarligt? Med størst følsomhed over for offer og efterladte? Og helst uden at efterlade verden et lidt dårligere sted end før? 

8. Lyt til de sande efterforskere

www.SmallTownDicks.com

www.SmallTownDicks.com

Hvis du også er træt af journalister med Hercule Poirot‎-ambitioner, så er Small Town Dicks noget for dig.

Det tilbagevendende ekspertpanel Dan and Dav er nemlig, ud over at være identiske tvillinger, rigtige kriminalbetjente. De gennemgår i hver episode en ny sag, som de har arbejdet på i den amerikanske provins eller får besøg af relevante efterforskere.

De er amerikanske som æbletærte, virkelig flinke og seriøse, og det hele har en lækker noir-stemning. Podcastens værter er de to skuespillere Zibby Allen og Yeardley Smith (Bonusinfro: Smith lægger stemme til Lisa Simpson i animationsserien The Simpson). 

9. Nysgerrighed over sensation

Criminal, Radiotopia

Criminal, Radiotopia

Vi er vel efterhånden kommet dertil, hvor vi ikke behøver at anbefale Serial, for har man den mindste interesse for engelsksproget true crime, så har man hørt den. (Ikke sandt?, Nå, ik’? Jamen, så gør det.) Og man kan næsten sige det samme om Criminal. En af de ældste, men stadig nok den bedste i sin genre.

I modsætning til de andre podcast, vi her anbefaler, handler Criminal hver gang om en ny sag eller et nyt emne. Bestemt ikke altid om drab, men også om drab. Vært Phoebe Judge er mere drevet af nysgerrighed end sensation og har ikke alene branchens sprødeste stemme og mest respektfulde tilgang til de respektkrævende emner. Selv designet på hjemmesiden er kilometer forud for alle andre med de blændende illustrationer af Julienne Alexander.

Start evt. med episode 60 »Finding Sarah And Phillip« den hjerteskærende historie om Teri Knight, der kørte Ohios landeveje tynde for at finde ligene af sine børn. Eller »Angie« episode 26, den eminent fortalte historie om en ung fodboldspiller, der opklarer drabet på den hjemløse kvinde Angie. 

10. Fnis …

A very Fatal Murder, the Onion

A very Fatal Murder, the Onion

Og skal vi så ikke slutte af med en podcast, der gør grin med alle de ovenstående – og også af anmeldere som os, der skjuler vores banale fascination af drab bag et røgslør af socialøkonomiske overbygninger.

A very Fatal Murder er satiremagasinet The Onions supersjove true crime-spoof, hvori David Pascall forlader sit fortravlede storbyliv for at opklare et mord i en den fallerede industriby Bluff Springs, Nebraska.

Og derefter er der fuld skrue på alle genrens klicheer. Se f.eks. her, hvilke krav han opstiller til det perfekte radiomord. Det skal: »afspejle nationens økonomiske og sociale forhold, kommentere på den intersektionelle feminismes fortid og fremtid, den amerikanske drøms grimme bagside, den industrielle sektors krise, moderne skønhedsstandarder, fabrikslandbrug, skovdød, mættede fedtsyrer, kærlighedens skrøbelighed, tv-seriernes guldalder og CO2-udledninger. Og allerhelst skal ofret være en ung smuk kvinde.«

1.417 danske drab i 25 år

Ny dansk forskning har kortlagt samtlige drab i Danmark hen over 25 år og giver unik viden om, hvem der bliver dræbt, hvorfor og hvordan. Information går bag om tallene i en serie artikler om ofre, gerningsmænd og de mennesker, der arbejder med at opklare drab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Skaanning

Mindhunter sæson 2 på Netflix handler også om The Atlanta Monster, den kan anbefales.

Jan Henrik Wegener

Kan kun spekulere over hvorfor ikke Information har taget aktuelle emner med, ikke mindst den seneste udvikling i Sverige. OK. Der er enmulig forklaring af en slags men håndfaste beviser har jeg som almi delig læser ikke.